Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Парламентът решава окончателно спира ли "Белене"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Парламентът ще приеме в сряда решение за проекта АЕЦ "Белене". Внесени са предложенията на Синята коалиция за неговото окончателно спиране, както и на Коалиция за България проектът да бъде възобновен. Народното събрание е длъжно да се произнесе след проведения на 27 януари референдум, чийто резултат заради слаба избирателна активност няма задължителен характер, но тъй като гласувалите са малко над изискуемия праг от 20%, въпросът се внася за разглеждане от депутатите.

Повечето от участвалите в националното допитване отговориха с "да" на въпроса да се изгражда ли нова АЕЦ. Това е аргументът на лидера на БСП Сергей Станишев да иска възобновяване на проекта, спрян през март 2012 г. с решения на правителството и НС. Синята коалиция настоява за окончателно прекратяване на проекта, тъй като той не е получил одобрението на българските граждани.

Премиерът в оставка Бойко Борисов коментира още в деня на референдума, че проектът е "зачеркнат" и че ГЕРБ ще гласуват за спирането му, тъй като искат вместо него да се изгражда нов блок в АЕЦ "Козлодуй".

След подадената от кабинета оставка миналата седмица Синята коалиция настоя това да бъде решено преди разпускането на парламента, което се очаква да стане следващата седмица.

В четвъртък НС се очаква да наложи мораториум върху всички сделки на разпореждане и строителни дейности в имоти на територията на крайбрежни плажни ивици Иракли, Карадере, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро - Света Ана, Крапец, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни и Маслен нос /брегът и плажовете между "Перла" и резерват "Ропотамо"/, Белите скали, Боата, Ялата, Калиакра, Ракитник, Лиман.

За такава забрана, предложена от екозащитници, се обявиха и лявата, и дясната опозиция.

Тази седмица парламентът ще гледа още промени в Закона за енергетиката, в Закона за ДДС, законопроект за туризма и изменения в Закона за правната помощ.

Предлага се петък да е посветен изцяло на парламентарен контрол, който да започне от 9.00 часа.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional