Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ЩЕ ИЗБЕГНЕМ ЛИ ХАОСА?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Пламен Асенов, http://asenov2007.wordpress.com/

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

/Фили/ Предсрочните парламентарни избори в България ще бъдат на 12 май, съобщи вчера президентът Росен Плевнелиев. Как се развива кризисната ситуация в страната и какво предстои в близките дни – разговаряме с Пламен Асенов.

- Пламен, достатъчно ясен и конкретен ли беше вчера в Парламента президентът Росен Плевнелиев за най-важните задачи пред българското общество в момента?

- Смятам, Фили, че президентът Плевнелиев с цялото си поведение през последните дни дава един много необходим в момента тон на спокойствие, за присъствието на разум, отговорност и ред. Той видимо се опитва да поддържа в обществото усещането, че страната не е хвърлена в хаос, не е подвластна на произвола на уличната стихия и задкулисните политически игри, че в нея продължава да има хора и институции, гаранти за спазване на законите и демократичните правила.

- А така ли е наистина? Защото уличните протести продължават, както продължава и огромният хаос в исканията на протестиращите…..

- Самият факт, че президентът заема тази позиция, Фили, е важен за овладяване на положението. При това той го прави така, че хем да се съгласи с част от исканията на протестиращите, хем да им каже, че друга част са не просто неизпълними, а дори вредни за развитието на България, ако се реализират. Успява хем да размаха пръст на политическите партии, хем да намери съгласие с тях по основните дискусионни теми. Тази негова гъвкавост е интересна. Имам чувството, че президентът Плевнелиев, върху когото, най-неочаквано за всички, се стовари огромна обществена тежест, само за няколко дни успя да израсне от момченце, послушно на премиера в оставка Бойко Борисов, до истински политик със съзнание за собствената си отговорност. Друг е въпросът доколко наистина успява да посрещне тази отговорност, но всъщност – успява все повече с всеки изминал ден и час, така че има надежда.

Колкото до въпроса ти за главните задачи, Фили, да, в някаква степен Плевнелиев успя да ги очертае в словото си пред Парламента. Те не са и нещо ново като дневен ред, всички ги знаят. За оставащите броени дни работа, Народното събрание трябва да приеме промени в законодателството, които да облекчат изпълнителната власт за решаване на най-спешните проблеми в енергетиката, както и по някои социални въпроси. Интересен акцент в изказването на президента беше, че е добре да се приеме подготвения вече пакет от четири закона за реформа на специалните служби, закони, които според президента съдържат и механизми за граждански контрол, нещо, което особено често се чува напоследък като искане. Не съм виждал текстовете, дано е прав, че тези закони са добри. Но ще отворя една скоба и ще кажа, Фили, че за мен този Парламент всъщност вече си свърши най-важната работа. Това стана онзи ден, когато гласува окончателното затваряне на темата за изграждането на АЕЦ „Белене”.

- Пламен, а какви бяха приоритетите, които президентът очерта за служебния кабинет?

Очаква се бъдещото служебно правителство да бъде назначено скоро, може би още другата седмица. Освен, разбира се, демократичното и честно провеждане на изборите, президентът, съвсем правилно според мен, насочи фокуса на вниманието не толкова към вътрешните проблеми, колкото към отношенията България- ЕС. На първо място Плевнелиев посочи като приоритет за служебното правителство работата по усвояване на европейските фондове, а на второ – продължаващите уточнения по българския дял в бюджетната рамка на евросъюза през следващия финансов период. Чак след това дойдоха темите енергетика, социални и икономически въпроси, свързани с изплащането на пенсии и изобщо – с гаранциите по изпълнението на бюджета.

- Защо в случая е важно европейските теми да са първи?

- По няколко причини, Фили. Чисто технически погледнато, служебният кабинет управлява при разпуснат Парламент, затова, дори да има перфектната програма и способност да я изпълни, няма законодателния инструмент, за да го стори. В нашия случай той ще управлява само около два-три месеца, а това време ще отмине още докато министрите разберат от коя страна на министерското кресло се сяда. Пък и ще трябва да се решават преди и над всичко въпроси, свързани пряко с изборния процес. Така че каквито и усилия да положи служебният кабинет, той няма да има достатъчно време и възможности да реализира сериозни мерки в икономиката и социалната сфера. От друга страна обаче може без сътресения да предприема външнополитически стъпки, доколкото самият президент като патрон на това правителство, има доста правомощия именно в тази сфера. На всичкото отгоре, посочените от Плевнелиев отношения с ЕС са добре премерени. Тяхното изпълнение би гарантирало пряко както притока в страната на свежи пари точно в момент на най-тежка криза, така и доверието към нея в очите на чуждите инвеститори и международните финансови институции.

- Пламен, като имаме предвид, че правителството подаде оставка едва преди седмица, не се ли случват нещата твърде бързо оттогава насам?

- Интересно, Фили, ти смяташ, че е бързо, председателят на ДПС Лютви Местан пък – бавно…..Няма угодия, както се казва. Нормално, горе-долу по същия начин в момента реагира на всичко цялото обществено мнение в България. То е толкова хаотично, че дори по най-безспорните теми приема за верни повече от два-три или пет различни отговора. Иначе – да, бързо се придвижваме към предсрочните избори, но не припряно, не прибързано, искам да подчертая. Всъщност, вместо, както е по Конституция, за три седмици, рулетката с предлагането и отказването на правителствен мандат от трите основни парламентарни партии мина за една. Лютви Местан е недоволен – смята, че това можеше да стане за един ден, доколкото отказът им беше ясен предварително. Аз лично обаче намирам политическото темпо в момента за добро. При това не добро само по себе си, а добро с оглед на здравия разум, с оглед на необходимостта от известно успокояване на ситуацията. Защото иначе ще трябва да се взимат важни решения, пък и да се провежда предизборна кампания и избори под пряк уличен натиск. На някои това може да им се струва маловажно съображение, но, в крайна сметка, то има пряко отношение към въпроса за запазване устоите на демокрацията в страната, които, оказа се, твърде лесно могат да бъдат застрашени.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional