Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Трите най-важни думи в политиката на 2013 г.

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Елена Старидолска, http://www.capital.bg

Ако има нещо сигурно в началото на 2013 г. в политическия живот, това е фактът, че не може да се намери анализатор - социолог или политолог, който да се ангажира с прогноза за парламентарните избори в началото на лятото. Безспорно това ще е центърът на политическия живот в следващите дванайсет месеца. Причината не е само в спадащото от вот на вот доверие в способностите им, а в динамичната обстановка и във все по-честото използване на похвати в изборите, които не са традиционни, нито публични и затова невъзможни за измерване. Най-скандалните от тях и с пряко отражение върху изборните резултати са манипулациите и фалшификациите в технологията за организирането им.

       За част от останалите говори социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч": "Има неща, които не са толкова видими, но също могат да окажат влияние върху електоралната подкрепа за ГЕРБ. Това са три събития в управлението на ГЕРБ с общ знаменател несъздаването на правила и условия за функциониране и концентрацията на власт в три сектора - в бизнеса, в медиите и в областта на обществените поръчки - и по-общо в областта на гражданския сектор. Съдебната система също. Едната политика е да създаваш условия за развитието. Другата политика е да създаваш концентрация. Това не е пряко видимо за голяма част от хората, но то е важен аспект, който подрива стабилността и устойчивостта отвътре". Тук е скрит възможният провал на втория мандат за сегашните управляващи. 
       
        В ситуация, в която по данни на Националния статистически институт има 1.6 млн българи, които живеят под прага на бедността; 400 хил. безработни, а общо 2.8 млн души не се трудят; почти 60% от децата спират да учат след 19 години - изкушението на политиците да прибегнат до оръжията на популизма и национализма е огромно. Почвата за избухването на неочаквани скандали, гафове и крайни реплики е подготвена. Според Живко Георгиев, социолог от "ББСС Галъп", това е нещо, което може да преобърне разпределението на силите в политиката: "Възможно е картината за ГЕРБ да се промени драстично. Още повече че са нужни малки неща - гаф, скандал, компромат. Знаете какъв е типичният инструментариум, непремерени думи. В социума чудеса няма да се случат, но в политическия живот е напълно възможно да се случи нещо, което да изостри негативните настроения срещу управлението".

       Като се добавят и шансовете, които дават социолозите за частичен успех на националистическите формации, може да се откроят трите думи, които най-вероятно ще са често споменавани в политическата 2013 г - национал-популизъм, загуба и фалшификации.
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional