Свободата днес и тук 09 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В 21 искания се обединиха протестиращите от 35 града

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
frognews.bg

Протестиращи от 35 града, обединили се преди две седмици на срещата в Сливен, разпространиха декларация, обявяваща 21 техни искания, свързани с няколко промени в Изборния кодекс.

1. Да не се разпуска парламентът до изпълнението само на долуизброените промени.
2. Пропорционална избирателна система с преференции без ограничения.
3. Намаляване на прага (за влизане в парламента, б.р.) от 4% на 3%.
4. Отзоваване на депутати чрез механизма на местен референдум или изборната система.
5. Необходимият брой подписи за регистрация за изборите да е 500 (петстотин) подписа.
6. Сваляне на финансовия депозит за явяване на изборите на 1000 лв.
7. Предварителна /активна/ регистрация за участие в изборите.
8. Гарантиране на равнопоставен, безплатен, свободен достъп до обществените медии по време на предизборната кампания, както и задължителен надпис ПЛАТЕНО в платените медийни изяви. В медиите да бъде забранена политическата реклама, допускат се само дебати по предварително обявени теми при равнопоставено участие, без каквито и да е преференции, било то по време или представителство за когото и да било.
9. Гражданска квота в СИК, РИК, ОИК и ЦИК с възможност за пълен контрол на процеса на изборите.
10. Сметната палата в разумен срок да огласи публично, чрез обществените медии финансо-вата отчетност на всички участници в изборния процес и да се произнесе по евентуалните им нарушения.
11. Забрана за премахване, от страна на НС на вече наложени мораториуми или забрани.

Искания към президента, правителството в оставка и омбудсмана:
1. Мораториум върху всички разпоредителни действия на сегашното правителство, освен тези, които осигуряват необходимостта от нормално функциониране на държавата.
2. Незабавно прекратяване на всички, дори започнали, процедури по приватизационни сделки. Да не се допуска излизане в несъстоятелност на БДЖ.
3. Незабавно преразглеждане на разрешенията за проучване и дадените концесии за добив на цветни и благородни метали, както и издадените разрешения за проучване и добив на нефт и газ, с извършване на пълен анализ от гледна точка на технология, безопасност и обществена полза. Незабавно спиране на разрешения за проучване и концесии, които не са започнали до преразглеждането им.
4. Отмяна на решението на Висшия екологичен експертен съвет относно Пирин и мораториум върху каквито и да е продажби или строителство, касаещи териториите, които обхваща Законът за Черноморското крайбрежие.
5. Публичност на всички концесионни, приватизационни и всякакви други договори и работни програми, които касаят всички дружества и фирми, с държавно и общинско участие и осигуряване на непрекъснат, компетентен и пълен държавен контрол с гражданско участие.
6. Държавата да осигури механизъм за защита имуществото и интересите на потребителите, обект на претенции от страна на монополистите, в случаите, когато тези претенции се основават на ценова политика, която е била призната за незаконна.
7. Омбудсманът да поеме ангажимент да се направи цялостен преглед на отношенията - от една страна на потребителите, и от друга страна - на монополите и доставчиците на финансови услуги, които разполагат със законодателни и процедурни привилегии, с оглед постигане равнопоставеност.
8. Президентът да стане гарант за изработването и широкото обсъждане, включващо гражданите, на цялостен пакет за реформи в политическата и икономическата система на страната и да го защитава пред следващия Парламент.
9. Президентът да поеме ангажимента за осъществяването на честни избори и да стане гарант за реалната възможност за граждански контрол върху целия процес на подготовка и провеждане на изборите.
10. Президентът да стане гарант, че следващото НС ще направи необходимите промени в Конституцията, в чл. 12, и Избирателния кодекс, даващи възможност за участие на граждански организации в изборния процес като субекти.

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional