Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Москва не вярва на протести

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Kafene.net

Москва не вярва на протести
by newswriter on 07/10/2012 11:36 PM

Да се протестира в Русия срещу Владимр Путин никак не е лесна работа. А когато руският президент празнува 60-годишен юбилей, се оказва направо невъзможно.


Все пак от тези, които не харесват авторитарния му режим, малцина се престрашиха да излязат и да пародират всеобщото възхищение от вожда, което залива руските медии.


На няколко места в Москва граждани се включиха в антипрезидентски протести.


По предварителна информация в социалните мрежи пред паметника на загиналите в битката за Плевен трябваше да се съберат 500 души. Призивът бе всеки да дойде с дар за бъдещия пенсионер Путин. В Русия възрастта за прекратяване на активния трудов стаж е 60 г. Затова и протестите в страната бяха под надслов „Да изпратим дядото в пенсия“.


В обявения начален час на акцията обаче едва няколко граждани пристигнаха на уреченото място, което бе завардено от десетки полицаи и специални части. Още с първия опит някой да извади „подарък“ или да прочете „картичка“ за рождения ден на руския президент, от паркираните в близост камионетки с черни прозорци изскачаха униформени с шлемове и бронежилетки. Буквално за секунди те прибираха „провинилите се“.


„Иска ли някой да сложи тази шапка и да бъде следващия“, провиква се младо момиче. Неговата приятелка вече е завлечена в полицейския автобус, а носеният от нея портрет на Путин с черна лента стои разбит на асфалта. От акцията им е останала само малката, карнавална, лилава шапка и надеждата, че казаното от тях пред десетките присъстващи на мястото журналисти ще бъде чуто.


Това обаче са измамни надежди. Вечерните новини по централните телевизии са пълни с възторжени репортажи за Путин. В тях се проследява необичайният му път от обикновено момче до лидер, който е възстановил величието на Русия. Водещите обясняват защо, въпреки че е на 60, той „все още има енергия за трима“.  Други го сравняват с „грандиозността на Сталин“, макар че той действал с други методи.


Телевизиите не споменават нито дума за арестуваните в центъра на Москва опозиционери. Те обаче с охота тиражират посланията на Путин към другомислещите.


„Да има хора, които са несъгласни с нещо. Те имат право да изразят своето мнение. Разбира се, това трябва да става в рамките на закона“, посочва руският президент. Според него постоянно има сили, които не искат да се укрепва Русия и не разбират това-онова. „Но важното е, че все пак болшинството хора ме поддържат“, казва той.


Дали обаче това е достатъчно? Подобно несъразмерно полицейско насилие, което бе прилагано към протестиращите в неделя в Москва, няма разумно обяснение. Мъж, който успя да избяга от полицейския автобус, бе настигнат и влачен по земята, докато пееше.


„Путин свърши това, което можеше и е време вече да си ходи и да предаде властта на други хора, които да установят често и ефективно управление в страната", казва Наталия Чернишева, независим депутат в Московското градско събрание. Тя присъства на мястото на протеста, но полицията отказа да й даде информация защо арестува граждани. От високоговорител униформен периодично призовава гражданите да се разпръснат.


Според Чернишева има способни хора, които могат да направят необходимата промяна, но не им се позволява да говорят по телевизията“. Тя смята, че най-големият бич в момента е безконтролността. „Искам просто Путин да си тръгне в мир и да върне това, което е ограбил“, казва общинарката.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional