Свободата днес и тук 09 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

И двата американски ТЕЦ-а в “Марица Изток“ са на прокурорската мушка

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Словесна престрелка между бившите министри на икономиката и енергетиката от кабинетите на ГЕРБ и на тройната коалиция Делян Добрев и Румен Овчаров се разигра във вторник по повод договорите за учредяване на особен залог върху бъдещи вземания на НЕК за обезпечаване на кредити за двата проекта за рехабилитацията на ТЕЦ “Марица Изток 1“ и ТЕЦ “Марица Изток 3“ от двама американски инвеститори. Тези споразумения, както и дългосрочните контракти с двете централи за изкупуване на електроенергията им, станаха обект и на прокурорската проверка на електроразпределителните дружества, чието разширение бе обявено по-рано през деня от главния прокурор Сотир Цацаров.
 
За разгорялата се дискусия се стигна, след като в последния си ден като министър Добрев се възмути от това, че НЕК вместо да гарантира свой кредит с бъдещите си вземания и сама да реализира проектите за строежа на изцяло нова въглищна централа на площадката на ТЕЦ “Марица Изток 1“ и за рехабилитацията и екологизацията на ТЕЦ “Марица Изток“ 3, направила това в полза на американските “Ей И Ес“ (AES) и “Ентърджи“, която после продаде бизнеса си на италианската “Енел“, а сега собственик е отново американската “КонтурГлобъл“.
 
Особените залози обаче са отбелязани в три поредни финансови отчети на НЕК, в чийто борд Добрев бе като зам.-министър на енергетиката, преди да стане министър на мястото на отстранения Трайчо Трайков. Не е ясно как едва сега министърът в оставка е научил за тази договори, след като би трябвало като част от управата на НЕК да се запознава с отчетите на държавното дружество. Той обаче изчисли в понеделник, че от 1 януари 2012 г. до изтичането на двата 15-годишни договора с двата ТЕЦ-а, става въпрос за заложени по думите му сметки на потребителите за 13.189 млрд. лв. Той определи това като скандално и обясни, че това е ставало с благословията на четирима министри на икономиката и енергетиката – Петър Жотев, Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров.
 
И докато в понеделник Добрев се ограничи с коментара, че Овчаров като принципал на НЕК през 2005 г. е дал разрешение за подписване на договора за особен залог с AES, ден по-късно той нападна сегашния депутат от “Коалиция за България“ доста по-остро.
 
“Съученикът на Румен Овчаров Красимир Георгиев-Фронтиера е участвал в сделките с ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3“, заяви пред журналисти в парламента министърът в оставка. Иван Костов е подписал споразумението, но в преговорите не е участвал само той, но и Красимир Георгиев-Фронтиера, който, доколкото аз знам, е съученик на Румен Овчаров и на Костов, каза Добрев.
 
По думите му без подписа на Румен Овчаров нямаше да има направен особен залог, може би нямаше да има кредит за строителство на тази централа и след изтичане на тригодишния срок от даденото право на строеж споразумението щеше да бъде прекратено.
 
Добрев заяви още, че офшорните дружества, с които са сключени споразуменията, са с адрес бул. "Фритьоф Нансен" 9, където се намира офисът на Красимир Георгиев, който е собственик на фирмата “Фронтиер“ прикачена му напоследък като прякор от политиците.
 
Овчаров от своя страна заяви на пресконференция в парламента, че няма нищо общо с договорите за ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3.
 
Още през 2001 г. са определени всички условия по договорите, всички финансови модели и начини на финансиране на централите, каза депутатът. Според него изявленията на Делян Добрев са опит да се прехвърлят днешните проблеми на ГЕРБ на друг.
 
Съпартиецът му Димчо Михалевски пък заяви, че сегашните действия на министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка целят да се прикрие от обществото, че през последните четири години правителството е изтеглило извънредни дивиденти от енергийните държавни предприятия за над 650 млн. лв. Тоест, взело им е оборотните средства и за да могат те да функционират, ДКЕВР е дала по-високи компоненти на различните части на цената на електроенергията, допълни Михалевски.
 
По-рано през деня Цацаров обясни, че разширената с особените залози и дългосрочните договори проверка в енергетиката ще бъдат проведени от съвместен екип от прокурори от Софийска градска прокуратура и служители на ДАНС под ръководството на градския прокурор на София Николай Кокинов. Работата в двамата ТЕЦ-а трябва да приключи до 22 март тази година, докогато е и срокът за проверка на електроразпределителните дружества.
 
На 27 февруари екипи от по пет прокурори и данъчни служители влязоха в трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". Обявената цел бе пълна проверка на дейността им - направените инвестиции и признатите разходи на електроразпределителните предприятия (ЕРП), които накрая се калкулират в цените на тока. Все още не е ясно дали събраната информация може да бъде използвана от енергийния регулатор в бъдещо производство за отнемане на лиценза им. Такава процедура е започната само за ЧЕЗ, която вече внесе своите възражения срещу отправените им обвинения за нарушаване на Закона за обществените поръчки..
 
От трите дружества реагираха още тогава, че нямат притеснения от започналите прокурорски и данъчни проверки, припомниха, че са били обект на подобни действия през 2010 г. и че ще съдействат на държавните органи.
 
Акциите в енергетиката започнаха на 19 февруари, когато държавното обвинение и премиерът в оставка Бойко Борисов едновременно поискаха отнемането на лиценза на ЧЕЗ под натиска на уличните протести.
 
Още на другия ден енергийният регулатор откри такава процедура. Тезата на прокуратурата е, че двете дружества на ЧЕЗ у нас са допуснали множество нарушения, като електропотреблението е отчитано често за повече от един месец, което е довело и до по-високи сметки.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional