Свободата днес и тук 22 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Коментар по повод „атомното” писмо за продължаващото строителство на инфраструктурата на АЕЦ „Белене”

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Комитет за еколого –икономическа защита на Свищовския регион

Този коментар просто бяхме длъжни да предложим на нашата общественост. Предполагам, тя не е изненадана, че именно от Свищов дойде смайващото разкритие, че строителството на втора атомна не е спирало. Лъгаха ни толкова десетилетия, че недоверието и бдителността по повод изграждането на това проклятие се превърнаха в наша втора природа. И трябва да си изключително нагъл, за да пробваш да продължаваш да лъжеш, но за тяхно нещастие  шестото чувство не ни излъга.

С едно на пръв поглед рутинно писмо радетелите на най-мирния, на руския атом се саморазобличиха. Подведе ги досегашната практика да се измъкват сухи при всички случай на безцеремонно газене на закона и на интересите на България. Изгубиха всякакво чувство на самосъхранение и решиха, че са недосегаеми дори тогава, когато застават срещу решенията на Правителството и Парламента. Лъсна позорната им същност на държава в държавата. Една прослойка самозванци, наричани често „атомната мафия” се изгаври с всички нас така, както само тя умее. Безскрупулно и жестоко. Защото какво друго, освен жестокост е това, след като с един такъв строеж като АЕЦ „Белене” си бастисал цяла една мощна структура като НЕК, да продължиш да нахалстваш покрай нея да съсипеш и държавата.

Очаквахме, че след този смайващ гаф атомните дерибеи ще понамалят децибелите, че поне от кумова срама ще се покрият. Докато хората позабравят. Не би! Това са един особен сорт нахалници, които се изживяват като единствените и неповторими специалисти по всичко. И както е редно, атакуваха напред с рогата. Именно като рога на свирепо говедо се изявиха Цецка Цачева и Румен Петков. Тези велики чада на Плевен гръмогласно провъзгласиха желанието си АЕЦ „Белене” да я бъде. Видите ли в любимия им Плевен нямало нищо. Хората изнемогвали, нямали работа, районът е с код червено, всичко се сгромолясва.  

Вярваме им. Дълго време след като червената прокоба мине от някъде, там и трева не никне. А ние си спомняме, че Румен Петков беше там кмет. Не го запомнихме с нещо добро, освен с афинитета му към фонтаните и към банковите афери. А Цецка Цачева е жива илюстрация на лафа „на всяко гърне меродия”. Та тези гениални умове искат с АЕЦ „Белене” да решат въпроса с безработицата в Плевен, в Плевенска област, в Централна България, в България като цяло, на Балканите, а ако щете и в Европейския съюз. Ядец! Не става! И ще докажем защо не става.    

Нека направим няколко сравнения с Козлодуй, където имаме такава централа. Населението на града е 13 000 души, а на общината 23 000. Основно заетостта идва от атомната централа, в която работят 4 200 човека. Практиката доказа, че тя повлия сдържащо и не привлече други видове бизнес. И ако там безработицата е ниска, това е защото в спрените от 1 до 4 блок не са извършвани почти никакви съкращения. На практика в градчето има чудовищна скрита безработица.  Специалистите там разчитат да се преместят в бъдещата АЕЦ „Белене”. В момомента изчакват, дето се казва на държавна ясла, да им се отвори парашутът. Нека хипотетично предположим, че това се е случило. Те се отправят към обетованата земя Белене но в същото време ще намалят драстично възможностите на местните хора да си намерят работа там. А в Свищов и Белене живеят общо 43 800 души, а в двете общини – 62 500. За да се стигне до нивото на заетост на Козлодуй ще са необходими три централи като тяхната. Здравият разум, а и натрупаната вече практика у нас подсказват, че около АЕЦ бизнесът отказва да инвестира в други области. Той е боязлив и атомът го плаши. Със сигурност ще се  стигне до отлив и дори до липса на инвестиции в други браншове. В крайна сметка може да се окаже, че новоразкритите работни места са по-малко от закритите. Нека да е ясно, дори и всички работни места да са за местни хора, те не решават проблема с безработицата. А примерът Козлодуй доказа, че около атомната централа развитието е едностранчиво. Възможностите за кариерно развитие са силно деформирани в един оскъден периметър от професии. Това е дамоклиев меч над нашите деца, и ние не желаем той да се стовари върху тях. Желаем те да имат право на избор на професия, желаем те да не напускат родните си места. Всичко това не се покрива с очакваното влияние на една бъдеща АЕЦ върху местното социално и икономическо развитие.

 Нека сега си помислим какво остава за община Плевен. Там живеят 145 000 души. Колко от тях ще се доредят до Белене? Е ли при това положение изход от кризата за тях наличието на този енергиен мастодонт край Дунава? Временно може би. Маже би няколко хиляди ще поработят някоя и друга година на строителната площадка. Но след 5-6 години те ще станат излишни. Ще ги чакат десетилетия аутсайдерско съществуване. А аутсайдера много бързо се лумпенизира. Искат ли Цецка Цачева и Румен Петков да превърнат Плевен в град на лумпените? Вероятно. Искат ли го плевенчани? Нека отговорът си го дадат те самите.

А сега нека малко посмятаме. В един енергоблок в Белене ще работят около 1000 човека, в цялата централа – 2 – 2500 човека. Централата ще струва 22 000 000 000 лева по оценка на специалистите. Като разделим тези милиарди на броя на работниците, ще се окаже, че едно работно място ще ни струва 10 милиона лева. Това ще са най-скъпите работни места на планетата. Или да пресметнем нещо друго. В България лихвата по депозите е около 5 %. Ако тези пари се вложат в банките като депозит /не само банките в България, а и в чужди банки, защото нашата банкова система няма такъв капацитет/, годишният доход от тях ще е 1,1 милиарда лева. У нас средната работна заплата е около 750 лева. Това прави 9 хил лева годишно. Ако разделим 1,1 млрд. На 9000, ще получим, че 122 222 души могат да получават такава издръжка без да си помръднат пръста. Това разбира се не трябва да се прави в никакъв случай, но се изкушаваме да посочим на Цецка, на Румен едно, Румен две, на Сергей, на Богонемилия и на всички българи какъв чудовищен разход е за нас АЕЦ „Белене”.

А на червените бабички и дядковци, на които сме безкрайно благодарни, че ни създадоха и отгледаха искаме да кажем: Не им вярвайте! Не им вярвате, когато ви казват, че АЕЦ „Белене” е панацеята, която ще ги избави от унизителната им беднотия. Виж, ако тези лихви от 1,1 милиарда лева годишно бяха раздавани на всички пенсионери на калпак, за всеки от тях щеше да има по 33 лева месечно. Години наред. Докато са живи. На сегашните и на бъдещите пенсионери. И 22-та милиарда да останат непокътнати. Не че е много, но на фона на сегашния им хал, те ще са крезовци. Виждате ли скъпи сънародници. За освирепелия от глад български пенсионер тези пари са богатство, за което той не си позволява и да мечтае. А „атомните” хора искат да го прахосат. И то за нещо, от което нямаме ама абсолютно никаква нужда. Те обаче, „атомните” хора, отчаяно се нуждаят от това разсипничество. Защото покрай тази проклета централа станаха баснословно богати, а спирането и означава да спре и златния дъжд, който се излива върху тях. Едно обаче не можем да им откажем. Те са намерили философския камък на алхимиците и с него катадневно превръщат нещастието ни да сме тяхни сънародници в благополучие. Звонково благополучие в тяхните джобове. Благополучие за тях и проклятие за нас. 

А сега да се върнем на исконния въпрос на комунистите – какво да се прави. Ами много просто. В деня на референдума да си останем в къщи. Обезателно в къщи, защото при нашия Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, най-мощното „Не!” е неучастието. Неучастието не е само несъгласие. То е и израз на презрение към тези, които се опитват да ни манипулират. Не го допускайте. Не им прощавайте!   

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional