Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Съюзът на съдиите настоя КС да се произнесе по избора на нов главен прокурор

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg/

 
 

Съюзът на съдиите в България призова Конституционният съд да се произнесе по избора на нов главен прокурор. Изборът и назначаването са извършени в нарушение на конституцията и затова указът на президента подлежи на проверка за съответствието му с върховния закон, посочват от организацията.

"На 20.12.2012 г. станахме свидетели на безпрецедентна намеса на член на правителството при избора на висш орган на съдебната власт. Този акт опорочи процедурата за избор на главен прокурор на Република България, тъй като ВСС направи конкретно предложение на президента за назначаване на главен прокурор, въпреки допуснатото нарушение на конституцията. Недопустимото вмешателство на министъра на правосъдието в процедурата по гласуването на тримата кандидати за главен прокурор се случва непосредствено след публикуване на
проекторезолюцията на наблюдателя на ПАСЕ, която ще бъде приета на пленарната среща в Страсбург на 21-25.01.2013 г.", се посочва в в позицията на ССБ, оповестена на 27 декември.

Според конституцията и закона за съдебната власт всички допуснати кандидати трябва да бъдат подложени на тайно гласуване и ако никой не получи две трети от гласовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), тогава първите двама, получили най-много гласове, трябва да бъдат подложени на второ тайно гласуване.

"Вместо да бъдат изпълнени конституционното и законовото изискване станахме свидетели на безпрецедентна намеса на член на правителството (министъра на правосъдието) при избора, ВСС направи предложение до президента за назначаване въпреки допуснатото нарушение, а президентът не упражни правото си да откаже да издаде указ при първо предложение от ВСС. Недопустимо е чрез вътрешни правила ВСС да ограничи конституционно даденото му правомощие да подложи на обсъждане и гласуване в процедурата всички участващи кандидати за назначаване на главен прокурор, подчертава ССБ и припомня: тайното гласуване за един кандидат съответства на основния закон само ако той е единственият участник в процедурата. А назначаването от президента на избрания по описания начин главен прокурор прави указа на президента подлежащ на проверка за съответствието му с конституцията", смятат в Съюза на съдиите.

"Съдийската общност не може да остане безучастна при публичното погазване на конституцията на държавата. Дори когато не разполагаме с правомощия да попречим на потъпкването, службата ни за утвърждаване на върховенството на закона не допуска да бъдем мълчаливи наблюдатели", се заявява в позицията.

Конституционният съд може да бъде сезиран от 1/5 от депутатите, президента, правителството, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор.

На 20 декември ВСС изслуша тримата кандидати за главен прокурор - Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов. След това с 18 гласа
избра Цацаров за главен прокурор. Вотът на 24-те членове на ВСС с право на глас показва, че със сигурност четирима от тях не са подкрепили кандидатите, които самите те са издигнали.

Другият скандал, при това очакван, беше, че министърът на правосъдието Диана Ковачева, която председателства ВСС, но няма право на глас, не даде възможност да се проведе гласуване за останалите двама кандидати – Борислав Сарафов и Галина Тонева. Всеки от тях бе издигнат от по петима членове на съвета. Хората, които не подкрепиха Цацаров на първия тур, обаче, бяха едва шестима.

Въпреки
резервите на Европейската комисия към проведената от ВСС процедура по избора, както и критиките на опозиционни партии, президентът Росен Плевнелиев подписа указа за назначаването на Цацаров по-малко от 24 часа след избора му.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional