Свободата днес и тук 02 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Какво следва за България от посочването на "Хизбула"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красимир Янков, http://www.dnevnik.bg

Първите последици за България, свързани с посочването на "Хизбула" за съпричастна към атентата в Бургас, ще бъдат увеличено международно внимание към работата на българските разследващи органи.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че две от лицата, които са участвали в подготовката на атентата в Бургас, са живели в Ливан от 2006 до 2010 г. По думите му "според обосновани данни" може да се каже, че те са били част от военното крило на групировката "Хизбула".

По думите на Цветанов разследващите органи са проследили движението на тези две лица, които са били с канадски и австралийски паспорт, от влизането им на територията на България на 28 юни до извършването на атентата на 18 юли.

Опасност от нападение?

Двете държави, които изглежда са оказали най-силен натиск върху България да използва по-мек език в изявлението си, са Германия и Франция. Последната има сериозни интереси в Ливан, датиращи с десетилетия назад и обвързани с голямото християнско франкофонско население.

Във връзка с този натиск на България е било съобщено по задкулисни канали, че отговорът на "Хизбула" може да доведе до значителни последици.

Признанието от страна - членка на ЕС, че "Хизбула" е организирала атака на нейна територия, може да доведе включването на организацията в черния списък с терористични организации. Това от своя страна означава финансови последици като замразяване на сметки и забрана за парични трансфери. Но преди това България ще трябва да убеди останалите 26 държави, че доказателствата са неоспорими.

Малко преди нападението през юли външният министър на Кипър Ерато Кузако-Маркулис, чиято държава тогава председателстваше ротационно ЕС, заяви, че ливанската организация "Хизбула" е политическа партия и мрежа за социални услуги, както има и въоръжено крило. "Хизбула" е активна в ливанската политика, включително в парламента и правителството, и играе специфична роля във връзка със статуквото в Ливан.

Да разбъркаш цяла държава

Имайки предвид всичко това, "не съществува консенсус между членките на ЕС за слагане на "Хизбула" в списъка с терористични организации, казва кипърският дипломат номер едно. Ако обаче има конкретни доказателства за въвличане на "Хизбула" в терористични действия, тогава ЕС ще вземе предвид вкарването на организацията в списъка", допълни Кузако-Маркулис.

"Ако наистина посочите "Хизбула", смятам, че дори и да не е публично, ще има съпротива от някои държави тя да бъде вкарана в терористичния списък", каза през миналия месец експерта Лоренцо Видино от Центъра по изследвания на сигурността в Цюрих. Раздорът в ЕС по този въпрос е предвидим. Държавите, които може да искат повече обяснения, не са малко. Влизане в терористичния списък ще означава и петно върху Ливан – страна, в която Франция има стари интереси, а Испания и Италия имат войници. Тази година там ще има парламентарни избори, допълнително усложнени от кризата в съседна Сирия. "Както знаете, политическият живот в Ливан е труден и крехък", каза през 2005 г. тогавашният френският външен министър Мишел Барние. Оттогава насам Франция не е спряла да се притеснява за сигурността на Ливан и възлизащото на близо 40% християнско франкофонско население в страната, особено с оглед на бушуващата сирийска криза.

Израел не е изненадан

Заради посещението на външния министър Николай Младенов през миналия месец в Израел еврейската държава "няма да е изненадана" от разкритията във връзка с атентата, съобщи вестник The Jerusalem Post, позовавайки се на свой дипломатически източник.

По думите на източника Израел не само ще следи внимателно какво ще каже България, но и как ще реагират останалите държави от ЕС на доклада за атентата в Бургас.

От своя страна веднага след нападението премиерът Бенямин Нетаняху заяви:

"Знам, основавайки се на твърда като камък информация, че това е "Хизбула", и Иран много, много добре знае това", каза министър-председателят на Израел. Тогава той също така посочи, че Ерусалим "без никакво съмнение" знае, че нападението е било направено "с окуражаването, повелята и координацията на Иран"


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional