Свободата днес и тук 19 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Обвинения за подправени документи и паника заради АЕЦ “Белене“

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владислава Пеева, http://www.mediapool.bg/

С наближаването на ядрения референдум политическите дебати за смисъла и цената на АЕЦ “Белене“ навлязоха във вторник във фаза на взаимни обвинения. От БСП обвиниха премиера Бойко Борисов и министъа на икономиката и енергетиката Делян Добрев, че са подправили документи за ядрения проект. Добрев от своя страна обясни действията на опозиционната партия с паника в търсене на обяснения за досегашните си лъжи. Междувременно на заседание на парламентарната временна комисия за разследване на злоупотребите около АЕЦ “Белене“ представителите на БСП си изпуснаха нервите след изявления на руския професор Булат Нигматулин, бивш зам.-министър на ядрената енергетиката на Русия, че проектът е абсолютно ненужен на България и само разваля отношенията й с Русия.

 
Лидерът на БСП Сергей Станишев обвини премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма в инсценировка за АЕЦ “Белене“, която нямала нищо общо със случайно намерени кашони. На пресконференция във вторник той заяви, че представените предишния ден от Добрев преписи от кореспонденция на оттеглилата се от ядрения проект германска компания RWE с НЕК, “освен че са селективни, има следи от явна фалшификация".
 
Според Станишев в предоставената докладна на тогавашния директор на НЕК Любомир Велков до министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров от 8 февруари 2008 г. се споменават събития, които са станали в края на 2008 г.
 
Настройки в машината на времето
 
Това е фалшификация, очевидно прибягват до такива методи, коментира Станишев. Очевидно ГЕРБ яхват машината на времето и се опитват да я манипулират и настройват за своите политически тези, добави той. Според него "който е излъгал за едно нещо, лъже и за другите неща".
 
"Тъй като постоянно се обяснява как RWE са се отказали от проекта още 2008 г., мога да ви цитирам официални съобщения на RWE например от 25 ноември 2008 г., в което заявяват, че имат енергията да реализират инвестиция на пазар, толкова атрактивен като българския, и водят преговори с НЕК с цел постигане на споразумение и партньорство за изграждане на ядрена централа в Белене", каза лидерът на БСП.
 
Думите му накараха министър Делян Добрев да свика поредния за тази седмица извънреден брифинг, на който да се обяснява за АЕЦ “Белене“, което по всичко изглежда ще продължи до референдума в неделя.
 
“БСП са в такава паника с търсене на обяснение защо са лъгали повече от четири години, че им се привиждат фалшификати“, заяви Добрев в парламента. “Станишев е в паника, защото не знае какво да отговори за това, че четири години е лъгал целия български народ. Не е крил информация, лъгал е, защото щеше да е скрил информация и да не е казал, ако не твърдеше колко струва централата. Четири години той, Румен Овчаров, Петър Димитров, бившият президент Георги Първанов ни обясняват как тази централа струва между 4 и 6 милиарда. В момента, в който се намери писмо, което доказва по безспорен начин, че те са знаели още в края на 2008 г. колко струва централата, не могат да измислят нищо друго, освен да им се привиждат фалшиви документи”, каза още министърът.
 
Изчезнали оригинални документи
 
Той обяви още, че в икономическото министерство три часа не успели да намерят оригиналния доклад на шефа на НЕК Любомир Велков, копия от който в понеделник бяха предоставени на журналистите. “Изключително странно ще е, ако този оригинал не бъде намерен, съответно длъжностните лица в министерството, които отговарят за тази работа, ще бъдат уволнени“, заяви министърът. Той обаче показал документ от НЕК с входящ номер на доклада от 8 декември 2008 г. “Документите са истински“, увери Добрев.
 
Той обвини Станишев че лъже, когато казва, че за АЕЦ “Белене“ не са давани държавни пари. “Всички пари са държавни, защото НЕК е 100% държавна компания“, заяви Добрев. Той показа постановлението на Министерския съвет за отпускането на 300 млн. лв. от държавния бюджет за НЕК, за да се финансира именно строежът на АЕЦ “Белене“.
 
“Това са държавни пари от държавния бюджет, събрани от данъци от хората. Вместо да отидат за разходи по държавния бюджет, са извадени от него и са давани за "Белене”. С тези пари е платен авансът по допълнение 5, което е за оборудването с дълъг цикъл на производство”, обясни министърът.
 
Преди това депутатът Румен Овчаров и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма изчисли, че максималната цена на АЕЦ "Белене" с оскъпяването е 5.13 млрд. евро. Той обаче отбеляза, че изплащането на оборудването се извършва през целия период на строителството. Затова реално цената на централата е около 4.6 млрд евро - толкова щеше да струва тя, ако днес пускахме Първи блок, посочи той.
 
Говорителят на “Росатом“ Сергей Новиков пък заяви пред ИТАР-ТАСС, че пред 2010 г. цената на АЕЦ “Белене“ е била 6.3 млрд. евро. Такава сума бе записана и в меморандум, подписан през ноември 2010 г. в София. Новиков каза още, че RWE се оттеглили от проекта заради липсата на финансови гаранции от българска страна.
 
По-късно Румен Овчаров си изпусна по невиждан досега начин нервите на заседание на парламентарната временна комисия, разследваща злоупотребите около проекта АЕЦ “Белене“, в което участва руският професор Булат Нигматулин, бивш зам.-министър на ядрената енергетика на Русия. Нигматулин бе поканен от депутата от Синята коалиция Иван Иванов, който се възползвал от това, че руският ядрен експерт и без това е на посещение в България.
 
Море от енергия в България
 
Нигматулин потвърди, че цената на АЕЦ “Белене“ надхвърля 10 млрд. евро и посочи, че дори ядрената централа да бе двойно по-евтина, България няма нужда от нея и въобще от нови енергийни мощности, тъй като има “море от енергия“, която й е излишна и вече икономиката на страната ни е съвсем различна.
 
“За 20 години напред България разполага с електроенергия в повече от нужното. В момента произвеждате 1.5 – 2 пъти повече на глава от населението в сравнение със съседните държави“, заяви Нигматулин, който неведнъж е обяснявал, че АЕЦ “Белене“ не е ефективна нито за българската, нито за руската икономика. “Токът от АЕЦ “Белене“ ще е на непродаваема цена. 14 цента за киловатчас е двойно по-висока цена от тази, на която сега купуват българските производители. Тази цена е непоносима за региона, където се предвижда да се строят газови централи със суровината, която ще потече по “Южен поток“. Цената на електроенергията от газови централи е много по-ниска от тази на АЕЦ “Белене“, каза руският експерт.
 
Това накара депутата от БСП и бивш енергиен министър Петър Димитров да обвини Нигматулин в реклама на “Газпром“.
 
Професорът коментира още, че не бива заради една неефективна ядрена централа да се влошават отношенията между България и Русия и предупреди, че опитите да се използва проекта като решаване на проблемите с безработицата в региона ще имат обратен ефект. “В момента на строежа ще има работа за 5 хил. души за седем години, но после ще има една централа, която нито ще може да произвежда, нито ще може да се продаде“, каза още Нигматулин.
 
Думите му вбесиха Овчаров, който буквално се опита да го подложи на разпит, задавайки му изключително остро въпроси за направените изчисления по оскъпяването на електроцентралата до 10 млрд. евро. “Какъв е този далекопровод за 4 млрд. евро“, попита той по повод думи на Нигматулин, че цената на ядреното оборудване е предложената фиксирана оферта от “Атомстройекспорт“ за 6.3 млрд. евро, но изграждането на инфраструктура и подстанциите струва една втора от тази сума. След като руснакът отговори, че изчисленията му са принципни, БСП-депутатът го обвини, че ги прави на едро.
 
Опитите му да превърне заседанието в разпит на Нигматулин бяха прекъснати от председателя на комисията Диян Червенкондев от ГЕРБ. “Извикахте човек, който говори измислици, и сега не ми давате да си задавам въпросите“, възмути се Овчаров.
 
Изтрещели от страх
 
“До такава степен сте изтрещели от страх, че ще загубите референдума, че викате тука разни експерти със сметки, каквито ви изнасят. Очаквам следващия път да повикате Каспаров и Навални“, заяви почти крещейки депутатът, който има и професионален опит като ядрен спецалист.
 
След това той и съпартиецът му Петър Димитров напуснаха заседанието, на което директорът на Агенцията за държавен финансов контрол Теменужка Петрова обяви за открити нарушения при тегления от БНП-Париба за АЕЦ “Белене“ кредит от 250 млн. евро. Парите са били изхарчени за текущи нужди на НЕК, 40.7 млн. евро от заема са дадени за хидровъзела “Цанков камък“, а други 11 млн. евро са платени за хонорара на единия от консултантите за “Белене“ - “Уорли Парсънс“. Всичко това е станало без разрешението на принципала – Министерството на икономиката, енергетиката и туризма - и на Държавната агенция за енергийно и водно регулиране.
 
Също така самоволно директорите на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян били предоговорили условията по заема, тъй като той станал изискуем заради липса на налични пари за плащания на лихвата, обясни Петрова. Така била предоговорена лихвата от 0.4 на сто на 4.5 процента и за оскъпяването на заема са платени досега 82 млн. евро, което е 32 процента от целия размер на заема, допълни тя.
 
И с “не“ на референдума Борисов ще взема от всеки за заема към “Париба“
 
Задочно в дебата за АЕЦ “Белене“ от Габрово се включи и премиерът Бойко Борисов, който даде старт на газификацията на града и се обърна към събралите се хора с думите: “Ако вие искате в неделя да строите АЕЦ “Белене”, трябва да ми кажете - откъде 22-23 милиарда с електропреносната система, ще извадим с вас всички“.
 
“Моля да не се подвеждате, защото 11 милиарда евро никой, отникъде няма да даде, а ще похарчим близо 14 милиона в неделя за нещо, което Станишев не е пожелал да подпише, защото не е имал пари и това го пише в документите, които вчера ми предоставиха”, каза още Борисов.
 
“И дори като гласувате с “не” в неделя, трябва да знаете, че от всички вас и всички нас, които сме тук, през май ще вземат още 400 милиона, които са похарчени за “Белене”. Падежът пада на френската банка “Париба” и трябва да ги върнем за този гьол, който е в момента. Така че - се стягайте да събираме още 400 милиона за тази глупост. Това значи, че ще изчакат другите програми, защото трябва да платим борчовете”, продължи министър-председателят пред габровци.
 
“Ако можете да си представите 22 милиарда лева как изглеждат и откъде може да ги вземе България... Нека един да си вдигне ръката и да каже, откъде да се вземат”, завърши той.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional