Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Няма кой да пише на генерала

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Kafene.net

Няма кой да пише на генерала, да му казва "конграчулейшънс" и да му мери гърба с педи. Само самотният глас на министъра на културата му обяснява, че бил кумир на Робърт де Ниро и Джон Траволта.

 Изолацията в международните среди нараства застрашително. Няма  двустранни визити, а на международните срещи българският премиер прилича на граф Цепелина: "оттука мина и си замина, о, боже мой". /Справка - срещата на приятелите на кохезията в Братислава./

 За генерала обаче пишат. Четвъртата власт в страните от ЕС /без България/ наблюдава и анализира. Само през последната седмица няколко публикации уцелиха десетката на българските проблеми.

 Държавното германско радио АРД първо наруши табуто и посочи: "Името на българския премиер се споменава и във връзка с нелегални дейности като търговия с дрога и горива, пране на пари и дори убийства". Една от тези думи се споменава за пръв път в контекста на Борисов.

 Същевременно Джеф Стайн наруши мълчанието и позволи да се публикува "онзи доклад" от 2007 г. за миналото на премиера. Ето линка, за който е изпуснал четивото.

http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=2104972

 След това "Франкфуртер Алгемайне" се възмути от продажбата на "Моята борба" по софийските сергии.

 Публикациите продължават. Големите агенции информираха от София за проучването на Алфа рисърч. В понеделник "Файненшъл таймс"коментира решението за налагане на данък върху лихвите от влоговете на гражданите:

 "Независимо дали е опит за запълване на фискалната дупка, или предизборна маневра, предложението на българския кабинет за данък върху лихвите по банковите депозити предизвика изненада и съвсем нелека критика.Приходите от банкови депозити ще бъдат облагани с плосък данък от 10% от януари идната година. Това гласи идеята на финансовия министър Симеон Дянков, която получи одобрението на премиера Бойко Борисов. Промяната ще донесе на хазната допълнителни 120 млн. лева. Предложено бе средствата да се използват за вдигане на пенсиите. Но това изглежда все повече като подозрителен и популистки ход, взет месеци преди идните парламентарни избори".

 Същият ден идва и обобщение на швейцарското радио: "След повече от 20 години преход и 5 години членство в ЕС, в България цари песимизъм и фатализъм. И докато другите вървят напред, то българите тъпчат на едно място в ничията земя между Европа и Азия".

 Агенция БГНЕС публикува пълния текст от предаването, откъдето го поместваме:

 България е отличник. Икономическите параметри на страната са за завиждане. По-малко от два процента общ дефицит, 16% държавен дълг, умерена инфлация. Ако не броим Естония, всички останали страни от ЕС могат само да мечтаят за такива параметри. И МВФ, Световната банка, и различни рейтингови агенции хвалят до отмала България, но дали хората в страната печелят от стриктната финансова политика?

 Макроикономически България е добре, но дали микроикономически отделният българин също се чувства добре?"

 Петър Ганев от Института за пазарна икономика обяснява, че повечето българи се справят "някакси", че живеят под или на самата граница на бедността. България е бедна страна, но благосъстоянието все пак се е увеличило: преди 10 години доходите в България бяха едва 20 процента от средните за Евросъюза, сега вече са 40 на сто. Изводът на Ганев гласи: България е стабилна на ниско равнище. Експертът твърди, че българите зад граница (близо милион и половина) са много важен икономически фактор с парите, които внасят в страната. Доскоро тези два милиарда евро годишно са били дори повече от европарите, влизащи в България. Без парите на емигрантите много семейства няма да оцелеят, защото не могат да очакват почти нищо от държавата. Държавата пести, намалява заплати, пенсии и социални придобивки и изплаща дълговете си дори по време на криза, коментира Ганев.

 По-нататък авторът дава думата на Боряна Станчева, заместник-министър на финансите, която също оправдава и обяснява рестриктивната финансова политика на правителството. В интервюто с нея става дума и за плоския данък в България, който не се харесва на много партньори в ЕС, но повишава данъчните приходи и трайно подрива основите на сивата икономика. Защото в България е нормално да декларираш само част от доходите си, а останалите да укриеш, пояснява Марк Леман.

 В предаването дават думата и на синдикалиста Пламен Димитров, който акцентира на непосилните условия, в които живеят повечето българи. Според него, ако бюджетният дефицит се увеличи само с един процент, ще се появят 800 милиона лева за харчене – за заплати и за потребление.

 "На трудовия народ вече му е писнало корумпирани властници да го водят за носа", казва Димитров и прогнозира гореща политическа есен със стачки и социални вълнения.

 Марк Леман разговаря и с протестиращи пенсионери, които искат по-високи доходи. Срамота е, че държавата оставя на произвола на съдбата хора, които цял живот са я градили; крайно време е това правителство да си върви – така швейцарският журналист обобщава посланието на протестиращите.

 "Недоволството на българите има и статистическо измерение. В едно допитване сред гражданите на страните от ЕС българите се оказват най-песимистично настроени. Очевидно обаче те все още са далеч от мисълта да се надигнат и да дадат воля на недоволството си," коментира Марк Леман.

 В края на предаването швейцарският журналист разговаря с политолога Антоний Гълъбов. С тъмните си очила, вдигнати в косата, със скъпия часовник на китката и с незакопчаната си риза професорът по социология прилича по-скоро на кинозвезда отколкото на учен.

 "Българите не познават културата на протеста, те са поданически народ, жертва на миналото, която не може да се брани", обяснява Гълъбов. Според него преходът от 1989 година насам не е нищо друго, освен маскарад: старите комунистически кадри и техните деца станаха първи капиталисти, демокрацията беше инсценировка, смяна на системата или подмяна на елитите не се състоя – състоя се просто една мутация. Така звучат тезите на Гълъбов, според когото икономическият растеж в едно корумпирано и неравноправно общество като българското е от полза само за елитите, не и за обикновените граждани.

В края на предаването Марк Леман обобщава: "След повече от 20 години преход и 5 години членство в ЕС, в България цари песимизъм и фатализъм. И докато другите вървят напред, то българите тъпчат на едно място в ничията земя между Европа и Азия...", заключава швейцарската медия.

 Публикациите съвпадат с данните на три български социологически агенции за сриващия се рейтинг на Борисов и кабинета му.  По света и у нас.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional