Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Новата Ялта" поделя Европа

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Вима, http://e-vestnik.bg/

Германската политическа визия за Европа, дистанцирането на САЩ, дълговата криза, енергетиката и геополитическите сблъсъци формират един нов взривоопасен свят, в който Гърция и Кипър отново са на кръстопътя на великите сили.

С “казуса Кипър” Германия спечели още една битка по пътя й към германската визия за Европа. Това обаче не означава, че тя ще спечели накрая и войната, която все още не е започнала.

Пътят на Берлин е вече кошмарен за все повече народи, а новият германски максималистичен блян не отчита геополитическото равновесие, социалната и политическа европейска реалност, както и историята с други два експеримента с участието на германски хегемонизъм, които макар и в началото да изглеждаха доминиращи в крайна сметка се сринаха, оставяйки след себе си хаос.

След Втората световна война разделената, претърпяла поражение Германия, остана отчасти към Запада. След като обаче тя повторно се обедини и особено след като бе създадена общата валута, Германия пак е извън западния лагер. Сега отново там е старата Средна Европа, възродената от пруско вдъхновение Централноевропейска империя, а стратегически, Германия вече не е част от Запада, а по-скоро буди страх.

След Втората световна война светът бе “поделен” със споразумението от Ялта. От тогава обаче много неща се промениха, ако не и всичко: дилемата от Студената война “свобода или комунизъм” отдавна не съществува, а Германия сега вече не е “победена” и на фона на дълговата криза в еврозоната скоростно се превръща в голяма европейска сила победителка, факт, който няма да издържи във времето заради неудържимата германска агресивност.

По всички личи, че се формира един “нов свят между две войни”, че сме пред ново споразумение за една “нова Ялта”. С една единствена съществена разлика, че все още окончателните реалности не са очертани на равнище зони за влияние на силите.

Така например, Гърция днес ясно принадлежи към германската икономическа сфера, но не е ясно какво става с геополитическото положение на Гърция. Дали то засяга по-малко американците, отколкото германците. Още повече, че всичко това се разиграва в момент, когато еврозоната преживява собствени сътресения и трябва се да отчита ситуацията в Сирия и Иран и действията на Израел и Турция в тази насока.

Миналата седмица Кипър приличаше на врящ казан от геополитическа гледна точка що се отнася до отношението на Германия и Русия към кризата на острова. Кипър преживя най-трудния миг в своята история след нашествието на Турция там през 70-те години, а Гърция трепереше да не би кипърската криза да окаже въздействие не само върху банковия й сектор, но и върху нейната политическа и социална реалност.

През всичките тези критични дни за Кипър, Вашингтон запази пълно мълчание по този въпрос. Държавният секретар Джон Кери се появи преди да изтече даденият германски ултиматум, като в телефонен разговор с кипърския президент Никос Анастасиадис той обяви вероятността от американска намеса във връзка с намиращите се във фалит банки на острова.

Междувременно преди отпътуването на Барак Обама от Израел и след срещата на върха на ЕС и Русия, Москва на практика бе обърнала гръб на драматично молещия се Кипър, който изпаднал в паника тичаше безпомощно и панически след Брюксел и Берлин. Москва обяви, че “Русия няма да разваля отношенията си с ЕС за Кипър” и отпрати обратно в Никозия финансовия министър Михалис Сарис, дошъл да търси помощ в руската столица.

Според някои източници изглежда, че руснаците са поискали и са получили съгласието на германците за участие в инвестиции в енергетиката в Гърция чрез приватизацията на гръцката газова компания ДЕПА.

На този фон остава да се види, дали след “подстрижката” на руските депозити в Кипър, която ще бъде много по-голяма от първоначално замисления план, Русия по някакъв начин ще реагира.

В контекста на тези събития - дълговата криза в Европа и разместването на пластовете в Източното Средиземноморие и Близкия изток, изглежда, че много елементи от пъзела сякаш са пренаредени и налице е една “нова Ялта”, в която САЩ и Германия участват, а Русия де факто приема новото статукво.

В очертаващото се ново преразпределение на силите Гърция и Кипър трябва да направят всичко възможно, за да се отърсят от предразсъдъците на миналото и да намерят своето място в него.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional