Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Лицата на метежа, как БСП създаде “СИЛА”, а след това Алексей Петров я яхна, за да свалят Бойко Борисов и ГЕРБ от власт

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
ExtremeCentrePoint

Продължаваме с представянето на основните действащи лица организирали метежа срещу правителството на ГЕРБ. Вече изяснихме тясната връзка между СИЛА, БСП и Алексей Петров.  Една статия от вестник Сега излязла през миналата година, ни помага да хвърлим нова светлина върху днешните събития. Все по-ясно става, че в тях е нямало нищо случайно.

Как започва всичко?

“Ние се познаваме от автомобилните форуми”, разказва настоящият председател на граждански съюз СИЛА Чавдар Здравков. Той е човекът, обявен от някои медии за “наследник на Косьо Самоковеца”. По същия начин в СИЛА се озовава и заместникът на Чавдар – Борислав Райчев от София. Той е на 24 години, от “обикновено работническо семейство”, труди се в семейна фирма в областта на климатизацията и вентилацията, която заради срива в строителството напоследък не е в цветущо състояние.

В дъното на всичко стоят двама души – Иван Янушев от Пазарджик и Янко Янков, който е от Монтана, но живее в Атина, Гърция. Така се стига до първия протест на улицата – на 13 март 2011 г., след който популярността на движението започва да расте лавинообразно. Към него се присъединява нов особено активен член – Атанас Калев от Бургас – и бързо се превръща в лидер. В началото на април спонтанно събралите се в интернет протестиращи учредяват съюз СИЛА – абревиатура на Съюз на интернет любителите на автомобили. Регистрират го официално през май. За почетен председател е избран Янко Янков (с уговорката да оглави движението, като се върне в България), а за действащ – Кирил Димитров. Чавдар Здравков става негов заместник.

Междувременно тръгват и първите слухове – че всичко е готвено много отдавна, още от средата на 2010 г., от определена партия, че Иван Янушев е подставено лице на “крайна формация, оцветена в червено”, че Кирил Димитров е член на младежките структури на БСП.
Започват съмнения и към митичния Янко Янков, който така и не се появява в България. “Пращали сме му пари да си плати интернета, купували сме му кабел, че кучето му го изяло, но така и не му видяхме очите”, казва Чавдар. Постепенно Янков, Калев и Янушев се отдръпват от реалната дейност на съюза, отказва се и председателят Кирил Димитров. Мястото му е заето от Чавдар Здравков, а Борислав Райчев става негов заместник.
Появява се и първата финансова подкрепа. Бизнесмен, пожелал анонимност, помага на съюза с отпечатването на флаери, тениски и шапки с логото на организацията. Пламен Балев, един от приватизаторите на шивашкото предприятие “Лиляна Димитрова”, им предоставя безплатно офис и по 500 лв. на месец за издръжката му, които обаче спират след вота през есента.

“През лятото на 2011 г. с нас се свърза Душана Здравкова, за която тогава се говореше, че ще бъде вице на Алексей Петров, ако той се кандидатира за президент. Искаше да ни запознае с хората, протестиращи против проучванията за шистов газ в Нови пазар”, спомнят си Чавдар и Боби. После ръководството на СИЛА е поканено в София на среща с Алексей Петров в хотел в кв. “Лозенец”. “Той ни плати хотела”, признава Чавдар Здравков. Първия ден си говорят общи приказки, никакви конкретни предложения няма. Присъства и Михаил Михайлов, бившият говорител на правителството на Иван Костов. Вечерта групата се весели в известно чалга заведение наблизо, а на сутринта, докато още се разбужда, разбира, че част от хората вече са на нова среща с Алексей Петров, за която ръководството не е уведомено. “Появиха се слухове, че някои там са искали пари от него, а дали е било така – не мога да кажа. Факт е обаче, че 5-6 души скриха от останалите 30, че са на такъв обяд”, казва Чавдар Здравков.

Оттогава се заговаря, че СИЛА е под опеката на Алексей Петров. Малко след това излизат и публикациите, че Чавдар е наследник на Косьо Самоковеца, а двама от ръководителите на структурите в провинцията са педофили. В съюза настава сериозно разцепление. Обявена е нова среща, на която да се реши какво да се прави. Два дни преди нея хората, които са били на въпросния таен обяд с Алексей Петров, пускат оставки по мейла и изобщо не се появяват на събирането. Част от тях после се връщат в съюза с обяснението, че са били подведени. Но останалите се появяват в инициативния комитет за издигането на Алексей Петров за кандидат-президент – Васил Цалта, Евгения Тодорова, Катя Иванова, Нели Чолакова. Подразделението на съюза в Кърджали преди изборите пък изцяло се влива в една от партиите там на битка срещу ДПС на местно ниво.

Източник вестник Сега, Как се прави преврат в гражданското общество

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional