Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Банкерът Цветан Василев обяви война на президента Плевнелиев

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg/

Ако досега разривът между президента Росен Плевнелиев ( и служебното правителство на Марин Райков) с придобилия през последните два мандата голямо влияние банкер Цветан Василев можеше да бъде разпознат на повърхността само по кампанията срещу държавния глава в медийната империя, свързана с Корпоративна търговска банка, то днес скандалът вече дефилира на европейска сцена. При това не с някакви предположения или коментари, а е провъзгласен на всеослушание от самия Цветан Василев.Което прилича на официално обявяване на война.

За онези, които не гледат ТВ7 ( по лесно разбираеми причини), ще добавя, че там и днес продължи целенасочената атака срещу Плевнелиев. Така че твърдението в интервюто на Цветан Цветанов, че той „никога” не е използвал медиите си да атакува конкурентите си може да бъде прието за вярно само дотолкова, доколкото в момента Росен Плевнелиев не му е конкурент в бизнеса. Така че го атакува „само” като крава, която, по думите му, не е свещена.

Това за кравата е вярно- не е свещена. Да видим обаче риенето на вола, който тегли каруцата с държавните авоари, до какво ще доведе. (ivo.bg)

Днес.дир.бг

„Този президент защитава икономически интереси, а не интересите на нацията“, казва в интервю за австрийския всекидневник Der Standard собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Според банкера в България има прекалено много свобода в медиите.
„Росен Плевнелиев – президентът, който назначи служебното правителство, очевидно не може да ме понася“, казва Цветан Василев в интервюто, което е публикувано в днешния брой на австрийския вестник. Според него кръговете, които са избрали президента, имат интерес да превземат властта.

„Проблемът не е, че президентът има приятели. Проблемът е, че този президент е продукт на кръга около седмичника „Капитал“, с който кръг в миналото са имали общи бизнес интереси, както и една система от неправителствени организации, включително и Институт Отворено общество“.

На реплика на журналиста Маркус Бернат, че все пак българският народ е избрал президента, Василев отговаря:

„Поставете Плевнелиев начело на една партия и ще видите резултата. Този президент защитава бизнес интереси, а не интересите на нацията. Дори когато казвам тези думи, това не означава, че бих предприел нещо срещу държавата и правителството, не съм го правил и в миналото“.

Цветан Василев отрича някога да е участвал в сформирането на правителства и казва, че икономическата част от правителството на Бойко Борисов е била излъчена от същите кръгове, чиито интереси защитавал президентът.

Василев отрича да е използвал медиите си, за да атакува конкуренти. Според него президентът не е свещена крава и може да бъде критикуван. Австрийското издание се интересува от медийното му влияние, припомня подкрепата му за „Нова българска медийна група“ на Ирена Кръстева и сина й, депутата от ДПС Делян Пеевски, и пита Колко свободни може да са медиите при това положение:

„Вие рисувате странна картина. Ние може би имаме прекалено много свобода в медиите. В България всеки може да каже или да напише всичко, без да спазва етични правила“.

Цветан Василев отрича да е банкер на държавата, защото в неговата банка са депозирани повечето пари на държавните фирми. Отрича и да е свързан с БСП и ДПС, защото подкрепял „всяко разумно правителство“. На въпроса дали би се нарекъл олигарх, отговаря така:

„Ако под олигарх се разбира някой, който е състоятелен и управлява много бизнеси, ОК, тогава съм олигарх. Но тогава и Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Ричард Брансън и Бернар Арно са олигарси. Но ако олигарх е дефинирано като бизнесмен, който стои с единия крак в правителството и използва политическите си контакти за бизнеса, тогава със сигурност не съм олигарх“.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional