Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кратък ядрен наръчник за избиратели

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров, http://www.vesti.bg

Защо трябва да гласуваме на предстоящия референдум - коментар на Иван Бедров за Vesti.bg  

 

        На 27 януари предстои първият референдум в демократична България. В последните дни питам почти всеки, когото срещна, дали знае какъв точно е въпросът, който е зададен на избирателите. Не се изненадах, че повечето не знаеха. И аз живеех с идеята, че ни питат дали да има или да няма нова ядрена мощност. Всъщност не е така.

Какво означава гласуване За, Против или бойкот? Чух различни версии. Питах и хора, които са против проекта АЕЦ "Белене", как ще постъпят - дали ще отидат да гласуват Против или ще бойкотират референдума като нещо безсмислено. Ако отделите още минута за този текст, ще разберете, че говоренето на повечето политици по темата няма за цел да изясни картината, дори напротив.

Разбира се, че е безкрайно популистко да прехвърляш върху избирателите отговорността да вземат решение по конкретен инвестиционен проект. Глупостта обаче вече е сътворена, затова по-важно е да се ориентираме какви възможности и рискове ни носи тази ситуация.

Въпросът е следният: "Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?"

Никъде не се споменава Белене, както настояваше БСП в първоначалния въпрос: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?" Но какво от това! Питат ни за нова ядрена електроцентрала. Разбира се, че тя може да е в Белене, където част от работата вече е свършена, а не в Банкя зад къщата на премиера. Ясно е - ако сте привърженик на този проект, гласувате със За.

Ако сте избирател на БСП, също ви е лесно - гласувате За. Ако сте избирател на ГЕРБ, тогава не мога да ви помогна. Премиерът каза, че ще гласува против Белене, Цецка Цачева каза, че ще гласува За, а партия ГЕРБ е записана наравно с БСП като инициатор на референдума.

По-трудно е само за тези, които искат да има развитие на ядрената енергетика, но не харесват проекта АЕЦ "Белене". Ако гласувате За, ще плащате години напред за руския проект. Ако гласувате Против, зачерквате възможността за нова централа в бъдеще, дори и да е американска, китайска, марсианска и т.н. Хитро, нали?

Ако сте противник на ядрената енергетика или просто мислите, че вече има по-безопасни и достъпни алтернативи, тогава разбира се ще гласувате Против. Но и в този случай има клопка. Планираното от правителството строителство на нов блок в Козлодуй не е нова "ядрена електроцентрала" и дори глас Против не го спира. Изглежда объркването остава.

И сега противно на очакванията ви, ще ви призова да гласувате. Целта и на БСП, и на ГЕРБ с този референдум е въпросът да остане нерешен, за да може всяко следващо правителство да продължи непрозрачното харчене на парите ни. Затова ако сте Против, участието ви е важно.

За да успее този референдум, т.е. да задължи държавата да строи нова централа, трябва да участват повече от гласувалите на последните парламентарни избори 4 345 450 души. Това е изключено да стане. Но в закона има един детайл - ако над 20% от всички избиратели се включат и от тях повече от половината са За, тогава въпросът се внася в Народното събрание и темата за "Белене" отново се отваря.

Една пета от избирателите е малко над 1 милион и 400 хиляди души и е напълно реалистично референдумът да привлече толкова участници. Само БСП събра над 700 хиляди подписа все пак. А после Народното събрание може да приеме каквото си иска решение, а следващият парламент да го промени както си иска. Затова ако сте Против, независимо по какви причини, има смисъл да участвате, а не да бойкотирате. В противен случай мъглата ще остане, а в нея нашите общи пари ще продължат да изчезват.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional