Свободата днес и тук 23 Септември 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Американските дипломати за оттеглянето на RWE от Белене: проблемите са натрупани при Станишев, поводът е даден при Борисов

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биволъ, http://www.bivol.bg/


Посланик Нанси Макълдауни, снимка Sofia Photo Agency

"Деляне, свържи се с централата на RWE и поискай писмено да ти отговорят дали ГЕРБ или нашето правителство е изгонило RWE и дали RWE са били съгласни с тия заеми от половин милиард", нареди днес на правителствено заседание премиера Борисов на министъра на икономиката Делян Добрев.

RWE се оттегли от проекта през октомври 2010 г. В началото на октомври правителството категорично взе позиция, че държавното участие в "Белене" ще се намали от 20 или 30 процента и ще се търси проектно финансиране.

Според американския зам.-посланик Сюзън Сатън, която следи внимателно сагата "Белене", това е станало формален повод за оттеглянето на RWE.

"Борисов и неговия енергиен тим веднага започнаха да задават въпроси за сроковете, условията и смисъла на този проект и казаха, че най-малкото България ще намали участието си в проекта на 20 процента (от 51). Стратегическият инвеститор RWE тогава охлядня и се оттегли изцяло от проекта." - пише Сатън на 25 ноември 2009. [09SOFIA673]

Руснаци и българи в енергетиката е "отровна комбинация"

Охлядняването на RWE обаче не е внезапно и е започнало още при правителството на Станишев, става ясно от по-ранни доклади.

Посланик Макълдауни пише на 17 февруари 2009, че RWE има много притеснения с прозрачността на проекта. "RWE реализира, че да се работи с руски и български компании в енергийния сектор е "отровна комбинация" за европейска инвестиция. Прозрачността засяга финансирането." [09SOFIA69]

Tя акцентира на многобройните проблеми пред проекта Белене: неясна цена и икономическа обосновка, непрозрачност, свързани с Русия лобита и подозрения за корупция.

Ръководството на НЕК е пренебрегнало добрите практики в областта на ядрената индрустрия, не е изготвило програмен план за гаранция на качество за временните структури на площадката и е поискало от МРРБ да издаде разрешения без подходяща техническа документация.

Тези проблеми не убягват на инвеститора RWE, който се безпокои за липсата на прозрачност в работата с Атомстройекспорт и българските му подизпълнители. Германците са държани "на тъмно" за повечето ежедневни технически проблеми на площадката. НЕК дори е възпрепятствала подизпълнителите да споделят с RWE информация по основни въпроси, позовавайки се на клаузи за конфиденциалност в договорите - пише в цензурирания текст.

Едновременно с това НЕК се опитва да замаже очите и на публиката и на инвеститора, че проектът върви с пълна пара. За пред медиите се използва словесна еквилибристика, като фазата "Подготовка на площадката" се нарича "Конструкция", за да се внуши, че има напредък в дейностите.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional