Свободата днес и тук 19 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

http://www.bspnews.net/

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   

В далечната 1997 година, след много битки, поражения и разочарования, СДС печели изборите, парламентът е със синьо болшинство, президентът също е син. Въобще златно време за СДС – многострадалната синя партия, която за пръв път държи цялата власт в ръцете си. Иван Костов – „Командирът” е на върха на славата си, неговото мнение не търпи възражение, а думата му е закон. Няколко правителства преди това на Костов, се опитваха да правят приватизация, но тя все се оказваше половинчата и неудачна. 
Останаха обаче големи и апетитни „хапки” за приватизиране като външнотърговските дружества – „Техноимпекс” и гиганта „Техноимпортекспорт”. Това са две „златни мини” и то предимно валутни. Костов, както и неговия икономически екип знаеха това много добре.

Предстоеше подмяна на ръководните кадри на подлежащите за приватизация големи държавни предприятия. Без съмнение, тези въпроси се решават на най-високо равнище и сигурно последната дума е била на Иван Костов.
Но се случи нещо невероятно – случи се ”чудо”, забулено в особена мистерия и тайнственост. За изпълнителен директор на „Техноимпекс” е назначена неизвестната, твърде млада – на 28 години и без никакъв управленски опит Корнелия Нинова. ”Чудото” продължава – тя е назначена и на поста председател на борда на директорите на ”Техноимпортекспорт” – друго огромно външнотърговско дружество.
Корнелия Нинова е юрист и има 2 години трудов стаж. През 1995 г. за някалко месеца е стажант-съдия в Софийски градски съд. През 1996 г. за кратко е юристконсулт в Столична община. През 1996-1997г., също за кратко, за по-малко от година, работи като следовател в Столичното следствие, а от март до август 1997 г. е юристконсулт в БТК.
През есента на 1977 г. много служители от бившето Министерство на търговията и туризма си спомнят, как ”на крилете на изборната победа на СДС”, г-жа Корнелия Петрова Нинова пристига и веднага е уредена за контрольор на ИНКО ЕООД – една от ключовите тайни организации, търгуваща с оръжие, но там също престоят й е много кратък. Така започва”мистериозния” възход на Корнелия Нинова. 
В началото на месец септември 1997 година, с летящ старт, е изстреляна на два изключително високи поста. Тя става едновременно изпълнителен директор на „Техноимпекс” и председател на борда на директорите на „Техноимпортекспорт”. Много хора тогава си задават въпроса: ” как стават такива невероятни, направо мистериозни назначения”? Какви могат да бъдат заслугите им пред синята власт, за да получат такива невероятни постове. „Командирът” знае, но мълчи, не коментира и не дава обяснения, а това означава, че и другите трябва да мълчат и да не питат. И мистерията по назначаването на Корнелия Нинова, както и потайностите остават без отговор. 
Има един друг случай, който не може да не предизвиква коментар. И той също е забулен в мистерия и тайнственост. В краткия период, в който Корнелия Нинова е работила като следовател, се е случило да води разследването на отговорен служител в телекомуникационната компания БТК. Делото бързо било претупано, после прекратено, а служителят на БТК – напълно оправдан. И съвсем неочаквано Нинова се озовала бързо на работа в БТК. Светкавично се сдобила с добра позиция в юридическия отдел, под ръководството, на кого мислите – на същия служител от телекома, когото тя е разследвала. Каква невероятна и ”щастлива” случайност. Дали 

разследването на висшия служител от БТК 

не е трамплинът, който я изстрелва нависоко? Това е една от мистериите!
Корнелия Нинова вече е на върха на новата синя власт, едновременно с два „жезъла” в ръка. Като представител на СДС, тя с ”младежки жар” поема огромния товар и на двата висши ръководни поста – да управлява като изпълнителен директор ”Техноимпекс” и да ръководи борда на директорите на „Техноимпортекспорт” – двете ”златни мини”. Без да изпадаме в излишна мнителност, ще продължим да анализираме някои интересни събития. По време на правителството на Жан Виденов, вицепремиерът Дончо Конакчиев е отговарял за БТК и като представител на държавата, водил преговори за нейната приватизация с Дойчебанк. За 25% от капитала на БТК, България преговаряла за сума между 800 млн. и 1 млрд. долара, но сделката се провалила и то предимно по наша вина. Не много след това, при управлението на Костов, вече срещу 67%, БТК е продадена за малко над 200 млн.долара. Тук коментарът е излишен.
Не е ясно, при продажбата на БТК каква е била ролята на разследвания от Нинова висш служител от правния отдел, но вероятно и той е участвал. Както се казва във филмите „всяка прилика с познатите ви лица е случайна“. Не са случайни обаче големите жестове, или по-точно подаръците, които СДС прави на Корнелия Нинова, вероятно с благословията на „Командира”. Но нека да продължим с чудесата на синьото правителство. Народът – „завалията”, така я чакаше тази синя демокрация, а каква се оказа и тя! 
Пак по решение „отгоре” и г-жа Грета Дончева е назначена на най-високите постове, също в тези две големи предприятия. Непонятни остават за „обикновенния човечец”, който не знае потайностите на властта, защо Грета Дончева е назначена за изпълнителен директор на гиганта ”Техноимпортекспорт”, а също така и за председател на борда на директорите на „Техноимпекс”. Защо е това загадъчно „кръстосване” на длъжности и власт, между тези две жени – Нинова и Дончева, в тези две предприятия? От какви съображения те се правят – за „взаимен контрол” или сините изпълняват поети ангажименти за хора със заслуги. Какви могат да бъдат заслугите на Нинова и Дончева?
Биографията и управленският опит на Грета Дончева са още по-невероятни от тези на Нинова. Родена е във Велико Търново, а работи в Горна Оряховица, като завеждащ склад ”Готова продукция” в местния завод за палети. Изведнаж и на нея й дават два „жезъла” едновременно, две големи и тлъсти служби в София. И това ако не е чудо! 
Първото нещо, което правят двете ръководителки – представителки на „новата власт”- СДС, е да изхвърлят началниците от предишния режим, дългогодишните директори Спас Ненчев и Георги Шуманов от кабинетите им. Дончева заповядала на колектива, всички да се съберат и властно обявявила:


„Господа, комунистите трябва вече да се разчистят!” 

Те ще си отидат и ще бъдат заместени от хора демократи, кадри на СДС. Ето, казва тя, ”при мен е директорът на борда, г-жа Корнелия Нинова, тя е следовател и всичко ще записва, ще следи кой какво прави, кой краде и т.н.”Нинова стои до Дончева, слуша и клати одобрително глава. Това е споделил свидетел от ръководство на фирмата, който е присъствал на срещата. 
Следващите стъпки на двете ”височайши дами” е да се запознаят с икономическото и най-вече финансовото състояние на фирмите. След това, проучват по документи какви са недвижимите им имоти и други активи в страната и в чужбина. Разбират, че не само за финансовото им състояние, но и по отношение на недвижимите имоти, фирмите са ”брашнян чувал”. Решават да се запознаят на място и предприемат задгранични командировки, от които се убеждават, че и двете предприятия имат още много за ”отупване”.
Междувременно, Дончева се забърква в една голяма сделка за внос на месо от Белгия и Франция, като нарежда да се преведе предварително разплащането – сумата от 800 000 долара. В последствие, такъв внос в България не пристига. Липсват каквито и да било документи, че месото е влязло в страната ни. Не е известно какви са последиците нито за фирмата, нито за Дончева. Само за сведение, по това време съпругът на Корнелия Нинова работи в Софийската митница, а все още отношенията между двете ”началнички” били отлични.
Грета Дончева започва да сменя един след друг директорите на задграничните прадставителства и да разпродава активите им. Голяма част от получената валута се прикрива. Предполага се, че една част е присвоена от Дончева, а по-голямата част е влязла в някоя партийна каса. Корнелия Нинова не може да не е била в течение на нарушенията на Дончева, или да не е подразбирала за тях, но съзнателно се е спотайвала. Предполага се, че тя е уведомила съответните власти, защото е започнало разследване срещу Дончева.
Вниманието на Корнелия Нинова по това време е било насочено към 

уреждане на приватизацията на ”Техноимпекс” 

Когато Дончева научава, че Нинова вече е направила и оглавила РМД, което е приватизирало под носа й „Техноимпекс”, казват че ”откачила”. Тя също е ръководен кадър във фирмата – председател на борда на директорите, а Нинова всичко е правила зад гърба й. От яд, заповядала да изхвърлят от двора – собственост на ”Техноекспортимпорт”, всички служебни и лични коли на ”Техноимпекс”. Дончева е разследвана, а Нинова остава чиста катко ”девица”. Приватизацията е извършена успешно и до 2005 г. Корнелия Нинова е изпълнителен директор на вече новият ”Техноимпекс 98”, едноличен и пълновластен господар на частното предприятие.
„А сега най-голямото чудо, или може би най-невероятната мистерия и тайнственост! През септември 2005 година, съвсем неочаквано, от квотата на БСП, тъмно синята Корнелия Нинова е назначена за зам-министър на икономиката и енергетиката – мегаминистерството в кабинета на тройната коалиция с министър Румен Овчаров, зам-председател на БСП и председател на най-голямата партийна организация на социалистите – Софийската. Вероятно, потайностите и качествата си на хамелеон, Корнелия Нинова сама никога няма да разкрие. Но е сигурно, че има хора, които ги знаят и които изгарят от изкушението, да ги покажат на бял свят. Ние няма да спрем до тук в разкриването на многоликия живот на потайната Корнелия Петрова Нинова. Тя ни предизвиква за това.
След като през 1997 година, цялата се е боядисала в „тъмно синьо” и грабва тлъстия кокал, през 2005 година, без никой да забележи, тя умело се пребоядисва в „тъмно червено” и пак грабва тлъстия кокал. Това доказва по безспорен начин неимоверните качествата, които притежава.
Корнелия Нинова е най-невероятният политически хамелеон, който сменяйки си цветовете, свобдно и незабелязано, може да преминава от една политическа партия в друга и все да има голяма власт и облаги.

 

Нинова изтърбуши "Булгартабак" и хариза Пловдивския панаир на другар-свинар

Румен Овчаров е човекът, изрекъл знаменитата фраза ”С колкото повече отговорности се натоварвам, толкова по-добре се справям” – фраза, която говори не само за голямо самочуствие, но и за големи амбиции. Когато през 2005 г. тройната коалиция след много пазарлъци съставя правителство, в схемата за Овчаров няма място като вицепремиер. 
За компенсация, специално за него се създава едно ”суперминистерство”- на икономиката и енергетиката. Овчаров, като министър на икономиката, поема контрола на апетитното, но и взривоопасно предприятие ”Булгартабак”, заедно с много други големи държавни предприятия.

 

Той също ще осъществява контакт с големите чуждестранни инвеститори. А като енергиен министър отговаря за изключително важни национални, наднационални и дори геополитически обекти, където ще се преговаря не за милиони, а за милиарди. 
В мегаминистреството на Румен Овчаров, неочаквано за много висши и заслужили партийни деятели, от квотата на БСП, за зам-министър на икономиката и енергетиката е определена Корнелия Нинова. Тя също е натоварена с много сериозни задачи – отговоря за външно-икономическите връзки; държавния резерв; търговията с оръжия; офсетните споразумания, свързани с доставки на армията. Нинова е шеф и на две стратегически предприятия – „Международен панаир” Пловдив и ”Булгартабак холдинг” – предприятие, известно като „Бастилията” на ДПС. То след време ще се превърне в ябълката на раздора и за малко да не обърне колата на тройната коалиция – правителството.
Скоро след назначението й, Корнелия Нинова се превръща в най-доверения помощник на Румен Овчаров – дясната ръка на министъра. В началото на май 2007 г. се разкриват големите злоупотреби в „Топлофикация” София. За дружеството отговаря министерството на Овчаров. Следствието започва разследване на Валентин Димитров – тогавашен шеф на дружеството, за присвояване и пране на пари в особено големи размери. 
В процеса на разследването се разбира, че е замесен и Румен Овчаров.
Оказва се, че следователката, която води разследването на Валентин Димитров – Татяна Шарланджиева е приятелка на зам-министъра Корнелия Нинова, още от времето, когато Нинова е работила в следствието. Разбира се Нинова използва тази близост и започва да проявява голям интерес към разследването.
Директорът на Националната следствена служба Ангел Александров, като разбира за това приятелство и за интереса на Нинова към разследването, започва да изнудва Шарланджиева. Притиска я да иска от Корнелия Нинова различни услуги – документи, които уличават шефа на „Булгартабак” холдинг Христо Лалчев, 

после иска 150 хиляди долара 

които Нинова можела да осигури от ”Булгартабак”. Трябвало да окаже и съдействие за хазартен лиценз на фирмата ”Дилот” и да помогне в освобождаването на близо 100 хил. тона пшеница от Държавния резерв. След като Нинова не изпълнява исканията, открадват й колата, като й оставят бележка ”да би мирно стояла, не би чудо видяла”. Освен служебната кола, открадват й и личната, влизат в апартамента й и изземват протоколи от заседанията на УС на „Булгартабак”. 
Открадната е също колата и на шефа на служба „Икономически престъпления” в Следствието – Зоя Иванова, началник на Шарланджиева. Иванова също била принуждавана от Ангел Александров да иска нерегламентирани услуги от зам-министър Нинова. Двете следователки, потърпевши от Александров се оплакват, след което последва искане за тяхното дисциплинарно уволнение.
Междувремено, става известно, че следовател от София е разпитвал над 20 души в Банско за имот на фирмата ”Банско пропъртис 2”, която се управлява от Красимир Георгиев, крупен бизнесмен, един от основните играчи в мощната икономическата групировка ”Фронтиер”. Следствието е разкрило, че в сдружението ”Банско пропъртис 2” участва и 82 годишната баба Цеца – майка на разследвания Валентин Димитров, заедно с бизнисмена Красимир Георгиев. Той е състудент на Овчаров и бивш съдружник на съпругата му. 
Следствието разкрива, че през март 2005 г., за година и 4 месеца „Банско пропъртис 2” е притежание на ”Григ” ООД – офшорна фирма регистрирана в Сент Винсент и Гренадини и „Металконсулт” ООД – също офшорно фирма регистрирана на Бахамски острови. Съдружник е и Цеца Димитрова. Тя, заедно с Красимир Георгиев се водят като управители на двете офшорни фирми, но в същност участието на баба Цеца е формално и целия бизнес се ръководи от Красимир Георгиев. 

Името на баба Цеца изчезва от регистрите 

през юли 2006 г. – по времето, когато започва разследването на сина й Валентин Димитров. Но следата е достатъчна, за да започне разледване и срещу Красимир Георгиев. Прокурорът наблюдаващ делото – Божидар Джамбазов, иска от съда позволение да се използват СРС-та. Записани са над 1000 страници разговори и SMS-си, които разкриват, че посредник между Красимир Георгиев и следователката Шарланджиева е Корнелия Нинова. Двете са разгваряли помежду си и със следствения Георгиев, преди всеки разпит. 
Така показанията на Георгиев – свидетел по делото за пране на пари от Валентин Димитров, са били предварително нагласявани. След един от поредните разпити, Красимир Георгиев пратил на зам-министърката съобщението: ”Твоята приятелка е фантастична”. Има се предвид следователката Шарланджиева.
Заради подслушаните и записани разговори, прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Корнелия Нинова и следователката Шарланджиева. Нарушаването на Закона и от двете не подлежи на съмнение.
Никой през 2005 г. не е предполагал, че съдружие на две офшорки с дамата ”баба Цецка” на преклонната възраст 82 години, ще предизвикат такъв голям скандал, който едва не свали правителството. Най-малко са предполагали това крупния бизнесмен Красимир Георгиев и „Банско пропърти партнърс 2” ООД – новото име на старата фирма.
Не е тайна, че кръгът ”Фронтиер” симпатизира на БСП. Предполага се, че тази симпатия има и определен материален израз. Известно е също, че фирмата е създала империя от дружества под това име. Във ”Фронтиер” основен играч е Красимир Георгиев, в съдружие с Георги Сотиров и Едуард Манукян. Сътрудничеството между Георгиев и Сотиров започва още през далечната 1995 г., когато влизат в управителния съвет на „Международна ортодоксална банка Свети Никола”, свързана с ръководни кадри на Първо главно управление (ПГУ) на ДС, в това число о.з. ген. Любен Гоцев. Манукян се появява в компанията през 1997 г., когато създава с тях фирма „Телеком системи” и влиза в общото им дружество ”Фронтиер 7”, което през 1999 г. е преименувано на „Фронтиер”.
Империята от фирми свързана с тримата, се налага в икономиката на страната още при управлението на Сакскобурготски, когато консултира няколко възлови проекта, като сделката за автомагистрала ”Тракия” и хидровъзел ”Цанков кавък”. Но истинският възход на кръга започва с идването на БСП на власт. За две години при управлението на тройната коалиция, ”Фронтиер” и свързаните с него фирми се утвърждават като едни от най-серозните играчи в енергетиката, строителството и продажбата на имоти. 
Една от версиите за разразилия се скандал е, че в ламтежа за повече власт, кръгът „Фронтиер” нарушава утвърдените баланси, разпределени между големите групировки. Известно е, че в правителството Румен Овчаров е 

един от основните покровители на „Фронтиер”
 
и той е човекът, който нарушава ”правилата на играта”. Икономическите групировки решават да покажат силата си и да дадат урок на Овчаров. Той изгърмява, но също така гръмва и ”бушонът” Корнелия Нинова – дясната му ръка. Но не затова, че е в играта, а за това, че е допуснала да бъде хваната да нарушана закона. Разбира се и на нея ще се хвърли ”спасителен пояс”, като на Овчаов. Задкулистните лидери никога не оставят своите хора да се удавят. 
Кратки извадки от пресата на 05.05.2007 – 22:43 часа.
До петък вечерта няма накъв сигнал, който да подсказва, че нещо особено ще се случи. Но ето че се случва. ”Двама заместник министри наведнаж уволни днес премиера Станишев”. В ”Панорама” Румен Овчаров категорично заяви, че няма нито да подава оставка, нито да излиза в отпуск. 
На другия ден Станишив му нарежда да излезе в отпуск. Сътресенията в кабинета сигурно ще продължат.
Кабинетът на тройната коалиция се клати, но няма да падне, защото големите икономически групировки, които дърпат конците, вече са се разбрали – правителството не трябва да пада.
Основните фигури в играта са групировките на БСП и ДПС. Хората на НДСВ са дребни играчи. Щетите от скандала са малки. Просто трябва да гръмнат няколко ”бушона”. Корнелия Нинова, ”доброволно” помага на Овчаров и най-вече на лидера на мощната икономическа групировка ”Фронтиер” – Красимир Георгиев. Знае, че нарушава закона и че си слага главата на дръвника, но за това ще получи много висока цена. Тя е добър бизнесмен, бивш шеф на ”Техноимпекс 98” и умее да се пазари. Това участие и тази жертва тя не може да не осребри. 
„Аз съм по-лесна мишена от Румен Овчаров, 

защото съм по-ниска, по-млада 

с по-нисш ранг в партията и управлението и за това натискът е насочен към мен”, казва Корнелия Нинова в интервю пред БиТиВи. Една такава декларация от страна на Корнелия Нинова говори не само за високо самочуствие, но и за това, че е неуязвима и че има определено място във високите орбити на социалистическата партия, щом като не е във властта. И бъдещето го потвърди. До момента на освобождаването й от поста зам-министър, тя твърдеше, че ”натискът към нея не е политически, а е на основата на икономически интереси”. Тук тя е права! Но трябваше да продължи, че тези икономически интереси диктуват политиката и подреждат политическите играчи.
По повод скандалите между Румен Овчаров и Ангел Александров, президентът Първанов казва: 
”Този скандал засяга правомощията на съдебната и на изпълнителната власт и те трябва да му дадат своевременно отговор”. И ето го отговорът – поискано е дисциплинарно уволнение на последната в иерархията – следователката Шарланджиева и на нейната началничка Зоя Иванова. 
Не е ясно дали са уволнени. Ангел Александров излиза в отпуск, после Догановите хора го ”посъветват” да се оттегли от шефския пост в следствието, но да остане следовател, защото още ще им трябва там.
За Корнелия Нинова няма никакви съдебни последствия. Освободена е от поста зам. министър, но запазва шефското си място в „Булгартабак” холдинг, кактко и позициите си в партията. Румен Овчаров е освободен от министерския си пост, но и той запазва партийния си пост, депутатското си място и отговорни позиции в парламента. И както в много други случаи, пак се намира някой мистериозно да ”подхване” Корнелия Нинова и да започне да я „тегли”… нагоре.
Първо й оставя голямата хапка ”Булгартабак”, след това я прави депутат, изпреварвайки много други заслужили социалисти, после става говорител на партията, секретар на Висшия съвет на БСП и накрая „Лице на партията”!
Превъплащенията на Корнелия Нинова са като на партията – „Столетница” чието лице също е МНОГОЛИКО и ПОТАЙНО! 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional