Свободата днес и тук 02 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сеизмичните вълни не спират на Дунава. Защо българските учени отричат опасността?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Даниела Горчева

 

„Вранча се активизира, очаква се земетресение” предупредиха румънските сеизмолози на 29 октомври тази година и поясниха, че има отчетена повишена сеизмична активност в района на планината Вранча. Учените не могат да се ангажират с прогнози от коя степен по Рихтер би могло да е земетресението и дали ще има мащабите на това от 4 март 1977 г., но според тях планината е акумулирала твърде много енергия.
Последният по-силен трус от шеста степен по скалата на Рихтер беше на 27 октомври 2004 г., тоест преди 8 години. От Националния институт по геофизика в Румъния предполагат, че събраната енергия би могла да произведе трус и от седма степен.
Според българските им колеги нямало причина за притеснение.
В петък, по време на парламентарния контрол, Лъчезар Тошев направи изключително важно и тревожно изявление от страна на Синята коалиция. Кой знае защо българските медии, които иначе трескаво тичат след всяка врачка и гадателка, щом „предскаже” земетресение, в случая подминаха с мълчание изявлението на народния представител, който постави въпроса защо оценките и прогнозите на българските учени се различават толкова драстично с тези на румънските сеизмолози?
Ето стенограмата от петък:
 
 ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Изявление от името на Парламентарната група на Синята коалиция. След тях – изявление от Парламентарната група на Коалиция за България.
 
ЛЪЧЕЗАР ТОШЕВ (СК): Благодаря, госпожо председател. Уважаеми народни представители, господин министър-председателю! От името на нашата парламентарна група бих искал да направя следното изявление:
 
„На 29 октомври тази година румънски сеизмолози предупредиха, че се очаква земетресение от епицентър Вранча, без да се ангажират с прогноза за неговата степен.
 
Техен български колега заяви пред българските медии, че в непосредствено бъдеще не се очаква земетресение. “Няма реална опасност в непосредствено близко време да стане земетресение във Вранча”, заяви той.
 
На 12 ноември 2012 г. във Вранча е регистрирано земетресение с магнитуд 3,4 по скалата на Рихтер, а на 1 декември 2012 г. в 20,52 ч. се регистрира ново, по-силно земетресение във Вранча, с магнитуд 4,7 по скалата на Рихтер.
 
Вранчанските земетресения са най-сериозният фактор за високата сеизмичност на площадката, на която се искаше да се изгради нова АЕЦ до Белене.
На парламентарен въпрос на 25 март 2011 г. бившият министър Трайчо Трайков, очевидно подведен, определи че сеизмичността на площадката до Белене е от четвърта степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник, което е далеч от реалността.
Такава сезмичност би могла да се предизвика от местен епицентър, ако не се взема предвид ефекта от епицентъра Вранча в Румъния, но сеизмичните вълни не спират на Дунава.
Ако се вземе предвид сеизмичното огнище с епицентър във Вранча сеизмичността на площадката е двойно по-висока – от осма степен, и дори по-висока. Такова земетресение беше регистрирано през 1977 г., а след това имаше няколко силни земетресения от същия епицентър, като например това през 1990 г. Въпреки че този епицентър се намира на територията на Румъния, разрушенията в България бяха големи, а през 1977 г. имаше 120 и няколко жертви в град Свищов. Те загинаха след срутване на сгради, причинено от това земетресение.
Едва през тази година са поискани площи за изграждане на бъдещи сеизмологични станции в района на Белене и Свищов.
 
На поставения въпрос дали в близост до площадката има разлом, с оглед лицензирането на тази площадка за строеж на АЕЦ, експертите геолози отговарят така: „На 5 километра от площадката няма разлом”.
 
Забележете, че те не казват, че няма разлом изобщо, защото е известно, че такъв разлом има. Това се потвърждава от горещия минерален извор, който се намира между Белене и Свищов.
Интересно защо такова съществено разминаване в прогнозите и оценките не прави впечатление в България.
 
 Докога ще продължава тази практика?
 
Очевидно някои учени у нас са готови да дават отговори, които да се харесат на тези, които искат да ги получат.
 
Ще припомним още веднъж, че в писмо от 6 ноември 1984 г. руските учени сеизмолози, които тогава са изследвали площадката, заявяват че тази площадка е с неприемливо висока сеизмичност и предлагат тя да бъде изоставена.
 
Тези случаи ни карат да потърсим отговор на въпроса защо в България се случват такива неща.
 
Ние смятаме, че причината се крие в изключително лошото заплащане на българските учени, които поради тази причина често са склонни да обслужват желанията на вземащите решения, вместо да дават обективна преценка, на базата на която да се вземат обосновани решения.
За сравнение, през 2011г. – седем италиански сеизмолози бяха изправени пред съда. Обвинението е, че са давали неточна, непълна и противоречива информация относно това, дали леките земни трусове, усетени в Акуила през месеците преди 6 април 2009 г. дават основание за опасност от голямо земетресение. На 23 октомври тази година те бяха осъдени на по шест години затвор, защото „с подценяването на опасността от земетресение са поставили на риск живота и здравето на много хора”.
 
В България не се търси отговорност от никой експерт за погрешни прогнози.
Колко по-важно за нас е да не се поема риск за строеж на АЕЦ в зоната с неприемливо висока сеизмичност, като тази, която някои искат да се строи в района между Белене и Свищов.
 
Ето защо Парламентарната група на Синята коалиция призовава правителството да преразгледа политиката си спрямо учените в България, като им осигури нормален жизнен стандарт и защита, така че те да могат да дават обективни експертни становища, когато това е необходимо за вземане на важни държавни решения.
 
Ние призоваваме правителството да предприеме необходимите стъпки за анулиране на лиценза на площадката на АЕЦ „Белене”, предвид високата сеизмичност от огнище на земетресения с епицентър Вранча в Румъния и наличието на дълбокия Беленски разлом, намиращ се в непосредствена близост до нея – в района между Белене и Свищов.
Там, където има висока сеизмичност не може да се строи атомна централа”.
Благодаря Ви!

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional