Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Хроника на борбата с престъпността

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Kafene.net

Във вторник сутринта в началото на работния ден в София, на бул. Дондуков, на няколко стотин метра от административните сгради на парламента, министерския съвет и президентството беше извършен въоръжен грабеж.  Обран беше офис на застрахователната компания Алианц.

Според директора на  Столичната дирекция на вътрешните работи "по прогнозни данни" /прогнозите са предварителни, в случай май говорим пост фактум/ били откраднати около 60 хил. лева.

Случката не изненада кой знае колко аудиторията на българските медии,защото е обичайна. Гражданството отдавна е свикнало, че борбата с престъпността е придобила тежък отбранителен характер.

И как няма да свикнат след като хрониката без претенции за изчерпателност изглежда така:

13 януари 2010 г. Обран е клон на банка ДСК на бул. "Драган Цанков" в София. Двама мъженахлуват в помещението и заплашват с пистолет банкова служителка, а след това са взели наличната сума от 20 000 лв.

29 Март 2010 г. Клон на Пощенска банка е обран в София. Въоръжен мъж, маскиран с качулка, е нахлул в банков клон на столичния булевард "Дондуков". Обирджията е поискал пари и след като взел част от сумата, избягал.

05 декември 2010 г. Трезор на банка ДСК е разбит в столичния квартал "Младост" 2. Извършителите са неизвестни. От МВР съобщават, че крадците са влезли през покрива на офиса. Откраднати са пари, злато и скъпи вещи.

25 май 2011 г. В трезор на „Райфайзенбанк” в столичния квартал „Люлин”, по време на почивните дни, е извършен грабеж. 26 малки и 12 големи касети, наети от частни лица, са разбити.

05 април 2012 г. Малко преди 9 часа двама въоръжени с автомати мъже обират клон на банка ОББ в Студентски град - София. Минути преди обира банката е заредена с пари от инкасо-автомобил. Двамата мъже нахлуват в помещението, свалят и набиват охранителя и задигат сумата от 215 082
лв. При бягството гибят 40 000 лева.

11 април 2012. Неизвестни открадват 200 000 лв. от инкасов автомобил на фирма G4S на пътя между Севлиево и Ловеч.

5 юни 2012. Извършен е обир от фирма за бързи кредити в Габрово.

22 юни 2012.33-годишният Георги Енев открадва 1,4 млн. лева от инкасов автомобил. На 5 юли се предава, но в ареста мълчи, а от парите няма следа.  

22 август 2012 г. Малко сблед полунощ двама маскирани нахлуват с бензиностанцията в Бухово. Открадват 1000 лева  и бягат с мотоциклет. Престъплението не е разкрито. /Все едно другите са./

10 октомври 2012 г. Въоръжен моторист нападна пощенски клон в Челопечене, заплашва служителката открадва парите за пенсии - 23 000 лева.

В програмата си "Градим България" през 2009 г. ГЕРБ определя следните приоритети в раздела  "Вътрешен ред и сигурност":

I.     Повишаване на индивидуалната сигурност на българските граждани и връщане на доверието в правоохранителната система.

II.    Ефективно противодействие на престъпността, насочено към организираната престъпност и корупцията.

III.   Интегрирана национална система за сигурност за осъществяване на основните конституционни принципи.

В проектобюджета за 2013 г. е записано, че МВР е едно от малкото ведомства, които  ще получи чувствително увеличение. Ведомството ще получи 1.12 млрд. лв, което  е  с над 125 млн.
лв.повече от тази година. 97% от тях ще отидат за заплати и текуща издръжка.

Иначе  обирите зачестяват...

Същевременно представители на полицията, цитирани от
държавното радио, заявяват, че много ги затруднявала липсата на адекватна охрана.

За неразкритите убийства /Яна!/, палежите на автомобили, които отново започнаха, разбитите банкомати, кражбите по домовете не споменаваме. Има ли смисъл?


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional