Свободата днес и тук 22 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сзенарий от доклада на HSBS: "Белене" е нерентабилна

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://bulgaria.actualno.com

Само седмица и половина преди референдума за бъдещето на ядрената енергетика в България на бял свят излезе докладът на британската банка HSBC за проекта АЕЦ „Белене” и дали той може да бъде печеливш.

Същинският съставител на проучването е американската консултантска компания NERA. В изследването си NERA е представила четири възможни сценария за бъдещето на АЕЦ „Белене”.

Съгласно три от сценариите новата централа би могла да бъде печеливша, но само ако регионалният пазар на Балканския полуостров се нуждае от електроенергия в средносрочен и дългосрочен план. Защото „Белене” е твърде голяма за българския пазар, който няма как да потреби произведената енергия от този АЕЦ, се казва в доклада. И това положение няма да се промени най-рано до 20205 година, казват американските специалисти.

Според четвъртия сценарий обаче АЕЦ „Белене” е напълно безперспективен проект. Този сценарий става реалност, ако цените на природния газ бъдат „извадени” от връзката им с цените на петрола. Подобен сценарий е много вероятен - именно NERA изготвиха анализ по поръчка на американското правителство, който препоръча да се разреши износа на газ от САЩ (най-вече с шистов произход). Ако се появят повече такива източници, тогава развързването, на което "Газпром" се противопоставя с отчаяни усилия, ще се случи неизбежно.

От NERA твърдят, че до 2025 година може да има дефицит в търсенето на енергия, който да се задоволи с 40 гигавата нови мощности. Само в Турция към 2009 година са инсталирани 45 гигавата, a в България, Румъния, Гърция, Сърбия и Македония към 2010 година около 53 гигавата, пише агенция КРОСС.

Редактор: Ивайло ПетровRead more: http://business.actualno.com/Scenarij-ot-doklada-na-HSBC-Belene-e-nerentabilna-news_412946.html#ixzz2IDa5qWxL

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional