Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Цацаров издигнат за главен прокурор при нагласена процедура за избора му

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Веднага след края на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък, на което бяха приети скандални процедурни правила за провеждане на избора на главен прокурор, неофициалният досега фаворит на ГЕРБ за поста - Сотир Цацаров, вече официално бе номиниран за поста, научи Mediapool.

 

Кандидатурата му е подписана от петима членове на съвета, излъчени от парламентарната квота, както и от двама - от професионалната. Цацаров е подкрепен от Каролина Неделчева (ГЕРБ), Магдалена Лазарова-Проданова (ДПС), Соня Найденова (ГЕРБ), Светла Петкова (ГЕРБ), Ясен Тодоров ("Атака"), както и от бившия зам.-главен прокурор Михаил Кожарев и от съдия Галя Георгиева, известна с близките си отношения с Цацаров,

 

В момент, когато Европейската комисия заплашва България с извънреден мониторингов доклад заради скандала около избора на конституционни съдии, лобито във ВСС, подкрепящо Цацаров прие процедура, значително улесняваща неговото избиране. Целта бе да се окаже ударен натиск върху няколкото членове на съвета, които се колебаят в подкрепата си за председателя на Пловдивския окръжен съд (ПОС) Цацаров, известен с близките си отношения с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Балансът на силите показва, че шансът на Цацаров да бъде избран е провеждането на блиц криг (от немски - бърза война), която може да бъде осъществена, ако неговата кандидатура бъде поставена за гласуване първа и отделно от тези на евентуалните му конкуренти. Очаква се зам.-главният прокурор Галина Тонева също да се кандидатира за шеф на държавното обвинение.

За да влезе в този сценарий мнозинството във ВСС около председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев прегази утвърдените с години традиции на гласуване с бюлетини при важните избори в системата.

На заседанието си в четвъртък ВСС реши с 14 гласа "за" и 9 "против", че гласуването за главен прокурор ще се проведе по електронен път.

Вотът с бюлетини позволява да станат ясни гласовете в подкрепа на всеки един от кандидатите в надпреварата. При електронно гласуване номинираните за главен прокурор се подлагат на отделно гласуване. В този случай броят на гласовете "против" ще станат ясни още преди вота за следващите кандидати.

Показателно е, че мнозинството във ВСС наруши още една традиция – кандидатите да бъдат поставяни на гласуване по азбучен ред. Фактът, че Галина Тонева е преди Цацаров по азбучен ред, доведе до това, че съветът реши кандидатите да бъдат гласувани по ред на постъпване на техните концепции.

Още по-интересно бе решението при проведен валиден избор за главен прокурор, събрал 17 гласа, да не бъдат подлагани на гласуване останалите кандидатури.

Цялата тази процедура позволява на мнозинството да окаже натиск върху колебаещите се членове с аргумента, че Тонева, например, така или иначе няма шанс да бъде избрана, а прокуратурата не бива да остане в състояние на безвластие.

Най-острият критик на електронния вот бе председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев: "Гласуването с бюлетини позволява на обществото да разбере колко гласа е получил всеки кандидат. При този тип вот ВАС може и по-лесно да реши дело, ако има обжалване на процедурата. За мен беше непонятно защо колегите избраха електронното гласуване."

Всъщност, единственият аргумент на мнозинството да прокара този вот, извън задкулисните причини, бе, че се намираме в 21-и век и трябва да се гласува с натискане на копчета. Те така и не чуха доводите на останалата част от съвета, че с редица решения самият ВАС е приел, че гласуването с бюлетини е най-удачно при вземане на важни кадрови решения във ВСС. Въпреки това самият шеф на ВАС Колев непреклонно поддържаше електрония вот.

"Демокрацията и публичността имат два компонента – правилата и състоянието на духа. Правилата формално гарантират публичност. Тук правилата говорят за нещо различно (от публичност – бел. ред.), защото е неприемливо обществото да не знае всеки от кандидатите колко гласа е получил", заяви още Груев и добави, че ако има сценарий зад всичко това, "той не е добър".

В четвъртък ВСС откри процедурата за избор на следващия главен прокурор. При спазване на сроковете вотът ще се проведе в средата на декември. Според предварителните очаквания сигурни кандидати засега са само шефът на ПОС Сотир Цацаров и заместник-главният прокурор Галина Тонева. Тя обаче не успя да събере преди два дни достатъчно от гласовете на ВСС дори, за да поеме временно функциите на Борис Велчев, което дава реална представа за шансовете й да спечели окончателната надпревара за поста.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional