Свободата днес и тук 22 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Надникнете и в кашоните, оставени от Първанов!

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg/

Днес най-после ГЕРБ изпълни едно предизборно обещание, с което дойде на власт: „откри” разобличаващ лъжите на тройната коалиция (и лично на Станишев) договор с напусналия България германски инвеститор в проекта АЕЦ „Белене”, от който става ясно, че луксът да се обзаведем с още повече руска енергийна зависимост би струвал абсолютно непосилните за България 20 милиарда лева, че и повече!
      Питам се обаче кое е по-жалкото в скритата картинка, разкрита току-що: бутафорията с халосните патрони срещу Доган в едни безкръвен „атентат” срещу него, окървавил почти смъртоносно след масов линч извършителя, или изнамирането на нещо толкова огромно по своето значение, като въпросното писмено доказателство за лъжите на БСП, което си е било пред очите на „откривателите” почти през целия им мандат.
       Ситуацията с изваденото след толкова ялови години на празни приказки по темата за уж дълбоко заровено доказателство силно напомня на вица за Тодор Живков от времето преди Борисов да започне да охранява тялото му. В старата шега по отношение на губещите се мигове от т.н. антифашистка биография на Живков се подхвърляше, че Живков, макар да се пише за „нелегален”, всъщност е бил полулегален: криел се е, но никой не го е търсил. Тази стара закачка всъщност намекваше за подозрението, че Живков не само е героизирал собствената си роля, но и на практика е прикривал вероятното си прегрешение да е бил в добри, но държани в дълбока тайна отношения с царската полиция.

Как иначе, по аналогия, да си обясним факта, че Борисов не се „досети” да донесе вода от германския извор, от който се опитва толкова често да черпи легитимност иначе за какво ли не до степен, че съветва останалите европейци да работят здраво като германците, говорейки от името на германците! Толкова ли не можеха досега управляващите да осигурят по линия на сътрудничеството си с Берлин автентична информация по ключовия въпрос за прогнозната цена на проекта „Белене”? Още повече, че основната теза за отказа на ГЕРБ от проекта след тригодишно умуване се основаваше именно на скъпотията на проекта, а не на неговата ненужност, необоснованост, опасност и заплашителност за националната сигурност.

Давам пример за илюстрация: когато в архива на българското външно министерство се оказа услужливо заличена информацията кога и дали изобщо Алексей Петров е придружавал президента Първанов в чужбина, един нищо и никакъв български блогър поиска, получи и публикува в ivo.bg списък на делегацията на Първанов при посещението му в Швеция, изпратен от шведското външно министерство, където, разбира се, нямат причини да изтриват от компютрите си този факт.И в списъка се мъдреше името на Алексей Петров, с което беше опровергана поне една от лъжите на Първанов, според когото въпросният не го бил придружавал в чужбина.

Нима българските власти имат по малко власт от един нищо и никакъв български блогър да се поинтересуват по официален ( а защо не и по неофициален) път от толкова значима информация за нещо мнооого повече , като договаряната с германците цена на проекта “Белене”? И то при положение, че за друго, като спасяването на патерицата на властта (по онова време) Волен Сидеров няма начин София да не е звъннала умоляващо на Берлин, за да му се размине на буйстващия ни супер патриот изправянето пред германски съд след прословутото му буйстване на борда на “Луфтханза”.

Иначе казано, макар сега ГЕРБ да запяваха вече друга песен (приемайки доста повече аргументи срещу натиска да си насадим руския колос на земетръсната ни земя), самото спиране на ядрения проект беше направено с комплименти към него, че си бил много хубав, обаче имало само един недостатък: нямало пари.
        Не друг, а любимият на Борисов в миналото министър на енергетиката Трайчо Трайков, призна за съществуването на енергийна мафия в България пред пишещия тези редове. Това се случи на 14 октомври 2010-та година и ако някой смята, че ivo.bg не е достатъчно легитимен свидетел на сензационната откровеност, то Трайков потвърди констатацията си пред БНР в интервю, предизвикано от изпусната му реплика. Но трябваше да минат още две години, за да започне самият Борисов да повтаря констатациите на Трайков, но не в днешно време, а само в минало коалиционно!
       Да го кажа още по-ясно, ако дотук не съм успял: ГЕРБ дойде на власт с гръмовни обещания за разкриване на далавери на своите предшественици, но не само не го направи, а с витиеватите си ходове около корупционния рекордьор АЕЦ „Белене” остави впечатлението, че е и тази власт е хлътнала в далаверата. Сега, за да не стане положението като при „влас(т)ите се давят накрая на Дунава”, се опитва да се вади от нея, намирайки най-после спасително писмо в един кашон в същото онова министерство, в което министър Трайков се изпусна да признае наличието на мафия в поверения му сектор от икономика.
       Ще повярвам в искреността на намерението на нашите управляващи да направят нещичко по въпроса за възмездието, ако посегнат на една друга „светиня”: ако бръкнат в кашоните на недосегаемия и до днес властелин Георги Първанов. Да припомня, че върху коментарите за това минало беше наложена абсолютна мафиотска омерта и никой от ГЕРБ не посмя да я наруши по време на кандидатпрезиденската кампания през есента на 2011 г. Тя се спазва и днес.

Въпреки обещанията за „проветряване” на наследената институция Росен Плевнелиев с пръст не пипна прогнилото наследство, част от което е например любимата на Първанов служба за охраняване тайните на най-голямото началство на държавата, известна като НСО. Тя получи своята световна слава в провала си при инцидента с Доган в НДК, но явно и това не е в състояние да привлече критичното внимание към кашоните на службата. Вярно, президентът Плевнелиев скастри малко охранителите, но как да посегне на самия им шеф, който цяла петилетка е бил личен охранител на най-личния охранител в републиката, който пък, в качеството си на премиер, се размина с критичните думи на действащия държавен глава за „пропуските” на НСО с обратната позиция: били си свършили работата!

Претърсвайте кашоните в собствените си кабинети, които обитавате вече четвърта ( последна) година, драги гербери, ако все още имате амбицията да докажете, че сте цвете за мирисане, а не евтин парфюм, предназначен да прикрие солидарно миризливите тайни от близкото минало!

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional