Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Триумфът на задкулисието

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя ВЛадимирова, http://www.dnevnik.bg/

Парламентарното мнозинство избра днес своята квота от двама юристи за Конституционния съд без да им бъде зададен нито един въпрос. А властта в лицето на председателката на правната комисия в парламента Искра Фидосова продължава да дразни мислещите хора и да заблуждава дипломатите, наричайки такава процедура - прозрачен избор.

Прозрачност щеше да има, ако Фидосова или който и да е представител на ГЕРБ беше станал да обясни мотивите на управляващото мнозинство да предпочетат съдия Венета Марковска (номинирана от независими депутати, подкрепящи ГЕРБ), до днес зам-председател на Върховния административен съд, например пред съдия Татяна Върбанова от Върховния касационен съд (предложена от левицата).

Да се чуе ясно обяснение на простия казус: Върбанова е с безупречна репутация, професионална и житейска. За Марковска дори и Европейската комисия каза (и то два пъти за два дни по повод спестените й въпроси), че трябва "да се направят проверки на обвинения в корупция, конфликт на интереси и търговия с влияние" (изнесените за нея факти в журналистическо разследване още през 2010 г. не само не бяха опровергани, дори от Марковска, а самата тя няколко пъти ги коментира абсолютно противоречиво).

Така България стана държава, в която спазването на конституцията ще бъде надзиравано от юрист с диплома по право от полицейска школа (Анастас Анастасов) и от уличен в употреба на влияние за лични цели магистрат.

Какъв ли трябва да е залогът на това падение на властта дотам, че да не се притесни въобще "какво ще кажат хората"? Ами явно специфичен по вид и огромен по мащаб е залогът, щом трябва да остане таен... Договорките по върховете на властта са правени в мрака и тишината на задкулисието. Всъщност дори и да бяха зададени въпроси, отговорите щяха да бъдат формални и нямаше да имат значение за крайния резултат в този избор, за който през последните дни беше публична тайна, че е предопределен, а комбинацията от гласове в полза на Марковска (ГЕРБ ДПС и "независими" депутати плюс малко БСП) е впечатляваща.

Няколко часа след случилото се в парламента Европейската комисия реагира отново и още по-остро, като предупреди, че може да изготви нов междинен мониторингон доклад за България (официално такъв е насрочен за края на 2013 ). Може би народните представители ще пропуснат и този факт, както си спестиха да коментират вчерашния сигнал на Брюксел по повод неразгледаните сигнали за Марковска.

Днешната нагла демонстрация в стил "ще правим каквото си искаме" е повод за много повече от морално възмущение. Тя е знак за опасност пред самата държавност: непукизмът на властта ни дава да разберем, че тя няма да има скрупули по пътя към своите цели, а – да не забравяме, че основната е да удържи позициите си.

Бог да е на помощ на държава и общество, в която е възможно потресаващото безочие, показано днес в парламента й.

Ако бях сигурна, че няма да бъда разкарвана по съдилища, щях да напиша вместо задкулисие просто мафия.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional