Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В Русия разшириха значението на "държавна тайна"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.vesti.bg/

 

Влезе в сила нов руски закон, разширяващ понятията държавна измяна, шпионаж и държавна тайна

Москва

Нов руски закон, разширяващ понятията за държавна измяна, шпионаж и държавна тайна, влезе в сила днес, предаде АФП, като се позова на московския вестник "Росийская газета".

Правозащитниците съзират в текста атака срещу опозицията в Русия, напомня агенцията.

Според документа, одобрен през октомври от двете парламентарни камари, държавна измяна извършва не само онзи, който предава секретни данни на чуждестранно правителство, но и онзи, който подпомага с консултации или финансови средства международни организации, замесени в "дейности, насочени срещу сигурността на Русия".

В законодателната уредба в тази област, действала до момента, не се споменаваха международните организации; тя се прилагаше само в случай на дейност, накърняваща "външната сигурност", напомня АФП.

Влезлият в сила закон въвежда и ново престъпление - узнаване на държавни тайни чрез незаконни средства, което се наказва с до четири години затвор.

 

Правозащитници и адвокати изразиха опасения, че за държавна измяна ще може да бъдат съдени хора, споделящи информация с международни неправителствени организации като "Амнести интернешънъл" (Amnesty.org) или дори подали искове в Европейския съд по човешките права, отбелязва АФП.

През октомври, когато горната камара на руския парламент - Съветът на федерацията, одобри закона, върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че е "разтревожена" от приетия текст, който според нея би могло да се използва за "сплашване".

Наскоро в Русия бе приет също закон, определящ като "чуждестранни агенти" организации, финансирани от чужбина; с друг бяха включени в "черен списък" някои сайтове от интернет.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional