Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Държавата спира всички сделки в защитени зони и връща 100 млн. лв. на инвеститори

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Лили Границка, Медиапул


Среща на природозащитници с премиера Бойко Борисов

Държавата спира всички започнати сделки с имоти в защитени територии и е готова да върне приблизително около 100 млн. лв. на инвеститори, които ще бъдат ощетени от тази мярка. Освен това с постовете си се разделят шефът на Агенцията по горите и шефът на РИОСВ – Бургас. Такъв е към момента резултатът от разразилия се преди десет дни скандал с продажбата на 29 дка дюни, защитена територия, от министерството на земеделието на фирми, свързани с управляващите, на цени по-ниски от пазарните.

Решението бе обявено в понеделник след среща на премиера Бойко Борисов и министрите Лиляна Павлова, Нона Караджова и Мирослав Найденов с природозащитници в Министерския съвет.

Министър-председателят не участва в последвалата пресконференция, която бе ръководена от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, която в петък отмени разрешителното за строеж на “Сле груп”. Павлова първа взе думата и огласи постигнатите договорености за промени в законите. Природозащитниците настояха всичко да се свърши сега, а не да се отлага за следващите управляващи.

Промени в няколко закона

Предприемат се серия от промени в законите, така че повече да няма строителство върху защитени територии, каза Лиляна Павлова.

Ще бъде въведена пълна забрана за строителство върху дюни, които са държавна, общинска и частна собственост. В момента Законът за Черноморското крайбрежие предвижда забрана за строителство само върху имотите, които са на 100 м от брега в т.нар. зона А. Занапред това ще се отнася и за зона Б, каза министър Павлова.

Ще бъде въведена по-ясна дефиниция какво е това дюни в Закона за защитените територии. В срок от една година екоминистерството трябва да посочи всички защитени територии и тези от екомрежата “Натура 2000”, които след това да бъдат отразени в кадастъра от Агенцията по кадастъра, допълни Павлова.

Въвежда се и пълна забрана за промяна на предназначението на защитени територии и такива, които попадат в зоната “Натура 2000”, в законите за горите и за опазване на земеделските земи.

Променени ще бъдат направени и в Закона за устройство на територията (ЗУТ) с цел да се даде право на граждани и неправителствени организации да могат да обжалват общи устройствени планове, подробни устройствени планове и разрешителни за строеж, каза министър Павлова.

ЗУТ беше променен неотдавна, като именно рестриктивните текстове, предложени от ръководеното от Павлова Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) бяха отхвърлени или смекчени от депутатите от ГЕРБ.

МРРБ искаше да се спре практиката разрешителни за строеж да се издават само на базата на ПУП, без одобрен общ устройствен план - какъвто е сегашният случай, станал известен като "Дюнигейт". Текстът засягаше близо две трети от общините и поради тази причина ГЕРБ реши да влезе в сила чак през 2016 г. Аргументът на Павлова е, че само по този начин общините ще си направят плановете, които по принцип трябва да са публични, но се оказва, че не е точно така. Добър пример в това отношение е София, където главният архитект качва всичко в интернет, посочи министър Павлова.

Промените в законите ще засегнат дори и тези защитени територии и от екомрежата “Натура 2000”, за които има вече влезли в сила подробни устройствени планове, какъвто е случаят в Несебър, допълни министърът на земеделието Мирослав Найденов.
 

За да минат бързо всички промени в различните закони това ще стане чрез промяна само на Закона за устройство на Черноморското крабрежие (ЗУЧК). В преходните му и заключителни разпоредби ще бъдат направени промените в другите закони, става ясно от публикуваната стенограма от разговора. В противен случай, ако тръгнат да се правят промени във всеки един закон, "няма да ни стигне мандата", уточнява министър Павлова. Първочално идеята е промените в ЗУЧК да минат през Министерския съвет още в сряда. Природозащитниците обаче настояват за 14 дневен срок, в който да могат да направят своите предложения, както и заинтересованите бизнес организации. В крайна сметка този срок е одобрен, става ясно още от стенограмата.


Всички започнати сделки се спират

Всички започнати сделки още от времето на тройната коалиция по Закона за горите се прекратяват, каза министър Павлова. По думите й ще бъде отменен текстът от преходните и заключителни разпоредби в закона, който дава възможност заявленията за изключване и предоставяне право на ползване върху гори и земи от държавния горски фонд, подадени до влизането в сила на този закон, да се разглеждат по досегашния ред.

Правителството на ГЕРБ е наследило от тройната коалиция около 3000 такива преписки. От тях са финализирани само четири, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по Нова телевизия. Освен вече добилите публичност сделки на “Сле груп” и “Крим 2002” в Несебър, другите са на “Фиш порт” в Ченгене скеле, край Бургас, които са купили 30 369 кв.м за 1.639 млн. лв., а заедно с таксите цената възлиза на над 2.5 млн. лв., и на Радослав Радев, който е купил 360 кв.м край Балчик за 10 620 лв., като заедно с таксите цената скача на 21 022 лв., уточниха от Министерство на земеделието.

Всички те са подписани от заместници на земеделския министър – две от Георги Костов, който беше освободен, и две от Светлана Боянова, уточни Мирослав Найденов.

Колко още от около 3000 случая са били в процес на приключване в момента се изяснява, каза министър Найденов. 
Сайтът “Биволъ” вече изнесе данни за подготвяни още няколко такива сделки на “Сле груп”, както и подадени лично искания от шефа на футболния съюз Борислав Михайлов и архитект Калин Тихолов.

Ако предложението на правителството за промяна в Закона за горите бъде одобрено от парламента, нито една от вече започнатите сделки няма да бъде финализирана”, каза министър Найденов.

Той обясни, че преди две години, когато влезе в сила Законът за горите, е била оставена тази възможност за довършване на преписките по стария ред, защото в противен случай е трябвало да бъдат върнати милиони левове, “приблизително около 100 млн. лв.” на инвеститорите, които вече са били платили за промяна на предназначението на имота и изваждането му от горския фонд. Взимаме това решение сега в “полза на обществения интерес”, посочи министър Найденов.

Шефът на горската агенция е най-висшият наказан за "Дюнигейт"

Както се очакваше, вследствие на шумния скандал има и уволнения, но те са на висши чиновници, без да стигат до ниво министри или зам.-министри.

Първият уволнен заради скандалната сделка с 29 дка дюни в Несебър е изпълнителният директор на Агенцията по горите Бисер Дачев. Той си отива по настояване на премиера Бойко Борисов и е заради цялостната му работа, каза министър Найденов. Той уточни, че Дачев е бил с последно предупреждение за уволнение, получено в края на миналата година след като стана ясно, че 
морени на Витоша са били отредени за ски писти.

За случая в Несебър конкретната вина на Дачев била, че не е проверил подадените сигнали от природозащитници. “Когато има виновен, той или се уволнява, или се дава на прокурор. Шефът на горите е бил длъжен да провери за какво става въпрос или най-малкото да информира премиера”, каза Бойко Борисов в понеделник сутринта по Нова телевизия.

Директорът на Регионалната инспекция по опазване на околната среда (РИОСВ) в Бургас Бойко Георгиев също скоро ще бъда уволнен, стана ясно от думите на министъра на околната среда Нона Караджова. В края на миналата година Георгиев разрешава вместо 30 жилищни сгради да бъдат построени 124, без да е необходима екооценка, въпреки че теренът е в зона “Натура 2000”.

Повярвайте ми, че Георгиев ще си понесе отговорността, но това ще стане по законовия ред, така че да не бъде възстановен след два месеца от съда на работа”, каза министър Нона Караджова.

Според премиера Борисов “този, който е подписал, че това не са дюни, а обикновена земя, той е първият виновен”. Това е станало през 2007 г. от тогавашния шеф на РИОСВ-Бургас Симеонов. Премиерът настоява и наследилия го по време на управлението на ГЕРБ Бойко Георгиев да бъде уволнен, става ясно от публикуваната стенограма.

Максималната глоба от 3000 лв. ще отнесе и главният архитект на община Несебър Валентин Димов, съобщи министър Павлова. Санкцията е заради незаконно издаденото разрешение за строеж.

Парламентарна комисия поема всички сделки от 2003 г.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще предложи на ГЕРБ да се направи парламентарна анкетна комисия, в която да се разгледат всички сделки от 2003 г. досега. В тази комисия ГЕРБ ще има само един представител, а останалите ще са от другите партии. Премиерът настоява още заседанията на комисията да са отворени за медиите и неправителствените организации.

Имаха наглостта да говорят за "Цецо Кумецо"

"Тогава ще видите, че стотици, хиляди подобни сделки са проведени в предишното управление. Особено фрапантни като тази на 8 декември 2008, когато Станишев взема решение на Министерския съвет и изключва от горския фонд в Старо Оряхово 1339 декара и ги плаща по 9.49 лв. и още 1369 декара по 9.69 лв. за декар. Всички сделки искам да се разгледат. Особено тези, които са на брат му на Станишев. Имаха наглостта да говорят, че някакъв, който се познава с Цветанов, да го наричат Цецо Кумецо. А да видим новата далавера "Батко и Братко", с която загубихме хиляди от европейски програми. Да го видим всичките наяве", каза Борисов.

Екоактивисти: Свършете работата сега, не я оставяйте за следващите

По време на срещата са били обсъдени и някои от скандалните заменки като Кара дере и Камчийски пясъци, каза Мирослав Найденов. Правителството на ГЕРБ предотврати огромно застрояване на Черноморското крайбрежие, каза министър Караджова. Като успех тя изтъкна, че в продължение на 10 километра от "Камчийски пясъци “няма нито една постройка и няма и да има”, спрените общите устройствени планове на Несебър, Созопол, Царево и Поморие, които предвиждат застрояване на дюните и защитени територии. “Моля потвърдете го”, призова министър Караджова представителите на природозащитните организации.

Доволни сме от разбирането, което намерихме, каза Тома Белев, по чийто сигнал тръгна разплитането на случая с дюните край Несебър. Подкрепяме активните действия на Министерството на околната среда за опазване на природата, но призоваваме заповедите за картотекирането на защитените територии да бъдат обявени и подписани час по-скоро, не го отлагайте за следващото правителство, а го направете веднага, призова Петко Цветков от “Биоразнообразие”.

Няма да го оставим за следващия кабинет и със сигурност ще бъде направено до два, три месеца", обеща министър Караджова. Тя обясни, че картотекирането на защитените територии е на финалната права. Процесът се проточил, защото 35% от територията на страната попада в защитени зони и въпреки кризата са били намерени 16 млн. лв. от оперативна програма “Околна среда” за изготвянето на картите.

 

Стенограмата от разговора между природозащитниците и премиера може да намерите на страницата на правителството в интернет.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional