Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Марковска упорства, казусът е правен прецедент

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Владимирова, http://www.dnevnik.bg

На десетия ден след избора на съдия Венета Марковска за член на Конституционния съд от квотата на парламента и след острата реакция на Европейската комисия заради отказа да бъдат проверени сигналите за търговия с влияние и конфликт на интереси, изходът от казуса все още е неясен. Очакваше се, че Марковска ще се оттегли до края на тази работна седмица след изявлението на премиера Бойко Борисов в понеделник, че на среща й е казал, че това е нейно право, ако "ако има и капка истина" в изнесените съмнения.

Вместо това обаче Венета Марковска потърси защита от прокуратурата. 

В изявлението си премиерът информира също, че тя е с влошено здравословно състояние. А близки до нея съобщиха по-късно, че е постъпила в болница, което засили предположенията, че може да се оттегли по здравословни причини.

За всеки случай пази поста си във ВАС
 
В подкрепа на очакването, че Марковска ще се откаже от постта на конституционен съдия, дойде и информацията от източници от Висшия съдебен съвет, че е постъпило "по неформален път" нейно искане да не бъде разглеждана засега молбата й за освобождаване от длъжността, която заемаше досега - зам.-председател на Върховния административен съд. И наистина, молбата не беше включена в дневния ред на заседанието на ВСС в четвъртък (8 ноември), за разлика от тази на избрания от квотата на върховните съдилища нов член на КС Георги Ангелов. 

Хипотезата за оттегляне на съдия Венета Марковска, породена от изказването на премиера и коментирана като много възможна и от други източници от управляващите, беше обаче разколебана от самата нея. За два дни тя изпрати две писма: първото до министъра на вътрешните работи и главния прокурор, с което поиска да бъде установен авторът на първия сигнал срещу нея до парламентарните групи, подписан като Георги Тонев Колев, и да й бъде съобщен неговият адрес. Второто писмо е до председателя на Конституционния съд, и в него Марковска информира, че ще поиска от прокуратурата да провери информацията в сигнала, както и че ще положи клетва пред КС след "отпадане на съмненията в нейната репутация като човек и съдия" (засега липсва информация за кога е насрочена клетвата на новите конституционни съдии). 

От писмото на Венета Марковска не е ясно какво се очаква да направи прокуратурата, след като вече веднъж е представила на правната комисия уверение, че срещу Марковска не се водят никаки досъдебни производства и този документ дори беше приложен към оправдателното писмо на председателката на правната комисия Искра Фидосова до председателя на Еврокомисията Барозу.

Всички бягат от конкретен коментар на сигнала, МВР издирва автора му

Още по-неясно е какъв проблем решава откриването на автора на сигнала и неговия адрес, въпреки че вътрешният министър Цветан Цветано вече разпоредил на подчинените си да издирят "в кратки срокове" автора на сигнала срещу Венета Марковска, подаден в парламента преди избора й за конституционен съдия. От Брюксел в четвъртък той потвърди, че "МВР ще направи всичко възможно да установи кой е подал сигнала". Не е ясно и на какво основание службите на МВР издирват автора, при положение, че няма образувано разследване срещу него, нито пък данни да е извършил престъпление, чудят се юристи.

Съдържанието на сигнала, който Марковска нарича донос, изобщо не беше обсъждано от депутатите, нито беше категорично опровергано от самата Марковска, която се оплете в противоречящи си обяснения по темата.

Все пак наблюдатели прогнозират, независимо от ходовете на съдия Марковска през последните дни, че

изходът от дискредитиращия държавата й избор за член на КС

без обсъждане на нравствените качества на кандидата, може да бъде само оттеглянето й.

Въпреки че досега няма такъв прецедент, юристи обясниха, че процедурата трябва да започне отначало. Да се направят предложения, да се обсъдят в правната комисия, тя да представи становището си на парламента - не виждам по какъв друг начин би могло да се процедира, коментира зам.-председателят на правната комисия Янаки Стоилов.

Не може да се очаква, че мястото й в КС ще заеме следващият кандидат, номиниран в парламента, защото според броя на получените гласове (от вота на 31 октомври) никой от останалите не отговаря на условието в закона - да е получил повече от половината гласове на участвалите в гласуването депутати, обясни още Стоилов.

Председателят на правната комисия Искра Фидосова, която до петък страстно защитаваше избора на Марковска през тази седмица не е коментирала и в четвъртък не отговаряше на мобилния си телефон. 

Конституционалисти коментират второто писмо на Марковска до КС - че ще поиска прокуратурата да се произнесе - като несъотносимо към проблема, който предизвика скандала. Сигналите визират предимно  нравствените качества на магистрата, а те са предмет на етиката, не на Наказателния кодекс - как да се произнася по тях държавното обвинение, питат се юристите.
 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional