Свободата днес и тук 28 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Лява агитка с чужда питка

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Михаил Вешим, Стършел

 

Започвам с епизод от миналото, който съм чувал от колеги: някъде в средата на 80-те в Габрово на едно Бианале на хумора гостува френският карикатурист Васкес Де Сола.

Той е с леви убеждения, за първи път идва в социалистическа страна и е въодушевен - очаква да види на живо примери на братство между хората, на равенство и справедливост.

Прехласва се по предимствата на социализма пред капитализма като по-хуманен и прогресивен строй.

Сръбският карикатурист Никола Рудич го слуша известно време, па му казва, типично по сръбски: "Да те... у кабинетном марксисту! Живиш у Паризу, а волиш Маркса! Доджи да живиш ту, па тада причай!"...

Васкес де Сола не го разбира в момента, а по-късно, когато го награждават с парична награда, огромна за онова време - 8 хиляди лева, цената на един апартамент. И му казват, че левовете не може да изнесе зад граница, нито да ги обърне в долари или във франкове. Може да си ги харчи само тук...

"Пуркоа?" - пита френският марксист. - "Нали парите са мои, защо не мога да си ги взема във Франция?" "Е, това са предимствата на социализма" - му обяснява преводачът. Казват, че след това посещение в България френските "леви" станали с един по-малко...

Сетих се за този епизод, като гледам какви наши "леви" - "чегевари", "чавеси" и други професионални революционери, изпълзяха на улицата и оглавиха протестите. Вдигат лозунги за национализация, за излизане от НАТО и Евросъюза. И призовават: "Да си върнем България!"...

Да, наистина може да върнете България, но двайсет и три години назад! И в посока - Беларус.

Освен по улиците, агитаторите дефилират и в медиите. От сутринта тръгват по телевизионните студия, отварят ги в 7,30 и ги затварят в полунощ. Научихме имената и физиономиите на нови герои - Янко, Дончо, Ангел...

Тия герои са едновременно и в телевизора, и по площадите в столицата, и в провинцията, заседават по "кръгли маси", дискутират, пишат искания - зачеркват едни, прибавят други - да се чуди човек кога работят? И какво работят? На този въпрос янковци, дончовци и ангели отвръщат, че са "мениджъри"... И какво "менажират"? А коя пък е тая фирма, дето ги търпи вече повече от месец да не ходят на работа, пък им плаща и заплати? Дали фирмата им не е с чуждо участие? Участие от североизток?

Там имат най-голяма полза от суматохата в страната ни, че да си изиграят енергийните карти за "големия шлем", дето го бяха замислили с предишния ни президент. За намеса отвън в уличните протести спомена и сегашният ни държавен глава пред Би Би Си, а той едва ли би го казал, ако нямаше доказателства...

Та като гледам активността на тия улични герои, ми иде да кажа и аз с думите на Захарий Стоянов отпреди повече от сто години: "Дебел им е вратът... Руски рубли на него да броиш..."

Радиото не изостава от телевизиите. Заслушах се в съботното предаване на Петър Волгин по програма "Хоризонт". Водещият дръпна пламенна реч за социална справедливост. Заклейми "неолиберализма" и "пазарната икономика" , но не спря дотук. Патосът му се насочи към министрите от новото правителство - и най-вече към финансовия Калин Христов, дето досега отговарял за валутния борд. "Тоя "неолибералист" няма да подобри положението на обеднелите българи!" - редеше с революционен патос Волгин.

На нормалния човек е ясно, че за два месеца до изборите и Господ да слезе, няма да подобри положението на бедните българи. Но пък положението на останалите може рязко да се влоши.

Ако надделеят популисти-волгинисти и тръгнат да взимат кредити, да раздават пари на калпак - това ще взриви валутния борд. Ще се стигне до обезценка на лева и до спиралата на инфлацията - това вече сме го живели при друг популист - Жан Виденов.

В студиото на Националното радио радетелят за социална справедливост Волгин не беше поканил гости за дискусия, а хора на неговия акъл - професора-икономист Дуранкев и млада госпожица-левичарка от някакво обединение "Социална България"...

Гости и водещ добре си подаваха топката и нямаха никакви разногласия. Икономистът дори се извиси на гребена на "лявата вълна" и даде за пример Венецуела и Беларус, където управлявал народът и икономиката била във възход... А водещият се съгласи с него.

Имам познати, дето често ходят в Беларус, и знам какво е икономическото положение - народът изобщо не управлява, я деяни на капуста и цвекло. Ако някой каже нещо срещу Лукашенко, изчезва или лежи в затвора.

Волгин не възрази на госта си, затова аз взех да споря с радиото. Но навреме се усетих, че това е вид лудост, и направих нещо по-разумно - справка в интернет. Там се оказа, че въпросният Дуранкев е икономически консултант на "Атака"... И ми стана ясно защо Волен Сидеров величае Уго Чавес и откъде идват обещанията му за заплати от хилядарки.

Само не разбрах защо е тая агитка по Националното радио, радиото, което се издържа от нашите данъци... По това радио Волгин сее популизъм, а на първо и четиринайсето число си получава сигурната държавна заплата, заедно с премии и индексации.

Що не си направи частна станция "Говори Волгин" и там да си хвали Чавес и Лукашенко, да си кани Дуранкев и цялата лява организация "Солидарна България", дето се побира в едно студио? От североизток ще се намери кой да го финансира.

Много е удобно днес да сееш популизъм - носи дивиденти. А утре какво ще жънем - това, дето го живеят в Беларус. Кандидат-лукашенковци лесно ще се намерят - и на улицата, и в медиите.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional