Свободата днес и тук 02 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Комитет "Не на измамата "Белене": Близо три пъти ще поскъпне токът от нова АЕЦ

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg/

 

Красен Станчев

Между 15.300 млрд. лв. (по най-оптимистична прогноза) и 22 млрд.лв.ще излезе строителството на АЕЦ "Белене" сочат пет независими експертизи на български и чуждестранни консултанти. Това съобщи в четвъртък Красен Станчев, член на Инициативния комитет "Не" на измамата "Белене".

На 27 декември стартира официално информационно-разяснителната кампания за референдума, който ще проведе точно след месец. Въпросът, на който ще отговарят гражданите е, да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа, като премиерът Бойко Борисов и представители на ГЕРБ обявиха още при формулирането на питането, че става дума за АЕЦ "Белене".

Очакваната цена на тока от евентуалната нова централа ще е от 0.15 лв.до 0.22 лв.за коловатчас, което го прави между 2.5-3.15 пъти по-скъп от досегашния микс (ядрена енергия, ТЕЦ и ВЕЦ), обяви Красен Станчев от Института за развитие на пазарната икономика.

Стойността на инвестицията в атомна централа би била близо два пъти по-висока от договорената през 2006 г., допълни той, цитиран от БТА.

Красен Станчев посочи, че тези анализи не отчитат корупцията и удължаване на сроковете за строителство.

Всяко включване на нови мощности, дори един хилядник, би довело до дестабилизиране на енергийната ни система, предупреди Иван Хиновски, член на Инициативния комитет.

Строителството само на два нови реактора ще обърне регион срещу регион, може и да се стигне до закриване на "Марици"-те, посочи експертът.

Сметките на комитета са, че изграждането на "Белене" би струвало на всеки избирател по около 2500 лв., а на хората под 50 г., които всъщност ще плащат, около 3800 лева.

На печалба ще са доставчиците, тези, които ще изнасят, управителите на централата, инвеститорът и няколко консултанти, отбеляза Красен Станчев.

Лъжа е твърдението, че по-голямата част от българите искат строителството на "Белене", подчерта и председателят на Инициативния комитет Иван Иванов. Той добави, че цена от най-малко 21 млрд.лв. за най-бедната страна в Европейския съюз ще лиши от важни средства ключови сектори като здравеопазване, образование, социалните дейности. Ще замрази пенсиите за дълъг период напред, а токът от нея, по най-скромни изчисления, ще бъде не по-малко от три пъти по-висок от цената на електроенергията от "Козлодуй", предупреди председателят на комитета.

От сдружението срещу нова ядрена централа твърдят , че проектът "Белене" е финансово необезпечен, икономически необоснован и екологично вреден.

Няма и проект за проучване на въздействието върху социално-икономическата среда, затова той не може и да бъде финансиран от западни банки, допълни Илиян Василев. Според Иво Инджев въпросът на предстоящото допитване към гражданите по-скоро би трябвало да е "Съгласни ли сте да приемете отпадъците от АЕЦ"Белене"".

От комитета напомниха, че след 10 години страната ни ще трябва да започне обратно да приема високоактивни отпадъци от Русия, а изграждането на площадка и съоръжение е също много скъпа инвестиция.

На 27 януари ще гласуваме "за" или "против" партията на крадците, "за или "против" ограбване на българския народ с нови 10 млрд лв., "за" или "срещу" непоносимо високите цени на тока у нас, коментира и политологът Огнян Минчев, член на Инициативния комитет "Не на измамата Белене". Под партия на крадците той разясни, че има предвид енергийната олигархия в България. "Белене" е възможност за легитимен грабеж, посочи Минчев.

Той попита защо имаме ситуация, при която управляващата партия и най-голямата опозиционна политическа сила, гласуват заедно "за" строителството на нова атомна централа.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional