Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Защо ли протестират червените агитки

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров, http://ivanbedrov.com/

“Поклон пред всички вас, които сте тук, за да изразите отношението си към Бойко Борисов и ГЕРБ. С коя дума се обръщаме днес към тях”, попита множеството Станишев и получи отговор, умножен по хилядите гласове – “Оставка”. Поетичният цитат е от сайта на БСП, но в общи линии казва истината: в събота в София хиляди хора скандираха “Оставка” по адрес на Бойко Борисов.

На следващия ден на стадион “Българска армия” агитката на ЦСКА използваше еднадруга и малко по-неприлична дума по адрес на Бойко Борисов, нищо че още преди две години премиерът сметна за необходимо да декларира, че “в ГЕРБ мъжете обичат жени, а жените – мъже”.

Недоволство? Гняв? Вълна? И аз не одобрявам много от действията на правителството и нееднократно съм критикувал поведението на Бойко Борисов, но не бих се чувствал на място в нито една от червените агитки. Случайно или не, и двете прояви на недоволство водят към… руските енергийни интереси.

Правителството на ГЕРБ отне от някои кръгове на БСП играчката АЕЦ “Белене” и съпътстващия апетит за огромни поръчки и комисиони може да остане незадоволен. Как да не протестираш. Бойко Борисов измоли от шефа на “Газпром” ангажимент да спонсорира футболен клуб “Левски”. Как да не протестират феновете на ЦСКА.

Всички тези напъни обаче са безпринципни. БСП не протестираше докато правителството на ГЕРБ продължаваше да харчи пари за АЕЦ “Белене”, а червената агитка не протестираше докато отново ГЕРБ им обещаваше да уреди за отбора спонсорство от… “Газпром”. За техен лош късмет се оказа, че руският гигант спонсорирал само отбори със сини фланелки.

Със сигурност обаче и на двата протеста част от хората са били искрени. Със сигурност търпението им се изчерпва. Със сигурност полицейщината, задкулисните договорки, затъването на икономиката, подчиняването на медиите и бодряшкия маниер на управление настройват много хора срещу ГЕРБ. Вече го показват и социологическите проучвания.

Протести като последните два обаче не са алтернатива. “Да върнем държавата на народа,” призова Сергей Станишев от трибуната. На кой народ? Вероятно отново по схемата 8-5-3, където за да имаш достъп до обществен ресурс, трябваше да си активист или на БСП, или на НДСВ, или на ДПС. Сега е същото, дори е още по-лесно за прилагане – сега трябва да си член само на ГЕРБ. Разбра го и червеният кмет на Съединение, който беше безсрамно напазаруван от ГЕРБ. Приемственост! Защо тогава протестира Станишев?

Предишното правителство успешно лиши България от еврофондове. Сегашното все още не е успяло. Безпардонният избор на конституционни съдии обаче и предстоящият нагласен избор на нов главен прокурор, стремително го приближават към постигане на приемственост и по този въпрос. Договорките за “Южен поток” отново са тайни – това също е приемственост.

Кръвните центрове в страната умират, а премиерът урежда спонсори на футболните клубове. Това е толкова далеч от разума, колкото и лекотата, с която предишното правителство харчеше от бюджетния излишък в края на всяка година за глупости, вместо да се заеме с болезнените и скъпи реформи в здравеопазването. Ето ви отново приемственост.

Реалността не е приятна: имаме безгрижно управление и фалшива опозиция. Колкото по-безгрижно се държи правителството на ГЕРБ, толкова повече БСП ще изглежда като алтернатива. И ако скоро социолозите прогнозират, че червената партия отново има шанс да дойде на власт, това ще бъде заслуга само на един човек и той се казва Бойко Борисов. Затова вместо да протестират срещу него, по-добре всекидневно да му благодарят.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional