Свободата днес и тук 02 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ще поевтинее ли токът след национализация?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров, http://www.vesti.bg

Хиляди българи протестираха в над 10 града в страната. Това е новина. Толкова масово недоволство по улиците не е имало отдавна. Повод станаха по-високите сметки за ток и независимо от различната мотивация на хората, едно е общото - гневът вече е тук.

Три неща са изключително важни: първо, хората имат основание да са гневни; второ, някой вече се опитва да яхне вълната и трето, никой до момента не е предложил работещо решение.

Гражданите и фирмите са безсилни пред монополистите - в случая доставчиците на ток. Каквото покаже техният електромер, когато те решат да го засекат, каквото напрежение те решат да ни пуснат. Има разбира се и случаи, в които след години съдебни премеждия гражданинът побеждава. Това ли е обаче изходът - вместо да работим, да се съдим?!

Хората се научиха и да четат гърба на сметките си. Така започнаха да си задават въпроси - Защо аз да плащам за това, че някой друг не е ефективен, че някой друг не си е платил, че на някой друг държавата му е гарантирала печалба.

Справедливостта изчезва, а гражданите и фирмите са длъжни да плащат все повече и повече. Да, във веригата участват и много други фирми освен доставчиците, да, цените се определят от регулатора - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), след явно, макар и нерегламентирано, съгласуване с правителството. Потребителите обаче контактуват само с доставчика и плащат все по-скъпо само на доставчика.

 

       Затова е обяснимо, че гневът на хората се насочи именно срещу трите фирми монополисти, които доставят ток в трите части на страната - ЧЕЗ в Западна България, ЕВН в Югоизточна и "Енерго-Про" в Североизточна. Появиха са плакати с призиви за изгонване на тези фирми от страната, за национализация. Трите фирми бяха посочени като врага.

И хилядите граждани по улиците поискаха врагът да изчезне. Първенци по яхване на вълната се оказаха БСП и "Атака". Социалистите обещаха "рязък ляв завой" и одържавяване на електроразпределителните предприятия (ЕРП). Това може и да зарадва протестиращите, но засега е само лозунг - няма предложение дали и как е възможно да стане.

А сега на въпроса от заглавието: Дали ще поевтинее токът, ако трите ЕРП бъдат национализирани? Няма да поевтинее.

Дори и най-големите популисти не смеят да го обещаят. Но със сигурност ще стане друго - България ще бъде задраскана с черно в плановете на инвеститорите. Последователите на Уго Чавес може би са пропуснали новината от миналата седмица, когато Венецуела рязко девалвира паричната си единица с 33%.

Гневът на хората обаче вече се използва от тези, които искат България да стане лошо място за чужди инвестиции, за да може "патриотичният" мафиотски капитал да се шири на воля. Да не мислите, че бедни пенсионери са подпалили двете коли на ЕВН в Пловдив?

Сега стигаме до същината на въпроса: отношенията между производители, доставчици и потребители на енергия се регулират от държавата. Така е по закон, има дори институции и хора, които получават заплати за това. Когато цената стане непосилна за едната страна, а доверието в системата изчезне, значи държавата не си е свършила работата. Запитайте се защо по улиците на Виена няма протести срещу ЕВН. Една и съща фирма може да се държи нормално в нормална среда и ненормално в ненормална среда.

Удобно е гневът на хората да прикрива ролята на правителството. Министърът обеща да измоли от фирмите да не спират тока на клиенти, които искат да плащат разсрочено. Посредник?! Неговата работа е да направи така, че хората да не се сещат да протестират изобщо, а не да урежда дребни отстъпки.

Сергей Станишев имаше 4 години, Бойко Борисов - почти 4, за да променят нещо. Ако единият е искал да одържавява, а другият е искал да регулира, да са били така добри да го направят. Съвсем отделен е въпросът, че ако българите не бяха толкова бедни, сега нямаше изобщо да говорим за цената на тока.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional