Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Дянков: Борисов падна не заради икономиите, а защото не направи реформи

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков пише в статия в американския вестник "Уолстрийт джърнъл", че правителството на Бойко Борисов е паднало не заради мерките за икономии, а заради това, че не e успяло да реформира сектори като енергетиката и здравеопазването и да наложи и там икономии.

Симеон Дянков пише още, че мерките за икономии са обвинявани за всички беди на Европа едва ли не от всички и отбелязва че "доказателствата сочат точно обратното". Той се мотивира с икономиките, които регистрират най-висок растеж през последните три години, като подчертава, че всички те приемат мерките за икономии сериозно.

Бившият финансов министър посочва, че докато той е заемал поста, България е съкратила държавните разходи и е повишила пенсионната възраст - мерки, които са свели бюджетния дефицит до под 1 процент от БВП миналата година, но въпреки това националната икономика е едва една от четирите в Европа, които са регистрирали растеж 12 поредни тримесечия.

Според Дянков Европа се нуждае от по-умен дебат за мерките за икономии.

"Икономиките от ЕС, които регистрират най-висок растеж през последните три години - Германия, Латвия, Литва, Полша и Швеция - всички те приемат мерките за икономии сериозно. Прогнозите на ЕК от зимата на 2013 г. показват сходна тенденция. Петте най-бързо растящи икономики в Европа е прогнозирано да бъдат България, Естония, Латвия, Литва и Румъния - всички те фискални ястреби", посочва Дянков.

Според него Европа се нуждае и от откровена дискусия за конкурентоспособността.

"Най-голямата слабост на континента е, че много страни произвеждат и изнасят прекалено малко и на прекалено висока цена", посочва Дянков.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional