Свободата днес и тук 02 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Носталгията по СССР все още държи в плен руснаците

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Все повече руски граждани предпочитат съветската политическа система пред сегашната, показват данните от януарска анкета, проведена руската социологическа агенция "Левада Център" и цитирана от Газета.ру.
 
На въпроса "Коя политическа система ви изглежда най-добрата", една трета от респондентите (36%) отговарят - съветската. Само 17% посочват сегашния политически модел, а демокрацията и западния модел подкрепят 22% от анкетираните.
 
В подкрепа на съветския политически модел и командно-административната икономика се обявяват представителите на по-възрастното поколение и на по-бедните слоеве на населението. Поддръжници на западната демокрация и пазарната икономика са преди всичко младите хора с висше образование.
 
Делът на руснаците, които изпитват носталгия по съветската политическа система, се е увеличил за една година от 29 на 36%, показват още данните от допитването. Едновременно е намалял делът на анкетираните, които искат в Русия да има демокрация от западен тип - от 29% през януари 2012 г. на 22% през януари тази година.
 
Що се отнася до препочитанията към икономическите модели, наблюдава се същата тенденция към олевяване - през януари тази година 51% от анкетираните смятат за по-правилна системата, която се гради на държавно планиране и разпределение. Спрямо миналата година привържениците на командно-административния модел на икономиката са се увеличили незначително (от 49 на 51%), докато тези, които подкрепят икономическа система, изградена на частната собственост и пазарните принципи, са намалели от 36 на 29%. Затрудняващите се да отговорят са една трета от запитаните (36%).
 
Според експерта от "Левада Център" Денис Волков, в резултатите няма нищо изненадващо.
 
"Ако проследим какви хора считат, че съветската система е по-добра, ще видим, че това са, разбира се, хора от най-високата възрастова група над 50-55 години - или 53% от подкрепящите тази система", казва той.
 
"От друга страна това са най-малко обезпечените хора, за които настоящето е непривлекателно и затова те предпочитат миналото. В Русия тези две групи често се пресичат - пенсионерите могат да бъдат едновременно и с ниски доходи. От тези, които казват, че не им стигат парите за храна, или им стигат за храна, но не и за дрехи - съответно 60 и 52% смятат съветската система за по-добра", отбеляза Волков.
 
За младите хора, по думите на експерта, като че ли и сегашната, и демократичната система са по-приемливи, защото те не правят особена разлика между двете.
 
"Хората с висше образование сочат по-често, че демократичната система е по-добра - ако средно така смятат 22% от анкетираните, сред тези с висше образование делът е 29%. От младите хора, които нямат висше образование, само 9% харесват западните модели на демокрация", казва още той.
 
Интересен е фактът, че хората, които имат високи доходи и нямат икономически трудности в Русия на Путин, колкото и да е странно, се отнасят по-добре към демократичната политическа система, отколкото към сегашната в Русия, посочва социологът.
 
"Но тук, смятам, ключово значение има не думата "демокрация", а "изразът по западен модел". Самата демокрация у повечето хора се асоциира със западните страни с високия жизнен стандарт, а не с това как там работят държавните институции", обяснява още Волков.
 
Ако се говори за предпочитания към икономическата система, то там е същото разпределение по възраст и финансов статус. По-възрастните хора като правило предпочитат система, основана на държавното планиране, както е при хората с по-ниско образование и с по-ниски доходи.
 
"Това е очаквано. Важното е, че най-разпространеният отговор, какъвто имахме при друго наше изследване, е: около 70% или абсолютното болшинство от анкетираните казват, че днес човек не може да преживее без подкрепата на държавата", казва още експертът на "Левада Център".

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional