Свободата днес и тук 05 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Варненската прокуратура: Категорично Пламен Горанов се е самозапалил

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Спас Спасов, в. Дневник

Пламен Горанов се е самозапалил според досега установените факти по драмата. Това показват и кадрите от камерите, които са се намирали в непосредствена близост до мястото, обяви говорителката на Районна прокуратура - Варна Десислава Йотова. На пресконференцията днес беше показан плакатът, носен от Горанов, на който пише: "Оставка на Киро и целия общински съвет до 17ч. на 20.2.2013г"

Според кадрите от видеозаписите, които не бяха показани по време на пресконференцията днес, а само преразказани от Йотова, Пламен се е изкачил сам до площадката пред парадния вход на община Варна, носейки раница и плаката. След това той е спрял, оставил раницата, извадил от нея бяло платнище, взел петлитрова туба със запалителна течност и се е полял с част от съдържанието й.

Свидетели на трагедията са охранител от Община Варна и двама служители на Общинска полиция.
"Охранителят е отишъл при него и го е попитал, какви са намеренията му", разказа Десислава Йотова. "След като Горанов заявява, че ще се самозапали служителят влиза в сградата с идеята да съобщи за ставащото на служителите от Общинска полиция. Тримата заедно отново са излезли при него, но в момента, в който го наближават той се самозапалва".

По нататък, според говорителят на Варненската районна прокуратура, охранителят и полицаите "са реагирали незабавно". Те се върнали отново в сградата на Общината, взели са пожарогасител, който също е намерен на мястото на местопроизшествието, и са започнали да го гасят, като са използвали и платнището, което Пламен сам е донесъл със себе си.

"Предстои техническа експертиза на предоставените от Община Варна и полицията в града компактдискове със записа от камерите, за установяване на това, дали върху записа е извършена някаква интервенция".

Преди седмица Йотова каза за Дневник, че плакатът, носен от Пламен е бил "прибран" (според терминологията на прокуратурата) от общински служител. За него не съобщава нито един от свидетелите, разпитани веднага след случилото се. Едва в късния следобед на 20 февруари свидетел информира за плаката, след което той е бил иззет.

Според Йотова въпросният служител не е разпитван по каква причина плакатът е бил прибран в община Варна, тъй като към момента разследването се води за склоняване към самоубийство и това не е предмет на въпросната разследване.

"С цел установяване дали надписът върху него е изпълнен от Пламен Горанов се провеждат процесуално следствени оперативни действия за установяване на жилищата, които той е обитавал в Добрич", каза Йотова. По думите й там трябва да бъдат открити лични вещи и документи с образци от неговия почерк, които при графологична експертиза да докажат, че именно той е написал думите върху плаката си.  
До момента няма потвърждение за информацията, разпространена веднага след самозапалването на Пламен, че докато е горял той е викал :"Киро, Киро, днес трябваше да съм в Анталия". Йотова заяви, че не може да отговори на въпрос дали това е така, тъй като не е чела разпитите на свидетелите, но при всички положения "това е въпрос, който е изследван". Прегледаните записи от камерите също не съдържат фонограма. 

По-рано днес за Дневник Йотова съобщи, че разследването разполага само с копия от записите на камерите. Твърдите дискове, върху които се пазят техните оригинали обаче са останали на съхранение в администрацията на Кирил Йорданов и служба "Видеонаблюдение и контрол" в Областната дирекция на полицията. На въпроса дали не съществуват рискове от тяхното изчезване или манипулиране тя каза: "Категорично не съществуват такива съмнения, и за да го няма този въпрос ще бъде подложен на изясняване чрез експертиза".

Според информацията на прокуратурата разследването на случая се води "срещу неизвестен извършител" за склоняване към самоубийство. Но според Йотова до момента няма основания, които да навеждат на мисълта, че конкретно лице е склонило Пламен Горанов към акта на самозапалване.

Очаквайте още подробности по-късно на www.dnevnik.bg.
 

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional