Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

НЕК заложила бъдещи вземания за строежа на двата американски ТЕЦ-а

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владислава Пеева, http://www.mediapool.bg/

На главния прокурор Сотир Цацаров ще бъдат предадени в понеделник договори, с които “Националната електрическа компания“ (НЕК) се е съгласила да заложи свои бъдещи вземания от плащанията на българите по сметките им за ток. Така държавната компания гарантирала кредитите за построяването и рехабилитацията на ТЕЦ-овете “Марица Изток“ 1 и 3, от които отделно купува задължително електроенергия за 15 години по по-високи цени. Това съобщи на извънреден брифинг в последния си работен ден като министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Според него така сметките на потребителите били заложени като гаранция, че две частни фирми 15 години ще си имат сигурна възвръщаемост на капиталите. От БСП обаче определиха това като лъжливо внушение. Депутатът Димчо Михалевски коментира, че в самото използване на особени залози няма никаква драма. Внушението, че са заложени сметки на потребителите е повече от несъстоятелно и повече от непрофесионално и жалко за Добрев като министър на икономиката иенергетиката да прави такива изявления, каза Михалевски.

Добрев от своя страна твърди, че с благословията на четирима министри от кабинетите на СДС, НДСВ и тройната коалиция НЕК на практика е заложила вземания, които от 1 януари 2012 г. до края на изтичането на 15-годишните договори с двете централи възлизат на 13.189 милиарда лева, сметна Делян Добрев. Според него това е скандално, тъй като двамата частни инвеститори са се подсигурили двойно – с особения залог и с дългосрочните договори. Той обясни, че такъв особен залог в енергетиката досега не бил виждал и попита защо при това положение, след като с пари на НЕК се гарантират кредити на частни компании, самата НЕК не е теглила такива и не е построила наново ТЕЦ “Марица Изток 1“ и не е рехабилитирала и изградила сероочистки на ТЕЦ “Марица Изток 3“.

Вместо държавата това стори американската компания “Ей И Ес“ (AES) в съдружие с фирмата с български капитали “3Си“ за първия проект. По втория първо работи американската "Ентърджи", която продаде през 2005 г. бизнеса си на италианската “Енел“, а тя от своя страна прехвърли дела си преди две години на американската “КонтурГлобъл“. AES вложи над 1.2 млрд. евро в изграждането на нова модерна мощност на площадката на “Марица Изток 1“, която бе пусната в експлоатация в началото на 2012 г. Рехабилитацията на блокове в “Марица Изток 3“ стана поетапно в предишните години и в нея бяха инвестирани близо 300 млн. евро.

Добрев обясни, че на 6 февруари 2002 г. е сключен договорът за особен залог между НЕК и компанията оператор на “ТЕЦ Марица Изток 3“, в която обаче самата държавна фирма държи 27 процента. Тъй като тогава ръководството на НЕК не е било длъжно да иска разрешение за такава сделка от принципала си, това не е станало. Споразумението с AES било подписано на 30 ноември 2005 година и за него разрешението си е дал тогавашният министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който си тръгна след скандал с подслушване на тогавашния шеф на следствието Ангел Александров. Тогава стана ясно, че Овчаров е свързван със собственика на фирмата “Фронтиер“ Красимир Георгиев, който пък има участие в “3Си“.

Добрев призна, че досега не се е налагало да се задействат гаранциите в особените заложи, но по думите му било скандално всички българи чрез плащането на сметките им за ток да се превръщат в гаранти по частни кредити, които отделно са гарантирани от дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от двете централи.

Министърът в оставка коментира още, че знаци за даването на такива гаранции е имало още в споразуменията от правителството на Иван Костов през 2001 г. Добрев обясни, че тоговашният министърът на икономиката Петър Жотев е дал на двамата частни инвеститор писмо за подкрепа, в което пишело, че ако НЕК бъде обявена в несъстоятелност или фалира, ще бъде учредено друго държавно търговско дружество, което да поеме гаранциите по особените залози. Подобни писма после били предоставили и министърът на енергетиката Милко Ковачев от кабинета на НДСВ и наследникът му Мирослав Севлиевски.

Добрев показа договорите за двете частни централи, но документите не бяха предоставени на журналистите и се оказа, че няма да станат публични. От обясненията на министъра не се разбра точно схемата на особените залози, но по думите му по договора с AES НЕК била заложила през 2002 г. бъдещите си приходи си от електроразпределителните дружества във Варна и Пловдив, които две години по-късно бяха приватизирани съответно от германската Е.ОН и от австрийската ЕВН. 

По договора за гаранциите за кредитите на ТЕЦ “Марица Изток 3“ пък през 2005 г. били заложени по 43 на сто и от трите електроразпределителни дружества. Добрев обаче не успя да обясни как и защо се е стигнало точно до този процент залог при положение, че държавата продаде 67 на сто от мрежата си на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН и реално нейни бяха само 33 процента.

По думите му обаче в договорите за особени залози било записано, че ако НЕК не може да плаща на двата ТЕЦ-а за изкупуваната им енергия, то дължими от ЕРП-тата суми щели да отиват директно в сметки на американските инвеститори в Корпоративна търговска банка и в БНП-Париба. За последната известно време работи Милко Ковачев, а през 2004 г. тя отпусна заем на НЕК от 250 млн. евро за подготовката на строежа на АЕЦ “Белене“.

Добрев също така не можа да отговори и на въпроса как досега в министерството и НЕК не се е знаело за тези документи и едва в последния ден на кабинета на ГЕРБ се вадят договори и от които се очаква прокуратурата да се произнесе дали има злоупотреби.

Информацията за особените залози за частните кредити, които са свързани индиректно и с договорите за дългосрочното изкупуване на електроенергията от двата частни ТЕЦ-а, идва в момент, в който в страната продължават протестите срещу високите цени на тока. Има призиви за национализация на ЕРП-тата и изгонване на чуждите компании, които засега се подкрепят само от националистически партии като "Атака" и ВМРО.

Правителството кризисно промени законодателството така, че да може тарифите на електроенергията да се променят извънредно и това стана на 5 март, когато Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намали цените средно с 6-7 на сто.

От “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), който притежава НЕК, също така обявиха, че в търсенето на още резерви за намаляване на цената на тока за бита се преговаря с ТЕЦ “Ей и Ес Марица Изток 1“ и с ТЕЦ “КонтурГлобъл Марица Изток 3“ за сваляне на изкупните цени по дългосрочните им договори. Двете компании обаче искали да разговарят с легитимно правителство и да им се дадат гаранции, че ако свалят цените си, няма държавата отново да ги натиска за същото. 

От “КонтурГлобъл“ казаха пред Mediapool, че засега ще се въздържат от коментар, докато не се запознаят по-подробно с претенциите на държавата по споразуменията за особените залози. “Водим диалог с НЕК и правителството по дългосрочните договори“, заявиха от компанията, мажоритарен собственик на “Марица Изток 3“. От AES също поискаха време за коментира си по темата.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional