Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Дюнигейт - един от хилядите

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Спас Спасов, Деница Ватева, http://www.capital.bg

 

 

Продажбата от земеделското министерство на защитени площи от екомрежата "

Натура 2000

" край Несебър, наричана вече "Дюнигейт", може да се окаже само една от евентуалните хиляди сделки с държавни терени без провеждане на търг.

Причината е, че въпреки гръмките предизборни обещания на Мирослав Найденов да спре "разграбването на горите", наложено от тройната коалиция, предложеният от него и приет от мнозинството на ГЕРБ в парламента изцяло нов Закон за горите е оставил възможността да се довършат започнатите при кабинета "Станишев" процедури за продажба на терени по схемата с терените край Несебър.

По данни на земеделското министерство в момента има 3500 преписки за такива процедури, което означава, че всеки от тях може да бъде продаден директно, без да се обявява търг. А както показа и скандалът с дюните - и на вероятно много по-ниски спрямо пазарните цени.

Министерството продава на физическото лице Димитър Петров 29 декара край Несебър за 580 хил. лв, а на другия ден Петров ги препродава на фирмата "Сле груп" за 4 млн лв. Сделките са вписани в имотния регистър с дати съответно 27 и 29 ноември 2012 г.

Аргументът на Найденов, че в цената на сделката трябва да се включи и платената такса за изваждането на терените от горския фонд, не издържа - доколкото тази такса би била платена от всеки евентуален кандидат за терена, именно на задължителната за държавната собственост търгова процедура би се постигнала и най-изгодна цена.

 

Върхът на айсберга


Фотограф: Тома Белев
Теренът край Несебър е продаден без търг в края на миналата година практически на основание на стария закон, който действаше до приемането през 2010 г. на сега действащия. В него имаше текст, според който министърът на земеделието издава заповедта за изключване на земите и горите от горския фонд или предлага на Министерския съвет да направи това за по-големите площи. Веднага следващата алинея обаче гласеше, че министърът или оправомощено от него длъжностно лице "продава, заменя или учредява ограничени вещни права върху горите и земите" на "лицето, по чието искане е станало изключването". Това на практика гарантира, че всеки, който е поискал изключване на терен от горския фонд, ще може да го придобие, без да се състезава с други потенциални купувачи в търг.

През 2010 г., когато законът за горите беше изцяло променен, текстовете, позволяващи продажби без търг, формално отпаднаха. В преходните и заключителните му разпоредби обаче е написано, че започналите преди приемането на закона процедури се довършват по стария ред, ако кандидат-купувачът на терена е подал преди влизането в сила на закона или три месеца след това искане да закупи имота.

По информация от земеделското министерство в момента има около 3500 такива преписки, което означава, че за около 3500 имота в страната, които са изключени от горския фонд, министерството е длъжно да осъществи директна продажба на лица или фирми, без да се провежда търг. В четвъртък Симеон Главчев, съветник на земеделския министър, обясни пред журналисти, че ведомството на Мирослав Найденов трябва да довърши процедурите, "защото такъв е законът". На въпрос защо в приетия от ГЕРБ закон е оставена възможността "заварените" случаи да бъдат довършени, Главчев посъветва журналистите да "инициират промяна" в нормативния акт.

Засега не е ясно за колко от всичките 3500 стари преписки вече са сключени сделки за продажба без търг. В четвъртък сайтът "Биволъ" огласи още една - отново край Несебър и по същата схема. През ноември 2010 г. земеделското министерство е продало на фирмата "Крим 2000" 9 дка горски терен край морето за малко над 316 хил. лв., или по около 35 лв. на кв.м. Година след това теренът е препродаден за близо три пъти по-висока цена на компанията "Форт Нокс" - за 900 хил. лв., показват данните от регистъра. А справка на сайта с имотни обяви за парцели в района показва, че новият купувач също е останал доволен, тъй като справка с обявите за продажби на парцели в района сочи стойности от над 200 лв. за кв.м.
 

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional