Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Global Power Consortium: Никога не сме участвали в ядрен проект

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Сам Реди, Арун Савкур и Анчо Бадев пред “Капитал”

“Капитал” разговаря със Сам Реди, представител на компанията Global Power Consortium, която в момента проучва възможността да закупи проекта за АЕЦ “Белене” от българското правителство. Арун Савкур представлява основния инвеститор Quantum Group, а Анчо Бадев е представител за Европа на GPC.
Г-н Реди, каква е връзката ви с Quantum Group?
С.Р. – Аз представлявам Global Power Consortium (GPC), който се притежава от Quantum. GPC е основана като проектна компания и е регистрирана в щата Делaуер в САЩ (Търговския регистър на щата позволява да се скрие реалният собственик, освен това щатът няма корпоративни данъци и е своеобразна офшорна зона – бел. ред.). Аз съм работил с тях по много проекти и тъй като имам 30-годишен опит в ядрената индустрия, ме поканиха да работя в конкретния случай. Работил съм за Sargent&Lundy, KCI Engineering и т.н.
През последните няколко дни г-н Богомил Манчев каза, че Quantum има между 40 и 50 млрд. долара на разположение, но ние не намерихме никакви данни, които да потвърдят това. Как ще коментирате тези твърдения? От прегледа на компаниите, които са изброени на вашия сайт, само три или четири изглежда да са активни и определено имат доста по-малко дейност – основно в недвижимите имоти, но не виждам някоя да е енергийният бизнес в САЩ.
А.С – Може би имате предвид оборот. Една група притежава няколко компании в различни области. Нека започна от недвижимите имоти. Начинът, по който ние работим, е да формираме инвестиционни групи за всеки отделен проект. Закупуваме сгради и имоти, които развиваме в партньорство с други компании, които впоследствие стават част от нашата група. Ние работим по развитието на различни проекти. Това е една част от бизнеса ни. Също така взимаме съществуващи проекти и ги развиваме, особено в областта на проучването или всякакъв друг бизнес, в който ние намираме смисъл да участваме.
Имате ли някакъв енергиен бизнес в САЩ?
А.С – В САЩ не. Това, което ние правим в САЩ, е да изграждаме партньорства, с които работим в чужбина. Така че при нас трудно може да се използва думата оборот, тъй като имаме различни фондове, които използваме да влизаме в различни проекти. Ние имаме фонд за дялов капитал, имаме инфраструктурен фонд… Така че няма да намерите оборот като такъв. Ние не сме енергийна компания, ние търсим проекти, в които да инвестираме. Ние взимаме един проект, развиваме ме го и след това продаваме основния дял. Например в Бангладеш NEPC разви проекта, след като беше поканен El Paso като инвеститор, и накрая централата беше продадена на Globteq.
Имали сме проекти в Югоизточна Азия и Латинска Америка, където съвместно с El Paso сме изградили два тръбопровода. След това имахме проблеми, тъй като при фалита на Enron бяхме засегнати и ние – те бяха инвеститори в една от нашите компании.
В проекта в България, за който говорим, ние ще влезем като инвеститор в дяловата част, а след това ще синдикираме целия дълг. Ще привлечем различни инфраструктурни фондове, с които да споделим дяловата инвестиция.
Бихте ли споменали кои фондове имате предвид?
А.С – За “Белене” няма да споменаваме никакви партньори, тъй като GPC тепърва започва проучването си. Когато имаме достатъчно информация, ще представим инвеститорите.
В началото на годината сте заявили интерес за участие в проекта “Белене”. Тогава в писмото си за намерение сте споменали няколко големи американски компании. Те категорично отричат да знаят за какво става въпрос, както и заявяват, че никога не са чували за Quantum Group. Как си обяснявате това?
С.Р. – През януари, доколкото си спомням, НЕК търсеше инвеститор. По това време, както и сега, ние знаехме малко за проекта. Така че изпратихме писмо, с което поискахме повече информация. Когато представихме писмото от Quantum Energy, ние се опитвахме да намерим повече информация колко би струвало евентуалното ни дялово участие. Ние никога не успяхме да намерим този отговор. Причината беше, че имаше някакво проучване от някаква банка [HSBC, бел. ред.]. Тогава си казахме, ОК, не се интересуваме повече.
Да но Exelon и Sargent&Lundy изрично се разграничават от вас с писмо до правителството и американското посолство в София.
С.Р. – Имаше друго писмо, с което представяхме интереса си, изрично се казваше, че партньорите в консорциума биха били от глобални ниво като… Това бяха само примери, никъде не се казваше, че те са част от консорциума.
Т.е. вие никога не сте се свързвали с тези компании?
С.Р. – Нямаше нужда, ние просто казваме, че бихме привлекли стабилни компании като IBM за наши партньори.

Но ако използвате техните имена, би трябвало да се свържете с тях.
С.Р. – Ние ги използвахме като прилагателни за стабилност и мащаб. Така че е важно да се чете внимателно писмото – “компании като”, а не “компаниите са”.
Аз мога да ви кажа, че утре имам намерение да се оженя за жена като Анджелина Джоли, бихте ли го приели сериозно.
С.Р. – Но ние имахме точно това предвид. Това е само пример. Не виждам нищо лошо в това. В САЩ често се използва “кола като “Кадилак”. Това е синоним на луксозна кола.
Не знам какво би се случило, ако някой рекламира “Хюндай” като “Кадилак”…
С.Р. – Не, не това е напълно нормална употреба. Четете писмото… “компании като”.
Exelon казват, че никога не са чували за компания Quantum Group…
С.Р. – За това трябва да питате тях. Ние можем да говорим само за себе си.
От няколко дни се опитваме да се свържем с вашия офис в Ню Йорк, но никой не вдига телефона. Защо?
А.Б. – Имате предвид за офиса на Battery Place? Ами това е частен офис, ето го човека пред вас – Арун Савкур.
Как виждате времевата рамка за проекта?
С.Р. – Вижте, към настоящия момент няма нищо на масата. Правителството ви и НЕК трябва първо да вземат решение и едва тогава може да се задвижи процесът. Сега е твърде ранен етап. Едва след вземането на решението ние ще пристигнем с екип, който да оцени проекта. Тук имаме няколко елемента – НЕК, “Атомстройекспорт”, правителството ви, така че, преди да си изясним цялата обстановка, за какво става въпрос в арбитражния иск… Това може да отнеме месец, два месеца или дори повече. Сега ние не знаем още с какво работим, затова и не сме инвестирали повече в хора и средства.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional