Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ДОКЛАД НА МС КОНСТАТИРА ГРУБИ НАРУШЕНИЯ В ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ В АЕЦ "КОЗЛУДУЙ"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биволъ, http://www.bivol.bg/

През седмицата Клуб "Журналисти срещу корупцията" публикува чернова на доклад на Министерски съвет за АЕЦ "Козлодуй". В разгара на скандала с подслушванията той мина незабелязан въпреки тежките нарушения констатирани в него.

Проверката обхваща периода 2011 – 2012 година. Сред най-тежките нарушения са договори за изпълнение на обществени поръчки, които са подписвани от други служители на централата, а не от изпълнителния директор. Проверяващите от Главния инспекторат на Министерски съвет са установили още, че няма разписана процедура за съхранение и архивиране на досиетата на обществените поръчки, както и за приемането, предаването и  съхранението на  офертите. Според чл 58а ал. 6 от ЗОП възложителят е длъжен да съхранява цялата документация по провеждането на всяка процедура за възлагане на обществени поръчки най-малко 4 години след приключване на изпълнение на договора. Констатирани са случаи, при които стойността на сключения договор значително надвишава прогнозната стойност на обществената поръчка.  В доклада е описан и случай при който печели кандидат предложил  три пъти по висока цена от останалите кандидати при възложен критерии „най – ниска цена”.  Допускано е разделяне на обществени поръчки.

Според проверяващите от Главния инспекторат възложителят на на обществени поръчки АЕЦ  « Козлудуй”  е назначавал нови членове към определени вече комисии, които да събират, разглеждат и оценят оферти без да са посочвани мотиви за това.

Тези и много други нарушения, свързани с възлагането на обществени поръчки в АЕЦ „Козлудуй”,  са констатирани в подробен доклад , който е класифициран с гриф „Поверително” - пишат "Журналисти срещу корупцията". За обществените поръчки е проверявано как са били администрирани процедурите по възлагането по ЗОП и Наредбата за възлагане на малки обществените поръчки , включително чрез прилагане на рамково споразумение или система за предварителен подбор. Обект на проверката са били още финансово-икономическото състоние на атомната централа, технико-технологичното състояние,  тръжните процедури за продажбата на електрическа енергия  на външен и вътрешен пазар за периода до 31.12.2012г. Докладът е адресиран до министъра на икономиката , енергетиката и туризма Асен Василев, като се препоръчва документът да бъде предоставен на министър-председателя и на изпълнителният директор на АЕЦ  „Козлудуй” за изпълнение на препоръките в него. В заключението на доклада – резюме се казва, че извадки от него трябва да получат Агенцията за държавна финансова инспекция, Българския енергиен холдинг и Главна инспекция по труда.

От клуб "Журналисти срещу корупцията”  подчертават, че всички материали, с които разполагат от направените до момента разследвания са предадени на Главния прокурор Сотир Цацаров и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Пълният текст на доклада можете да видите на страницата на Клуб "Журналисти срещу корупцията"

ГЕОРГИ КОТЕВ: ДОКЛАДЪТ Е ПОРЪЧКОВ

Биволъ се обърна към известния "ядрен дисидент" Георги Котев, който напусна АЕЦ след като разкри подмяна на ядреното гориво. В своя блог Котев, който е съавтор на Иво Инджев в книгата "Ядреналин", анализира и разобличава "ядрената мафия" с документи и експертни оценки.

Мнението на Котев е, че докладът всъщност е поръчков и цели да прикрие злоупотреби вместо да ги разкрие и накаже. Целта е настоящето ръководство в лицето на Валентин Николов да прекърши съпротивата на предишното ръководство представлявано от Александър Николов.

"Защо това е така? В океана от общи приказки и непроверими „констатации” се открояват само 5 (пет) конкретни числа, на базата на които могат да се правят някакви изводи. Това са брутните печалби на предприятието за годините 2011 (126 928 хил. лева, стр.10 т. 95) и 2012 (170 099 хил. лева, стр.10 т. 96), а също така броят на свежите ядрено горивни касети (10 бр., стр.13 т. 142) продадени на руснаците без някога да са били използвани, тяхната балансова стойност (1 134 287.71 лв., стр. 14 т. 150) и реалната цена, на която са били продадени (71 192.21 лв. или 36 400 €, стр. 14 т. 150).

Първите две числа следва да убедят читателя на доклада, че нарастналата с 34% печалба е в резултат на по-доброто управление на дружеството от настоящият СД на АЕЦ-а, всички публично известни факти сочат точно обратното." - коментира Котев и се аргументира с няколко факта:

  1. Производството, респективно продажбата, на електроенергия от предприятието за 2012-та година е по-малко от това за 2011-та с приблизително един милиард киловат-часа.
  2. Средната цена на която АЕЦ-а е реализирал продукцията през 2012-та е паднала с около 5%, по сравнение с 2011-та. 60-те процента от общото производство, които АЕЦ продава на НЕК са запазили цената си от около 44 лева за мегават-час, докато останалите 40%, които се продават на т.нар. „свободен пазар” (частните търговци) е паднала с 10.4%, от 72 лева за мегават-час на 64.5 лева.
  3. Няма намаление на персонала, нито пък са започнали да им плащат по-малко.
  4. Новата „печалба” е „пресметната” от същата Дирекция „Счетоводство”, за която в т. 34, стр. 5/21 от доклада се твърди, че има нарушения. Как след това да се вярва на „продукцията” на тази Дирекция?"

"По повод следващите три числа предлагам първо едно видео, от предаването „Господари на ефира”, от 25.02.2013г., в което са споменати приблизително същите числа. Злоупотреби в АЕЦ "Козлодуй"? - 2 " - продължава Котев

Според него от видеото много добре личи, как настоящият шеф Валентин Николов иска да се отърве от заместника си и предходен шеф на АЕЦ-а Александър Николов. Важна подробност или по-скоро разминаване между доклада и казаното от Николов в ефира е цената на която са били придобити въпросните ядрено-горивни касети. В доклада се говори за „балансова стойност”, а не за цената на която са купени, както казва Николов. Разликата между закупната цена и балансовата стойност е в амортизационните отчисления, които са се вадели ежегодно от цената на неизползваното гориво. на практика навярно става въпрос за много над десет милиона лева.

"Но и това не е всичко. Във видеото Николов твърди, че въпросните 10 касети са закупени през 2006-та година и продадени през декември 2011-та. Но истината се оказа доста по-различна. На следващият ден след излъченото видео действащ служител на АЕЦ-а, физик, пише Отворено писмо до Изпълнителния директор на АЕЦ “Козлодуй” от Боян Лилков – р-л сектор “РФТ”-ХОГ в централата в което твърди, че въпросното гориво не е закупено през 2006-та, както твърди Николов, а през периода 1979-та – 2003-та години. Физика Лилков, за разлика от калинката Николов, има около 30 годишен стаж в АЕЦ-а и се е занимавал непосредствено с въпросното ядрено гориво, поради което и може много повече да му се вярва, независимо от личната му неприязън към мен." - уточнява Георги Котев.

Той припомня, че в настоящият СД на АЕЦ членува и действащият член на евро-парламента (ЧЕП) Владимир Уручев. Същият е бил Главен инженер на блокове от 1 до 4, в периода 2002-ра – 2007-ма. Това е записано в представянето му на интернет страницата на АЕЦ-а. "Последното означава, че ЧЕП Уручев носи лична отговорност за тази схема, за източване на централата, через закупуване на свежо ядрено гориво, неизползването му и последващата му продажба на безценица. Валентин Николов „не знае” това и го спестява във видеото" - подчертава Георги Котев.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional