Свободата днес и тук 10 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Цецка Цачева участва в протест с искане за нови ски писти в Пирин

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Събитието, за което става дума в този текст на Медиапул, е политически кич. Председателят на НС хванат на македонско хоро редом с разсипниците на Пирин, които превърнаха и самото Банско в бетонирано убежище на чалгата и провинциалната простащина. Бррр...

Е.С.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се включи в събота в протеста на банскалии с искане за втори кабинков лифт и нови писти в Пирин, съобщи пресцентърът на общината. Тя за кратко зае място и в блокадата на пътя към Банско, която се провежда за втори пореден ден от местните жители. На пътя излезе и депутатът от ГЕРБ, бивш кмет на Разлог, Любен Татарски.

Преди блокадата Цачева, която е на почивка в Банско, проведе среща и с кмета на града Георги Икономов.

Градоначалникът Икономов обсъдил с Цачева исканията на Инициативния граждански комитет проект за доизграждане на ски зоната над Банско, модернизирането на стари писти в Пирин и поставянето на втори лифт.

”Срещнах се с членовете на Инициативния комитет и съм тук, за да подкрепя славата на Банско - европейска и световна, което е възможно, ако тези справедливи искания се изпълнят. Хареса ми логото на протеста ”Да отворим пътя към планината”. Аз съм убедена, че можем да живеем в хармония с природата, като се ползваме от нея и трябва да дадем шанс на този благословен край”, каза пред протестиращите председателят на Народното събрание.

”Думата имат законите и продължаваме със стачните действия до решение на Министерски съвет”, каза кметът на Банско Георги Икономов. Протестиращите затвориха входа към Банско точно в 16.00 ч. Кметът Икономов поведе македонско хоро, на него се хвана и Цачева, съобщава ”Дарик”.

На протеста бяха издигнаха лозунги срещу ”зеления рекет”. На блокадата присъства и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Натискът за строеж на още един лифт и нови ски писти започна в средата на декември, след като кметът на Банско внесе в Министерския съвет подписка от над 8 хиляди жители на курортното селище и на туристи с искане за започване на процедура по доизграждането на ски зоната в Банско.

От коалицията "За да остане природа България" се противопоставиха остро на новите намерения за увеличаване броя на ски съоръженията в националния парк "Пирин" и обясниха, че евентуалното им одобряване би нарушило концесионния договор за отдаване на терените под ски съоръженията на собственика им "Юлен".

Природозащитниците обявиха, че фирмата "Юлен" вече незаконно ползва допълнително 650 декара държавни земи, гори и съоръжения над официално одобрената им концесия от 990 декара.

Ако държавата разреши изграждането на нови писти и лифтове, това ще бъде нарушение на концесионния договор, на препоръките на ЮНЕСКО, на плана за управление на Национален парк "Пирин" и на решението по оценка за въздействие върху околната среда за одобрение на териториално-устройствения план на ски зона Банско от 2000 г., заявиха тогава природозащитниците.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional