Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Годината на газовите връзки

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ралица Николова, http://www.capital.bg

За България 2013-а е годината на газовите връзки. През март трябва да стартира изграждането на интерконектор с Гърция, а малко по-късно през май трябва да тръгне този с Румъния. Годината обаче ще бъде и време на развръзки за проектите "Набуко" и "Южен поток".

       През 2013 г. макар и плахо пазарите на електроенергия и природен газ започват да се либерализират, за което потребителите настояват от години. Интересно ще бъде да се наблюдават ефектите от тези процеси и как те ще се отразят на енергийния пазар в действителност. Традиционно с наближаването на лятото градусите ще се нажежат заради предстоящата промяна на цените в електроенергийния сектор. Този път обаче задачата на енергийния регулатор ще бъде още по-трудна заради наближаващите избори. През годината ще продължим да наблюдаваме и движението в цената на природния газ на всяко тримесечие. Поне засега обаче анализаторите обещават да няма драстични увеличения. 2013-а е важна и за ядрената енергетика заради първия национален референдум в България по тази тема. Какъвто и да бъде изходът, той едва ли ще повлияе на съдбата на АЕЦ "Белене". Проучването за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" пък трябва да бъде готово в първото тримесечие на годината. 

        Газ, газ и пак газ

        В последните години България стана изключително интересна дестинация за газовите трасета, търсещи път към Европа. Ако се осъществят проектите "Набуко" и "Южен поток", могат да диверсифицират източниците на доставки и газовите маршрути. Така освен по-голяма сигурност потребителите ще получат и по-голяма конкуренция на пазара на природен газ, което може да доведе до по-благоприятни цени.

         Въпреки че "първа заварка" на руския проект "Южен поток" беше направена на 7 декември 2012 г., реалното изграждане на тръбата на българска територия по план трябва да започне в средата на 2013-а. За да се случи това обаче, трябва да бъдат извървени още много стъпки. Една от тях е одобрение на оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), без която проектът не може да бъде реализиран. Според фирмата проектант "Газтек" докладът по оценката трябваше да бъде внесен в екоминистерството до края на годината. МОСВ има месец да се произнесе със становище, след което да бъдат направено обществено обсъждане с всички 38 заинтересовани общини.

         Освен ОВОС и разрешително за строеж проектната компания "Южен поток" трябва да обяви и процедура за избор на банка или синдикат, който да осигури финансирането на проекта (бел. ред., българското участие се изчислява на около 1.6 млрд. евро). В тази връзка в началото на годината предстои да бъде обявена процедура за избор на финансираща институция. В същото време БЕХ трябва да обяви и процедурата за избор на фирма, която ще изгражда газопровода на наша територия, като от БЕХ вече обявиха, че 30% от тези дейности са запазени за български фирми.

          Съвсем скоро - на 10 януари, може да се изясни съдбата и на другия голям газов проект - газопровода "Набуко". На среща на министрите на страните, участващи в проекта, която ще се проведе в София, ще стане ясно дали акционерите са успели да убедят Европейската комисия да финансира връзката между България и Турция, която може да стане начало на газопровода. В противен  случай интерконекторът с Турция ще се използва само за доставка на газ при кризисни ситуации. Тогава обаче има голяма вероятност азерският газ да мине през Гърция, което да сложи края на "Набуко".

         През 2013 година се очаква да бъде завършен и първият интерконектор, свързващ националната ни газова система с Румъния. Тръбата вече се изгражда, като плановете са тя да бъде завършена през май тази година. Според изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков в началото на 2013 г. ще бъде обявена и процедурата за резервиране на капацитети за тръбата. През март пък трябва да започне изграждането и на газовата връзка с Гърция.

        Ядрени страсти

       Въпреки че управляващите се отказаха от изграждането на втората атомна централа – АЕЦ "Белене", в края на януари ще бъде проведен първият национален референдум за това дали българската енергетика да се развива чрез нови ядрени мощности. Така от вота на гражданите реално зависи не само бъдещето на АЕЦ "Белене", но може да засегне и идеята на правителството за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй". Този проект се появи на дневен ред заедно с отказа от "Белене". Идеята е готовият реактор за спрения проект да бъде инсталиран в АЕЦ "Козлодуй". Същевременно за изготвяне на предпроектното проучване за 7-ми блок беше наета американската "Уестингхаус", която може да наклони везните към използване на американска технология.

         През 2013 г. активите на спрения проект "Белене" трябва да бъде извадени от Националната електрическа компания (НЕК) и отделени в самостоятелно дружество. Вероятно през годината ще стане ясно и дали заведеното арбитражно дело за 1 млрд. евро от "Атомстройекспорт" действително ще стартира, или ще бъде постигнато споразумение. Искът беше заведен срещу НЕК заради вече произведеното оборудване за проекта, което българската страна отказва да вземе.
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional