Свободата днес и тук 21 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

От платените пари за АЕЦ "Белене" над 1/5 отишли за консултанти

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владислава Пеева, http://www.mediapool.bg/

На консултантски компании са платени над една пета от направените до края на 2011 г. разходи за реализацията на проекта АЕЦ "Белене", който бе спрян с правителствено и парламентарно решение в края на март 2012 г. Плащания са правени и по времето на управлението на ГЕРБ, независимо от неколкократните изявления от лятото на 2009 г., когато партията дойде на власт, за прекратяване на разплащанията. Това сочат документи за разплатените по проекта суми, публикувани от "Болканлийкс" на 12 януари.

 
Качен е и пълният доклад на британската банка HSBC, за който "Българският енергиен холдинг" плати около 2 млн. евро и който трябваше да послужи на правителството, за да вземе окончателно решение дали да строи или не атомната централа. ГЕРБ обаче спря проекта преди приключването на доклада, а Министерството на икономиката, енергетиката и туризма публикува само части от анализа, според който при най-оптимистичния сценарий за АЕЦ "Белене" цената на ядрената централа ще е 10.350 млрд. евро или над 22 млрд. лв., а при най-добрите условия нейната електроенергия ще струва около 75 евро на мегаватчас.
 
Според публикуваните сега справки, до 31 декември 2011 г. по ядрения проект са фактурирани общо 837 810 224.26 евро без ДДС, от които са разплатени 678 089 125.89 евро без ДДС. От тази сума 368 912 466 евро е получил руският изпълнител на строежа "Атомстройекспорт" (АСЕ). Според сключени допълнителни споразумения "Националната електрическа компания" (НЕК) има да плаща още близо 134 млн. евро по изпълнени, приети и фактурирани поръчки на руската компания, която миналата година увеличи съдебния си иск към НЕК на над 1 млрд. евро заради спирането на проекта "Белене".
 
За консултантски услуги са платени 184 113 153 евро, което което е над една пета от направените досега общи разходи по ядрения проект. От тях лъвският пай е взел инженеринговият консултант "Уорли Парсънс". На дружеството, в което участва и "Риск Инженеринг" на председателя на Българския атомен форум Богомил Манчев, са фактурирани 203 807 140.59 евро без ДДС, платени са 177 766 142.88 евро, а се дължат още над 26 млн. евро.
 
Финансовият консултант "Делойт" е получил всичко дължимо в размер на 2 885 754 евро без ДДС. "БНП-Париба", освен че отпусна на НЕК 250 млн. евро заем за предпроектни проучвания по АЕЦ "Белене", е взела и за финансови съвети други 2 941 585.69 евро без ДДС.
 
Като консултант за АЕЦ "Белене" на собственото си дружество НЕК се е изявил и "Българският енергиен холдинг", който е получил близо 520 хиляди евро. По граждански договори на съветници са платени други близо 36 хил. евро без ДДС.
 
За разрешения и проектиране на централата са платени малко над 2 млн. евро. Капитализираните разходи на "Предприятие АЕЦ Белене", което бе дружество на бюджетна издръжка на НЕК и се занимаваше пряко със строежа на централата, възлизат на 20 215 238.99 евро без ДДС.
 
Само за лихви по синдикирания от "БНП-Париба" кредит и вътрешен заем от БЕХ за НЕК в размер на 100 млн. лв., са платени над 57.6 млн. евро без ДДС.
 
В резултат на всичките направени плащания по реализацията на ядрения строеж има капитализирани дълготрайни активи за едва 45 069 597.98 евро без ДДС, сочат още справките.
 
Какви още поръчки на АСЕ обаче са правени междувременно и каква е тяхната стойност, все още няма информация от българска страна. Само президентът на руската държавна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко заяви след спирането на проекта през миналата година, че е поръчано оборудване за близо 1 млрд. евро, на колкото възлиза и арбитражната претенция на "Атомстройекспорт", която е дъщерна на "Росатом".

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional