Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Доган може да се оттегли след 23 години начело на ДПС

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова, http://www.mediapool.bg/

Несменяемият лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган, единственият оцелял председател на партия в прехода, най-вероятно ще се оттегли, научи Mediapool. Постът му ще заеме сегашният зам.-председател на ДПС Лютви Местан, който отдавна се спрягаше за такова "повишение".

Според три независими източника, точно 23 години след създаването на ДПС, неговият основател и "едноличен собственик" ще се откаже от този пост, разтоварвайки партията от негативите на силно оспорваното си присъствие в политиката и разчиствайки й пътя за по-лесно участие в следващи управленски коалиции.

Неочакваната новина се очаква да бъде обявена в събота по време на националната конференция на ДПС, за изненада на повечето делегати.

Само допреди седмица конференцията на ДПС се очакваше да бъде в познатия стил на Доган – с неразбираеми за по-голямата част от делегатите послания и достъпни политически лозунги за нахъсване на електората. Тази седмица дори бе съобщено, че 22 от всички 28 областни съвета на ДПС са номинирали несменяемия лидер на формацията за нов мандат. Според запознати, обаче, по време на конференцията Доган ще направи изявление, с което ще се откаже от поста си и ще посочи за наследник Лютви Местан, който като зам.-председател на ДПС и досега го представлява в парламента.

Вратичка към участие в нова управленска коалиция

Това е абсолютно изчислен ход, който да отвори врати за нова управленска коалиция, твърдят източниците на Mediapool. "Няма как ДПС да влезе още веднъж в управлението начело с Доган", изтъкнаха те, като напомниха, че лидерът на движението е нежелан партньор за всички, които вече са се съюзявали с него. Като се започне от "депесарския шут" към СДС и се приключи с ролята му на мандатоносител, изпързалял "мандатоизпълнителя" Станишев преди изборите през 2009 г.

Прогнозите са, че оттеглянето ще е формално - Доган и занапред ще "разпределя порциите във властта" и ще е истинският авторитет в ДПС, но без да е негово лице и емблема, за да не дразни останалите партии и обществото.

Независимо от всички корупционни и политически скандали и безобразия, свързани с Доган и ДПС, партията разчита на твърдия си електорат от етнически турци, който неизменно й осигурява минимум 7-8 процента за влизане в парламента. През годините на пребиваване във властта ДПС привлече и много етнически българи, част от които бяха сложени и на ръководни постове в партията, което трябваше да демонстрира нейното обновление, разширяване и излизане от етническите рамки.

През всички години Доган успяваше да е вечният "балансьор" във властта, оставайки недосегаем и ненаказан за провала на правителствата, в които е участвал. За пръв път той бе поканен през парадния вход на управлението през 2001 г. от лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, който пожела да формира коалиционен кабинет, защото не му достигна едно депутатско място за самостоятелен. След това Доган "балансира" и кабинета на тройната коалиция, оглавяван от лидера на БСП Сергей Станишев.

Тогава започна и видимото му оттегляне от публичната политика. Независимо, че и в момента е депутат, той въобще не се появява в парламента. Ръководи партийните си и бизнес дела от резиденцията си в Бояна, известна като "сараите на Доган", където през октомври 2008 г. при неизяснени и до днес обстоятелства бе намерен мъртъв началникът на кабинета му Ахмед Емин. Независимо от съмненията за тежки грешки в разследването, каквито изрази дори и Бойко Борисов, прокуратурата обяви, че става дума за самоубийство.

Слухове за оставка се появяват преди всяка конференция

Слухове за оставка на Доган от партийния пост се появяват регулярно почти преди всяка конференция на ДПС. В повечето случаи те са режисирани и според неотклонно следвания сценарий делегатите на форума настоятелно искат и молят Доган да остане техен предводител, а той благосклонно приема.

За последно Доган даде заявка за оттегляне от поста в края на 2009 г. "Идва време на раздяла на родителя с рожбата си", заяви той в речта си пред Седмата национална конференция на ДПС. "Знам, че не сте готови за този неизбежен акт, но това трябва да се случи, дали сега или след година няма особено значение, каза тогава Ахмед Доган.

В края на 2010 г. отново се заговори, че Доган се оттегля, но Лютви Местан побърза да опровергае. Повод за спекулациите стана идеята за въвеждане на лустрационен закон за кадрите на Държавна сигурност, какъвто е и самият Доган.

Гарантирани позиции

Този път обаче слуховете за оставката може би ще се окажат истина. А какво стои зад нея едва ли ще се разбере – за радост на анализатори и медии, силно привързани към тезата за енигматичния и едва ли не митичен образ на Доган, който сами усърдно създаваха през годините, представяйки всяка негова случайно изпусната фраза или глупост за многозначителен политически ход.

В случая най-вероятно става дума за политически нюх и прагматизъм, каквито на Доган никога не са липсвали. В крайна сметка за 23 години той вече има всичко, което е искал. Присъствието на ДПС в парламента си остава гарантирано. Остават си гарантирани и икономическите позиции на ДПС. Сегашното правителство предпочита да напада Доган на думи, но не и да му отнеме "капиите", които вече е завзел.

Крилата фраза, с която ще остане в историята и която до голяма степен разкрива буквално нейната същност, е откровението му от 2005 г. за
"обръчите от фирми"  около ДПС и партиите въобще.

В подобен дух той се изказва и през лятото на 2009 г. Изявлението
"Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата" бе направено непосредствено преди парламентарните избори през 2009 г. по време на предизборна реч в с. Кочан. Последвалото публично възмущение и нетърпимост към "балансьора" във властта изиграха немалка роля за изборния провал на БСП и възхода на ГЕРБ.

В по-ново време Доган се прочу като консултант по хидроенергетика по четири мегапроекта на правителството на Станишев. В качеството си на “мениджър на проучванията” за хидровъзел “Цанков камък” Доган е получил 1.5 млн. лева. Върховният административен съд го оправда по обвиненията за конфликт на интереси, с което още повече се засили общественият скептицизъм, че в политиката може да има елементарна справедливост и почтеност.

Ерата му на голям политик отмина

Опоненти на Доган смятат, че той се оттегля от лидерството в ДПС, защото ерата му на голям политик и управленец, за какъвто се представя, вече е отминала. "Той отдавна не е този фактор, за който всички го мислят – не е припознат от европейските формации, нито от Анкара, каквито митове съществуват у нас", коментират те.

"След разрива между Касим Дал и председателя Доган стана ясно, че всъщност Дал е довереният човек на Турция и това си личи от всичко случващо се в последните две години", твърдят партийци. "ДПС има нужда от реално обновление и това е пътят към него", твърдят пък от бившите партньори на ДПС, които обаче все пак се отнасят с недоверие към оттеглянето на Доган.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, който се очаква да заеме поста на формален лидер, "е консенсусна фигура, поддържа добри отношения и с десни, и с леви, а и няма обременеността на досегашния си началник", според анализи на други парламентарни партии. Повечето смятат, че следващото правителство ще е коалиционно, а ДПС няма скрупули да участва в каквато и да е политическа комбинация – и с ГЕРБ, и с БСП.

За евентуален съюз с ГЕРБ (какъвто Бойко Борисов категорично отхвърля, но той е въобще е и против възможността за всякакви коалиции) проблем би било и агентурното минало на Доган.

Агент Сава изпълни мисията си

Принадлежността му към ДС бе обявена публично през септември 2009 година. Тогава комисията по досиетата го оповести в качеството му на агент с псевдоними "Ангелов", "Сергей" и "Сава". Документите, въз основа на които е установено агентурното му минало, включват собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество; собственоръчно написани агентурни сведения; документи за получени възнаграждения; разходни документи, отчетени от оперативния работник; документи от ръководилите го щатни служители; регистрационна бланка и лични работни дела.

Бивш политзатворник по времето на социализма, Доган никога не се е притеснявал нито от своята принадлежност към ДС, нито от тази на съпартийците си. Всъщност внушителното присъствие на кадри на ДС в ДПС е и един от аргументите в полза на тезата, че партията на етническите турци е създадена от бившите тайни служби като удобен инструмент за намеса и манипулиране на политическите процеси след падането на комунизма през 1989 г.

В крайна сметка обаче ДПС подкрепи разсесекретяването на архива на ДС и новият закон стана факт с активното участие на движението по време на предишното правителство. Миналата година един от най-верните хора на Доган – Касим Дал, поиска оттеглянето му от партията именно заради агентурното му минало. Стигна се до разцепление на партията и напускане на Касим Дал и привържениците му, които направиха нова партия, с която смятат да участват на предстоящите избори. Сегашното оттегляне на Доган от ДПС най-вероятно ще отнеме голяма част от козовете на Касим Дал.

Ако Доган наистина напусне лидерския пост в ДПС, с това би бил сложен символичен край на политическите лидери от прехода. Той е единственият председател на партия, оцелял през целия демократичен преход у нас.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional