Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ГЕРБ инициира контрареферендум за нова АЕЦ

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов, Полина Паунова, Медиапул

Управляващите сменят стратегията около инициирания от БСП ядрен референдум с инициатива за провеждане на контрареферендум по същата тема, но с "формулиран правилно въпрос", от който АЕЦ "Белене" отпада и се заменя с "нова ядрена централа", макар "за всички българи е ясно, че става въпрос за “Белене“.

Поредният обрат в курса на ГЕРБ бе оповестен от премиера Бойко Борисов, който изненадващо обяви в сряда, че се отказва от идеята ГЕРБ да подкрепи допитването за АЕЦ “Белене“ с въпроса на БСП. След като Борисов каза какъв е правилният въпрос, депутатите от партията му съобщиха, че започват да събират подписка.

Съгласно закона, референдум може да бъде иницииран и с подписите на 48 народни представители, а според информация на Mediapool всички 117 избраници на ГЕРБ ще подпишат искането и то ще бъде гласувано с мнозинство в парламента с помощта на независими депутати.

Към момента тактиката не е особено избистрена и е възможно да се проведе и един референдум с два въпроса – този на БСП и този на ГЕРБ. Другият вариант е въпросът на БСП, за който ГЕРБ твърдят, че е неконституционен, да отиде в Конституционния съд и да остане само този на ГЕРБ. Или пък около цялата бъркотия и чакането за произнасяне на КС организацията на допитването да се осуети или отложи за неопределено време.

В инициираната от БСП подписка въпросът е: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене”?"

Въпросът на ГЕРБ е: "Да развиваме ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?"

БСП се обявиха против въпроса на ГЕРБ

По този начин референдумът се обезсмисля, коментира депутатът Мая Манолова. Това, което предлагат ГЕРБ не се различава особено от това, което предлага президентът. Това е неприемливо за българските граждани, за тези 500 000 които  подкрепиха подписката, каза Мая Манолова. Колегата й Ангел Найденов допълни, че единствената редакция, която БСП приемат, е към въпроса да се добави "чрез държавно участие".

ГЕРБ искат да подменят волята на 770 000 граждани, които ясно са заявили подкрепата си, подписвайки се именно под зададения от нас въпрос за референдум, заяви и председателят на БСП Сергей Станишев, цитиран от партийния пресцентър.

"Опитват се да заблудят хората за пореден път. Това е срамно и лицемерно", заявява Станишев. Той напомня, че само преди три дни Бойко Борисов е казал, че ГЕРБ ще подкрепят референдума с текста, даден от БСП. Председателят на социалистите изтъква, че Белене е единственият проект, който е в напреднала фаза и може да стартира изграждане. Станишев предупреждава, че има опасност след девет - десет години да се окажем без "Козлодуй", без "Белене" и без ядрена енергетика изобщо.


Смяна на сценария

Досегашният сценарий, обявен от Борисов миналия петък след консултациите при президента, предвиждаше ГЕРБ да подкрепят провеждането на референдум за АЕЦ "Белене" с предложения от БСП въпрос, "с ясното съзнание, че той е неконституционен и манипулативен". Тази своя абсурдна позиция премиерът аргументира с това, че “ако не подкрепим референдума, утре ще кажат, че не искаме да чуем гласа на народа“.

Президентът Росен Плевнелиев категорично настоява за преформулиране на въпроса и отпадане на АЕЦ "Белене", тъй като референдумът не може да е за конкретен проект. Преди ден държавният глава съобщи, че не изключва да сезира Конституционния съд, за което бе призован и от Синята коалиция.

В сряда Борисов съобщи, че настоява за редактиране на въпроса, от който АЕЦ "Белене" да отпадне и  да се замени с "нова ядрена централа", макар, по думите му, "за всички българи е ясно, че става въпрос за “Белене“. Другото му редакционно изискване е думата “атомна“ да се замени с “ядрена“.

“Цветанов ще отиде на парламентарната група да им каже относно АЕЦ “Белене“ за референдума. Ние заставаме твърдо за провеждане на референдум и настояваме БСП да си махнат само думичката,която прави текста противоконституционен. Да го формулират като изграждане на нова ядрена централа. За всички българи е ясно, че става въпрос за “Белене“. Така че не е нужно да се говори и атомна не може да бъде, трябва да е ядрена, защото е така по смисъла на закона. Така че сме готови в тази посока да действаме. Затова Цветанов ще отиде в парламента да им обясни на групата нашето решение“, оповести Борисов по станалия традиционен за него начин - пред телевизионни камери преди заседанието на Министерския съвет.

ГЕРБ със своя инициатива за ядрен референдум с правилен въпрос

В парламента обаче не се наложи да чакат инструкциите на Цветанов, тъй като шефката на правната комисия Искра Фидосова съобщи почти по същото време, че парламентарната група на ГЕРБ предлага нова формулировка на въпроса за референдума.

От ГЕРБ определиха внесеното предложение от БСП за провеждане на референдум като противоконституционно и манипулативно, защото съдържа в себе си поне още два или три въпроса: "Дали да се развива атомната енергетика у нас"; "Дали това да се отнася до АЕЦ "Белене"; и "Дали изграждането на атомната електроцентрала да е с държавно участие", поясни Фидосова.  Според нея има опасност резултатите от референдума да бъдат обявени за противоконституционни.

Затова от ГЕРБ предлагат допустим въпрос по конституция, като от днес започва инициатива за провеждане на референдум по същата тема за развитие на ядрената енергетика, но с формулиран правилно въпрос, който ще бъде разгледан от правната комисия в четвъртък.

Фидосова заяви, че правилният термин е ядрена енергетика, защото в българското законодателство навсякъде се говори за ядрена, а не за атомна.

"Не знам колегите юристи от БСП откъде са го взели, не знам какви атоми им плуват в главата. Може би са ползвали и са заимствали като термин от една фирма, която е скандално известна през последните години, с която се занимават в момента две комисии, а именно "Атомстройекспорт" по отношение на нейното участие в проекта "Белене"", коментира Фидосова.

Тя увери, че ГЕРБ са за провеждане на референдум, но с конкретна формулировка на въпроса.

"Ако вникнете във въпроса така формулиран от нас - с нова ядрена електроцентрала, ще разберете, че за друга не се говори, освен за "Белене"", поясни Фидосова.

На въпрос дали тяхната формулировка допуска изграждането на допълнителен блок на АЕЦ "Козлодуй", Искра Фидосова отговори отрицателно, защото нов ядрен блок означава нови мощности, а не нова ядрена електроцентрала. Може и да не е АЕЦ "Белене", след 5 години може да се говори за друга ядрена електроцентрала, каза Фидосова.

Тя допълни, че няма как хората да гласуват информирано по въпроса на БСП, тъй като в нашия закон няма възможност да присъстват технически и икономически параметри във въпросите за референдума. Има и доста неизвестни около проекта "Белене", каза още Фидосова.

В понеделник президентът Росен Плевнелиев заяви, че не изключва възможността да сезира КС във връзка с референдума за АЕЦ "Белене", след като консултациите му с политическите партии не са довели до консенсус как да бъде формулиран въпросът за народното допитване. Той категорично настоява за преформулиране на въпроса и отпадане на АЕЦ "Белене", тъй като референдумът не може да е за конкретен проект.

Първи за сезиране на Конституционния съд се обявиха от Синята коалиция, тъй като според тях поисканият от левицата референдум за или против строежа на ядрена централа в Белене противоречи на законите за енергетиката и за безопасно използване на ядрената енергия, според които решенията за строеж на АЕЦ са единствено от компетенциите на Министерския съвет и парламентът не може да участва в тях, още по-малко да организира допитване до народа.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional