Свободата днес и тук 21 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борисов: Заради 15 декара няма да ставам маскара

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник, http://www.dnevnik.bg/

"Затова толкова се радват сега, че с тази сделка искат да ни изкарат "и ние сме маскари като тях". Те, ясно е, че са маскари, но ето виждате ли ги - и тези са маскари. Само че няма заради 15 декара да ставам маскара, да си заминават всички, които са маскари".

Това заявява премиерът Бойко Борисов на днешната среща с представители на екоорганизации по повод скандала с имота край Несебър с дюни, върху които започна строителство. Министър-председателят хвърля вината към предишните правителства, които са осъществявали схемите за заменки и продажба без търг на държавни земи от горския фонд.

След това Борисов нарежда още днес да бъде уволнен директорът на РИОСВ - Бургас. "През 2007 година първият, който е виновен, е този, който е казал, че това не са дюни. В момента, в който се каже, че това не е кабинет на Министерския съвет, а е плод-зеленчук, всички процедури тръгват за изграждането на плод-зеленчук", коментира премиерът. Според него първият човек, който подвежда всички останали институции е този, който е казал това не е дюна.

"Вторият е сегашният - да си заминава - началникът на Агенцията по горите. Като е прочел Несебър, като е гледал тези цени, можело е да попита, можело е да дойде да ме попита, не сега да вървим след събитията", посочва Борисов. По думите му ако са го били уведомили, "всичко това щеше да е спряно много отдавна".

"Всяко зло за добро. Покрай тази сделка ще видите още колко много дюни ще спасим, и какви промени ще направим. Ще видите, че много хора ще понесат отговорност за тези безобразия, които са направили", добавя по темата той.

След като го атакували политически премиерът се поразровил. "707 декара са дадени на фирмата на брата на Станишев. Фантастично място и е продавано за седем лева декара. А той говори за нас. Господ ни е свидетел, че всичко това чух от новините. В момента, в който го чух, се обадих на всички и им казах да спират веднага, докато не разбера какво става, на мига", посочва пример Борисов.

Повтаря и положителното си отношение към съставянето на анкетна комисия в парламента, която да разследва всички такива сделки от 2003 г. насам. Премиерът подаде сигнал до прокуратурата за последния случай за имота край Несебър.

"Българите искат справедливост. Колкото и да сте били остри във времето към нас, по всяка тема съм се срещал, съобразявал, говорил и сме приемали възможно най-доброто за природата решение", добавя по темата той. Упреква и екоорганидациите, че не им се е чувал гласа през 2007 и 2008 година.

"На Сашо Диков ще му задам въпроса: Вие тогава не сте ли бил тогава журналист, когато за главен прокурор и за шеф на съдиите, Първанов предложи единият си помощник за шеф на прокурорите, а другият помощник - за шеф на съдиите. Няма конкурс. 
Помните ли тези времена?", пита риторично премиерът.

"Те бяха само преди няколко години. Същите тези работи са минали през 2007 година. Зная какво ще ми кажете: не можем да огреем навсякъде. И аз не мога да огрея навсякъде. Сега, когато така или иначе някой ни е светнал и ни е огрял, ще направим така, че да си върнем природата, защото имаме прекрасно Черноморие. Те не могат да разберат, че това прави ценността на Черноморието", казва той. Според него там може да се направи "една велоалея, може да се направи път, за да ходят туристи, т.е. да се направят пътеки за разходка на туристите".

"Това ще доведе до увеличаване на цената, а няма да я свали.Виждате колко много пари даваме за археология. Вие сте много близки с археолозите. Страхотна история имаме. Всичко това, което води до там и правим, е да излезе това на преден план. Като има и красиви дюни, по Черноморието има предостатъчно хотели и то много хубави хотели. Ето ти туризъм, ето ти екология, ето ти една нова туристическа дестинация в България", смята още Борисов.

Премиерът решава да засегне и темата за свободата на медиите. "Извинявайте, ако някъде не сме били съвсем точни. Но действително много тънко работят на ръба на закон тогава, когато нас ни обвиняват за свобода на медиите. Няма някой, който да не прави директни репортажи от всякъде и то с участието на министрите. Вие сте тук. Никой днес не Ви е казал, че не може да ги питате или да се изказвате или само по тази тема ще говорите", пита представителите на екоорганизациите той.

Според него "повечето от медийните босове - нека така да ги наречем, и собственици на медии са в тези заменки". "И тогава мълчание. Може да сте говорили, но не сме Ви чули".

Министърът на земеделието Мирослав Найденов се съгласява с предложенията на екоорганизациите за промяна на закона за устройство на територията. "Всъщност реално погледнато тази сделка е на урбанизирана територията с приети ПУП от община Несебър. Те са направили и на други места. Ако ги правим от тук нататък, ние ще попаднем в хипотезата ПУП-овете да се реализират по-късно", смята той.

Борисов добавя, че кметът като бивш ще се оправдае и ще каже: От РИОСВ ми казаха, че това не е дюна. "Видно е, че е дюна, но след като той има документ, че не е дюна, администрацията започва да работи върху казуса, че не е дюна".

Според премиера въпросът е след като ги издал, освен паричната, какви други ще са последствията и какво е погубено вследствие на това. Затова трябвало с въпроса да се заеме и прокуратурата. "В тези малките градове, където изборите се спечелват с по 20-30 гласа разлика, където по принцип са независими кметове кандидатите все те печелят, знаете че ние загубихме катастрофално в Несебър, имахме само трима общински съветници, бихме всички големи градове на България, в Несебър - трима общински съветници, сиреч там са преплетени в подобни градчета огромни икономически интереси и самата местна власт е крехка да понесе тази отговорност и натиска върху тях", посочва той.

Освен това Борисов приема поздравленията за работата си в София като кмет, когато редица подобни проблеми били решени. "Всичко щеше да е молове! Но сега пак са си техни, но са много скъпи паркове. И с Диков ни пратиха белите рози, защото казахме "Може да се садят рози, карамфили" и те ни пратиха – знаете какво значат белите рози да ти дойдат. И спряхме като почнеш тук "София-сити къмпани", "Мария Луиза". Южният парк щеше целият да е с молове. Аз с моята воля съм го спрял. И в края на краищата аз благодаря, че вие го оценявате", казва той.

След това добавя, че бъдещите поколения ще кажат: Добре, че е бил жив Тома Белев, а и за мене и всички вас, че са ни оставили "Камчийски пясъци", че са ни оставили Черноморието, да има някъде да се разходят, да видят врабчета, птички, червеношийки.

"Хубаво, ще отиде до магистралата до морето, но ако има археология, ако има дюни, ако има атракции, тогава е истинският туризъм, това е истинската дестинация. И тогава като дойдат - и българите като отидат, и от чужбина като дойдат, ще кажат: Ей, тая държава върви по правилен път.Като отиде в Слънчев бряг да се напие с бира и уиски, той почва да я прави тази дестинация с друго разбиране. И като няма дюните, като няма природата, той друго не вижда", смята още премиерът.

Засяга се и темата за невъзможността всяка засегната страна да може да обжалва общите и подробните устройствени планове на общините. Бойко Борисов посочва пример от Банкя - "точно срещу моята къща разбрах, че един издигна десететажна къща, в смисъл – триетажна с покрива е десет метра, точно ми е пред терасата".

"И не стига, че я издигна до покрив на тухли, и така я заряза, явно му свършиха парите. И сега гледката ми е една къща, където само аз съм живял на времето, ние сме първите в Банкя там, където сме живели, около нас бяха ниви, в края на града. И сега като изляза на терасата пред мен има един огромен блок на тухла и керемида и вече десет години стои", разказва той на събралите се на срещата екозащитници и министри.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional