Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

АЕЦ “Белене” се превърна в шменти капели

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров, http://ivanbedrov.com/

 

“Здравейте, пиша ви от името на бившия министър на петрола на Нигерия. Имам нужда от съдействието ви, за да преведа сумата от 10 млрд. евро по ваша банкова сметка…” Всички сме получавали подобни писма, написани на развален английски. И всички знаем, че мястото на подобни предложения е в кошчето. Е, не всички.

Преди десетина дни българското правителство получи подобно предложение за строителството на АЕЦ “Белене” и започна разговор с обявилите се за представители на все още неизвестния подател на писмото. На мястото на адвоката на бившия нигерийски министър на петрола се е подписал “Глобал пауър консорциум”.

И сега започва смешното. Тези никому неизвестни мъже се появяват на заседание на парламентарната икономическа комисия. Води ги министър Делян Добрев, влизат без проблем.

Министърът обаче казва, че точно в този момент ги вижда за първи път. Но бил чувал за тях и преди. Ден по-късно се оказва, че контактите на тези мъже с правителството са още от началото на годината. Но още ден по-късно премиерът Бойко Борисов казва, че не си спомня такова нещо и също за първи път ги бил чул.

Първо ГЕРБ внася в парламента решение за нови преговори за централата, после решава да го оттегли заради предстоящия референдум. Между другото Бойко Борисов предлага гласуването да се проведе електронно, като пропуска факта, че законът не предвижда такова нещо. В същото време говорители на мистериозните инвеститори наводняват медиите. И се започна с лъжите:

Ако някой иска да похарчи милиарди за нова централа без в замяна да поиска държавна гаранция или поне предварителен договор за изкупуване на ток, значи е замислил нещо друго. Т.е. лъже ви.

Ако някой твърди, че нова ядрена централа ще произвежда по-евтин ток, той ви лъже. Огромната инвестиция, повишените застраховки след аварията във Фукушима и задължителните разходи за съхранение на отработилото ядрено гориво, няма как да доведат до евтин ток. Призна го и консултантът на проекта Богомил Манчев.

Ако някой казва, че построяването на АЕЦ “Белене” ще намали енергийната зависимост на България, той умишлено ви лъже. Проектът е руски, оборудването е руско, горивото е руско. В същото време и това правителство ще приключи мандата си без да построи газовите връзки с Турция и Гърция, чиято роля е да спасяват България от студ, ако по някаква причина Русия отново спре подаването на газ, както стана в началото на 2009 г.

И за да е пълна приликата с т.нар. нигерийски схеми, правителството реши да попита САЩ какво знаят за кандидат-инвеститорите. На сайта на ФБР има точно такъв съвет – получите ли подобно предложение, веднага се свържете с най-близкия офис на ФБР. Защото тези схеми завършват винаги във вреда на получателя.

Ако бъдем наивни и допуснем, че има вариант частен инвеститор наистина да иска сам да построи централата, то трябва да бъдем и в същата степен подозрителни и да допуснем още няколко варианта: че това е схема за замитане на следите за изхарчените вече милиард и половина лева на данъкоплатците или че това е опит за обвързване на държавата, която след време да се окаже пред свършен факт и отново ние да платим сметката.

Става дума за много пари и тези, които ги сънуват, няма да жалят средства и енергия за публичен и не толкова публичен натиск за осъществяване на проекта. Ще има мистериозни инвеститори, референдуми, изненадващи обрати. И ако преди години се чудех какво точно означава изразът шменти капели, то след последните случки около АЕЦ “Белене” май вече ми се изясни.

написано за Vesti.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional