Свободата днес и тук 28 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Южен поток - Бойко Борисов игра хазартно с минимален залог

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Антон Митов, http://e-vestnik.bg/

Алекс Джаксън, британски политически и енергиен анализатор и специалист по Каспийския регион, публикувана в darikfinance.bg, пише за Южен поток:

„…Става дума за хазартна игра, която обаче България няма как да загуби. Ако „Набуко-Запад“ бъде построен, София ще стане основен играч в проекта Южен коридор – ще печели от транзитни такси и няма да остане без газ, ако руските доставки станат проблемни.

Ако бъде построен Транс-анадолският газопровод (азербайджански газ през Турция за Европа) България пак ще има достъп до газ, макар и лимитиран, чрез балканската инфраструктура на проекта. Ако пък никой от двата проекта не бъде осъществен, България пак ще има полза от „здравословното“ намаление на цената на руския газ в позицията й на съществена брънка от руската енергийна стратегия в Европа.“

С едно „ако“ цял Париж можеш да сложиш в бутилка. Стара френска поговорка. Въпросът в случая е, че нямаше много опции да се случи нещо друго. България си подписа договора с 20% отстъпка (това е нищо за количеството, което ползва България) и остана да зависи на 90% от Русия. Газпром е сериозна сила на пазара с газ и някакво си там дребно потребление, в сравнение с Германия, от сорта на 2,9 млрд. куб.м годишно е капка в Черно море. Да не говорим за останалите клиенти на Газпром.

Турция, например, иска да увеличи доставките на газ от Русия с 3 млрд.куб.м. годишно. За миналата година на Турция бяха доставени 26 млрд. куб. метра. м руски газ.

„Газпром“ се стреми да намали зависимостта от ЕС, което представлява 80% от износа на компанията. Сега „Газпром“ доставя газ за Турция в две посоки – на запад (през Украйна и България) и чрез „Син поток“, „маршируващ“ под Черно море от Русия директно.

Европа принуждава „Газпром“ (най-голямата газова компания в Русия и в света) да допусне конкуренти, които да транспортират газ през „Южен поток“. Такова е изискването на Третия енергиен пакет, пише руското издание „Ведомости”.

„Газпром“ трябва да признае, че цялата сухопътна част от тръбата, преминаваща през Европа, трябва да се използва в съответствие с нормите на Третия енергиен пакет, обясни заместник-министърът на икономическото развитие на Италия Клаудио ди Винченти.

Той изтъкна, че това засяга и правилата за достъп на трети лица до инфраструктурата.

ЕС вече успя да прецака Украйна, не без помощта на „хазартния ход“ на Бойко Борисов, и вече планира да участва (според една популярна руска шега) заедно с Газпром в Новогодишния парад на „Червения площад“, където ще бъдат показани най-новите модели „газ“-ово оръжие – обогатени газ ключове, клапани, вентили и др.Всички участници в играта вече са под влияние на правилния девиз – „Не“ на политиката – „да“ на солидната икономика!

Още по темата: Как ЕС прецака Украйна

 

Вече е факт, че на 7 декември край руския град Анапа, който се намира на западния бряг на Черно море, ще бъде направена първата копка на газопровода “Южен поток”. Ана́па (на адигейски: Быгъуркъал) е пристанищен град на руското Черноморие. Административен център е на Анапски район, Краснодарски край на Русия. В страните от бившия СССР е известен климатичен и балнеоложки курорт главно за деца.

Всъщност на 7 декември символично ще бъдат заварени две тръби на станцията в Анапа, строежът на която вече е започнал.

Как се стигна до този момент?

След хиляди увъртания, кандърми и хитрувания с намаляването на цената на газа България се съгласи да участва в Южен поток, за да се увеличат пенсиите на хората и да се намали сметката на парното. Интересни аргументи, който нямат нищо общо в случая. Ние бяхме последни от европейците, подписали с „Газпром” и по този начин Украйна остава встрани.

Разбира се Украйна си имаше своите шансове преди 20 години, а и след това, да се разбере с Газпром в съотношение 50/50. Да създадат консорциум с Русия на половина – от своя страна да участват със своята газопреносна мрежа, а руснаците влагат пари за модернизация и евтин газ. Но дори и сега Янукович се прецака окончателно със своето желание да купува въглища и други източници на енергия от ЕС.

В края на краищата България не предаде „братушките”. Хитрувахме, заплашвахме, крещяхме непрекъснато, че ще преосмислим нашето участие, но накрая – подписахме.

Тържественото строителство започва буквално след няколко дни. Самият проект ще струва 16 млрд долара. Не е оценен в евро!? Тази сума Русия плаща на Украйна за петгодишна експлоатация на преносната й мрежа. За всички учредители, половината от акциите си делят компаниите от Германия, Франция и Италия, този проект е дяволски изгоден.

Що се отнася до собствеността на Южен поток, то той се строи отдавна в Краснодарския край. Останаха да се изпълнят само някои формалности – символичното заваряване на тръбите, за да се даде старт на крупния проект на Газпром.

Маршрутът на газопровода ще премине през акваторията на Черно море до Варна. След това руският газ ще преминава през територията на България, Сърбия, Унгария, Словения и Италия. Ще бъдат пуснати тръби и към Гърция, Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина.

Според британските специалисти Южен поток ще струва 20,4 млрд долара. Газпром ще финансира 50% от проекта, италианската Ени – 20%, германската Винтерсхал (дъщерна фирма на БАСФ) и френската ЕДФ по 15%. В тази сума влиза и наземната работа, която ще излезе 5 млрд долара.

Общата дължина на черноморския участък ще е около 900 км., максималната дълбочина – не повече от две километра, а капацитетът ще бъде – 63 млрд куб метра газ на година.
От сайта Котка с цигулка


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional