Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кризата в Кипър навлезе в критична фаза

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Европейската централна банка(ЕЦБ) даде на Кипър краен срок до понеделник, 25 март, да осигури необходимите средства, които са условие за планираната международна помощ, която в противен случай няма да бъде отпусната и страната ще преживее неизбежен колапс.

Предупреждението на ЕЦБ бе отправено в четвъртък, докато кипърското правителство продължава трескаво да обсъжда алтернативен начин за привличане на необходимите 5.8 млрд евро, изисквани от ЕС в замяна на помощта в размер на 10 млрд евро, след като парламентът на страната отказа да въведе данъчно облагане на депозитите.

Търсенето на спасение в Москва поне засега, по всичко изглежда, не дава очакваните резултати.

Финансовата система на Кипър е на ръба на разпада, като местните банки продължават да са затворени. Кипърската централна банка е предупредила кредиторите, че няма да работи най-малко до вторник, което засилва спекулациите, че островната държава ще бъде първата, която напуска зоната на общата европейска валута. Предприемачи в Кипър предупреждават, че ако банките останат затворени до следващия вторник, ситуацията ще стане отчайваща. Носи се слух обаче, че след "банковата ваканция" от 26 март се готви замразяването на банковите депозити за срок от три години.

Алтернативният "план Б"

Кипърското правителство търси съгласието на политическите сили в последен опит да прокара през парламента законопроект, който да осигури исканите от кредиторите 5. 8 млрд. евро, за да може да островът да получи спасителна инжекция. Резервният вариант, известен като "план Б", бе одобрен от кабинета в сряда вечерта, съобщават кипърските медии. Той предвижда да се създаде инвестиционен фонд за солидарност, в който да се влеят капитали от социалните фондове, православната църква и физически лица на доброволни начала. Решението е било взето с единодушие на среща между президента Никос Анастасиадис и политическите партии, заяви правителственият говорител Христос Стилианидис.

Сто милиона евро български депозити в кипърските банки

Български юридически и физически лица без банките имат депозити в размер на общо 100 милиона евро в кипърски банки. Това показва статистика на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Ройтерс.

Депозитите в кипърски банки възлизат на общо 107.8 млрд. евро. От тях 38.2 млрд. евро са на банки, а 69.6 млрд. - на други юридически и физически лица. Малко повече от половината от общата сума по депозитите, 56.6 млрд. евро, е на кипърски вложители.

Румънски физически и юридически лица (без банки) също имат общо 100 млн. евро в кипърски банки.

Още

За четвъртък вечерта е насрочено правителствено заседание, което ще одобри решението и ще го внесе в парламента.

В инвестиционния фонд се очаква да участва и Централната банка на Кипър със средства от златния резерв в размер на 560 милиона евро. Фондът ще бъде обвързан и с емитирането на облигации във връзка с очаквания добив на природен газ от откритите край острова залежи.

Днес не се очаква гласуване на нова анткризизна програма, предаде ИТАР-ТАСС в четвъртък, като се позова на ръководството на управляващата партия Демократически сбор.

Руският принос остава неясен

Кипър не търси допълнителни заеми, а инвестиции в банковия и енергийния сектор на острова, заяви Михалис Сарис, който преговаря в Москва. Той подчерта, че каквато и помощ Кипър да получи от Русия, тя ще бъде налята в кипърските банки.

Според Михалис Сарис Кипър търси възможности да получи от Русия удължавне с пет години на срока на съществуващия руски заем и намаляване на лихвите по него от 4.5 до 2.5 на сто.

Според руския в. "Комерсант" кипърската делегация в Москва е провела доста неуспешни преговори, като по същество не е направила никакви конкретни предложения. Още вчера до обяд стана ясно, че мисията на финансовия министър Михалис Сарис и министъра на енергетиката, промишлеността и търговията Георгиос Лакотрипис е провалена, пише "Комерсант". По данни на източник, близък до преговорите, Сарис даже не е бил в състояние да посочи точната сума, която е необходима на Кипър в непосредствено бъдеща. После кипърците са отишли при министъра на енергетиката, но за този разговор данни няма, посочва "Комерсант".

Засега не намират никакви потвърждения предположенията за руско участие в разработката на кипърски природни ресурси или –за придобиване на някоя от закъсалите кипърски банки от руска финансова институция.

Европейската комисия е готова да координира позицията си Русия относно ситуацията в Кипър, каза в четвъртък в Москва председателят на комисията Жозе Мануел Барозу. "Положението в Кипър засяга интересите на Русия и сега провеждаме консултации с Руската федерация. Открито ще градим отношенията си с нашите партньори", каза Барозу на конференция под наслов "Русия-ЕС - възможности за партньорство".

ЕЦБ гарантира помощ за кипърските банки само до 25 март

ЕЦБ, която поддържа платежоспособността на кипърските банки, заяви, че островната държава има време до понеделник, за да сключи сделка, в противен случай финансирането ще бъде прекратено.

ЕЦБ има жизненоважна роля за Кипър, тъй като контролира обезпечението на кипърските банкови средства. Без ЕЦБ раздутият финансов сектор на страната не би могъл да функционира нормално.

Тъй като суверенните облигации на Кипър не могат да бъдат използвани като залог в операциите по рефинансирането от ЕЦБ заради ниския кредитен рейтинг, ЕЦБ снабдява кипърските банки с пари посредством програмата Спешна помощ за ликвидност (Emergency Liquidity Assistance - ELA).

Кипърските власти трябва възможно най-скоро да вземат решение за програмата за финансова помощ или ЕЦБ ще спре да предоставя ликвидни средства, заяви в четвъртък Йорг Асмусен, член на Управителния съвет на ЕЦБ.

Европейският съюз се опитва да убеди кипърските ръководители да наложат блокиране на капиталите, пласирани в банките на острова, за да избегнат фалита им, заяви пред АФП източник, близък до преговорите.

"Кипърските власти трябва да направят три неща до вторник: да представят надежден и жизнеспособен "план Б", който да замести отхвърления от парламента спасителен план, да въведат дългосрочно блокиране на капиталите, пласирани в банките, както и да подготвят сливане между двете основни банки, изпитващи затруднения", обясни източникът, изтъквайки опасността от евентуално излизане на Кипър от еврозоната.

Министрите на финансите от еврозоната провеждат извънредно телеконферентно заседание за Кипър в 19 часа средноевропейско време (20 часа българско),  съобщи в Туитър председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

 

По-рано в четвъртък той коментира, че нови руски кредити не могат да решат проблема със задлъжнялостта на Кипър и че преразглеждане на данъка върху депозитите все още е възможно.

 

"Не съм уверен, че този проект вече напълно е останал в миналото и се е провалил, доколкото аз не виждам голям брой алтернативи", заяви той в Европарламента.

ЕС е на мнение, че поне част от необходимите 5.8 млрд. евро трябва да постъпят от кипърските банки, където са депозирани 68 млрд. евро, от които 38 млрд. евро са под формата на крупни депозити от по над 100 000 евро всеки.

Правителството на Кипър обаче се опасява, че подобен ход ще удари офшорната финансова индустрия, която основно формира икономиката на страната.

Евентуалната национализация на пенсионни фондове на полудържавни компании може да осигури до 2-3 млрд. евро. Емитирането на облигации, обвързани с бъдещи приходи от добив на газ е проблематично, тъй като този добив на газ се очаква в по-далечно бъдеще.

Дайселблум коментира, че кипърските вложители ще трябва да загубят пари, без значение какъв ще е финалният вариант на спасителния план.

Някаква форма на облагане във финалната сделка е неизбежна, каза той.

Дайселблум също така каза, че кипърските банки ще трябва да бъдат реформирани по здравословен и устойчив бизнес модел.

Той предупреди, че допълнителен заем от Русия би бил вреден в дългосрочен план. ЕС и МВФ са подготвили заем за Кипър от 10 млрд. евро единствено защото отчитат, че страната не може да понесе по-голям дълг. 

Паника пред банкоматите и по бензиностанциите

Същевременно кипърската фондова борса обяви, че ще остане затворена до вторник. Мярката е предприета във връзка с решение на централната банка на Кипър да затегне кранчето на банките в момента с цел да се предотврати изтичане на капитали от острова.

От сутринта в четвъртък обаче пред втората по големина кипърска банка - Народната банка, се събират хора, за да теглят пари от банкоматите, но те са празни. Въпросната банка пострада най-много от дълговата криза в Гърция. Резервният "план Б"предвижда Народната банка да бъде преструктурирана.

Затворените банки в Кипър започнаха да създават проблеми на пазара, магазините не се захранват нормално със стоки, напълно замряла е продажбата на дрехи, обувки и автомобили, а на бензиностанциите горивото се плаща само в брой, а не с карти, алармират вестниците в Никозия.

От бранша се оправдават, че собствениците на бензиностанции правели това, тъй като доставчиците също искали от тях да плащат в брой, а не с чекове.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional