Свободата днес и тук 03 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Голямото отсъствие

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.capital.bg

       Не е късно протестиращите да се замислят и за собствената си отговорност

 

България отбеляза националния си празник с внушителни протестни шествия в цялата страна, в които стотици хиляди отново се обявиха срещу статуквото. Отново беше отречен политическият, икономическият и социалният модел "на последните 23 години", а посланията от ораторите на протеста, както и написаните на плакатите отново не дават основания да се смята, че недоволните от състоянието на държавата граждани са наясно какво искат и как да го постигнат.

       В протестния маратон, който в неделя преброи 22-ия си ден, се откроява и едно голямо отсъствие. Сред традиционните виновници - политиците, партиите, монополите, мутрите, обявени на 3 март за новите "поробители", продължава да липсва отговорността и на самите граждани за това, от което днес масово се възмущават.

       В държава, в която управляващите се сменят след свободни избори, няма как да има невинни. И ако твърдиш, че някой те е лъгал в продължение на 23 години, определено по-големият проблем не е в него. Не е късно протестиращите, както сипят обвинения срещу всичко и всички, да си дадат отговор на редица въпроси - най-малкото за да не се окажат отново излъгани.

       Би било добре да се запитат най-напред как избират кой да ги управлява - по предложените им управленски програми или като на кастинг за телевизионно шоу.  Ако е по първия начин, отговорността на  гражданите е да упражняват контрол дали се изпълнява програмата, която са подкрепили - включително и с протести, но навременни. А ако е по втория начин - на практика никой с нищо не може да им помогне.

        В крайна сметка нито монополите, нито мутрите са паднали от небето. В конституцията пък, на чиято промяна толкова се залага, пише точно обратното на това, което се е случило междувременно - текстовете й повеляват законът да важи еднакво за всички,  всички да имат еднакви основни права, а държавата да гарантира, че икономиката се подчинява на правилата на конкуренцията.

        В този смисъл протестиращите имат фундаментален проблем - ако не си изяснят как се е стигнало до сегашното "робство", едва ли ще се избавят скоро от него. Най-много да се сдобият с пореден спасител.
 

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional