Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия чества 70-та годишнина на най-зловещия орган на сталинските репресии

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://kafene.net

В Русия от няколко дни вървят чествания на 70-годишнината от създаването на СМЕРШ /съкращение от "Смърт на шпионите"/. На годишнината се посвещават изложба, филми, вестникарски статии.

"Легендарният СМЕРШ навършва 70 години" - гласят заглавия в медиите. Ролята на СМЕРШ като репресивен орган често се преувеличава - е основното послание на публикациите.

СМЕРШ, един от най-зловещите органи на сталинската репресивна машина, е Главното управление на контраразузнаването при Народния комисариат по отбраната на СССР, както по времето на Сталин се е наричало военното министерство.

Създаден е с решение на Сталин на 19 април 1943 г. Начело на СМЕРШ е поставен Виктор Абакумов, който няколко години по-късно сам става жертва на сталинските репресии, но междувременно получава най-високия орден "Суворов" за "прочистване на тила" в Полша и Източна Прусия.

Наброява 10 хил. офицери, наричани на жаргона от онова време "особисти". На 4 май 1946 СМЕРШ е преобразуван в Първо главно управление на Министерството на държавната сигурност.

По повод на годишнината в музея на въоръжените сили на Руската федерация в Москва бе открита изложба, представяща постиженията на формированието през 1943-1946 г. Показани са оръжия, униформи и лични вещи на офицери от СМЕРШ, документи за операции в Румъния и бивша Югославия. Организирана е от централния архив на ФСБ - Федералната служба за сигурност, наследник на формированието.

В петък телевизионният канал Звезда към руското министерство на отбраната показва филма "Смърт на шпионите - минута истина".

Създадените през 1943 г. единици на СМЕРШ са действали в армията, флота и народния комисариат по вътрешни работи /НКВД/, били са подчинени на Държавния комитет по отбрана, чийто председател е Сталин.

Главната им задача е да открива вътрешни врагове в армията и хитлеристки шпиони на териториите, където започва да настъпва червената армия. Към враговете се причисляват и неприемащите съветските порядки военни и политически структури на тези територии. Типичен пример е полската некомунистическа съпротивителна Армия Крайова. СМЕРШ следи кореспонденцията на военните. Както припомня Би Би Си, Александър Солженицин плаща с 8 години лагер за критична бележка по адрес на Сталин в едно писмо.

За първите две години след създаването си СМЕРШ арестува над 700 хил. души, от които всеки десети според руски правозащитни организации е разтрелян.

Общият брой само на руските военнослужащи, арестувани от СМЕРШ през годините на Втората световна война и осъдени, е 994 хил .души. 153 хил. души са екзекутирани, 403 хил. са изпратени в лагери, 428 хиляди - в наказателни батальони.Арестувани са били 100 генерали и един адмирал, 81 са изпратени в лагери, 12 са "починали по време на следствието" т.е. не са издържали изтезанията.

Според руската правозащитна организация Мемориал, която документира сталинистките престъпления, именно СМЕРШ е разоръжавал отрядите на Армия Крайова. Арестувани са около 20 хил. души, част от тях депортирани в сталински лагери в Сибир, друга част съдени като врагове на СССР.Само в операцията на СМЕРШ край Аугустув през лятото на 1945 г. са убити 592 активисти на Армия Крайова.

През октомври 2012 г. московски съд отхвърли иска на Мемориал за реабилитиране на полските граждани, убити без съд край Аугустув, тъй като нямало документи, потвърждаващи това.

Изложбата за СМЕРШ ще бъде отворена за посетители четири месеца.
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional