Свободата днес и тук 02 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Синята коалиция: Българите ще платят два пъти за АЕЦ "Белене"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg/

Българите ще платят два пъти АЕЦ "Белене", ако се изпълни желанието на лидера на БСП Сергей Станишев централата да бъде построена с държавни средства - веднъж като данъкоплатци, които финансират строителството, и втори път като потребители, които плащат за електроенергията. Това се казва декларация на Синята коалиция, прочетена в петък от лидера на ДСБ Иван Костов в Народното събрание.

Според дясната формация, най-силният аргумент срещу проекта е, че цената му е социално непоносима и по-висока от тази на пазара на електроенергията в региона на Източна Европа.

Синята коалиция напомни на депутатите всички етапи, през които мина АЕЦ "Белене" досега.

"Изграждането на АЕЦ "Белене” бе спряно фактически още преди 1989 г., поради опасения за ядрената безопасност след взрива в Чернобил през 1986 г. Втората причина е препоръката за изграждане на двойно по-дълбока "възглавница" за реакторите, поради опасения от земетресения. БКП при Георги Атанасов замрази строежа, поради липсата на финансиране и кредитиране. След обявения от Андрей Луканов фалит на България, през 1990 г. финансирането на проекта стана очевидно невъзможно", се казва в декларацията.

В нея се напомня за решението на правителството на Димитър Попов да определи площадка "Белене" за строителство на парогазова централа, а решението е подкрепено от БСП в Седмото Велико народното събрание. Правителството на Филип Димитров официално спира изграждането на централата.

"Симеон Сакскобурготски разруши този пълен национален консенсус като отмени решенията на предишните правителства. Направи го с напълно несъстоятелни аргументи. Един от тях бе, че без АЕЦ „Белене” България ще бъде принудена още през 2010 г. да внася електроенергия. Всъщност премиерът и главният преговарящ за членство в ЕС отклониха общественото внимание от вината си. Те лично нарушиха Решение на 39-то Народното събрание от 23.07.2002 г. като се съгласиха с преждевременното затваряне на 3 и 4 блокове на АЕЦ "Козлодуй", заявяват още десните депутати.

Те допълват, че с две решения на Върховния административен съд от 2003 и 2006 година решението на правителството на НДСВ и ДПС е отменено, защото противоречи на решение на Народното събрание.

"Наченато с измама и погазване на закона, строителството на АЕЦ „Белене” стана най-голямата корупционна практика за източване на парите на данъкоплатците по времето на българския посткомунизъм. Сергей Станишев разшири измамата. Сега БСП дължи обяснение защо изостави националното съгласие за затварянето на АЕЦ "Белене". Заради угодничеството си пред Путин", се казва в декларацията на Синята коалиция.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional