Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Затегнете коланите!

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Александра Гюзелева, http://www.reduta.bg/

Рик Елиас бил в самолета, който се приводни в река Хъдзън през 2009 г. Той споделя какво научил в мига, в който моторите угаснали и машината полетяла надолу, а пилотът казал: ”Подгответе се за сблъсък”.

Елиас осъзнал, че не иска да отлага нищо повече в живота си. „Съжалявах за времето, което изгубих за неща, които нямат значение. Никога повече не исках да излизам прав, исках да бъда щастлив!”

Докато наблюдавал приближаващата се река, Рик разбрал, че най-силно мечтае да отгледа децата си. Разказва как след месец отишъл на училищен спектакъл на дъщеря си. Представлението било ужасно, но той плакал от щастие. Рик Елиас променил живота си и бил благодарен.

Поучителна история, свързана със среща с най-големия страх, разкаяние и втори шанс. По нашенски бихме я нарекли „всяко чудо за три дни”. Ще чукнем на дърво или на глава и ще си подкараме живота по старому.

Точно така започна и предизборната кампания – все едно нищо не се е случило през зимата. Нямало е протести, нямало е самозапалвания. Един ден на национален траур в памет на Пламен Горанов, няколко прочувствени речи, няколко тревожни анализа за „българския Ян Палах“ и... пролетта дойде.

Птичките пеят, пчеличките жужат (има малко протести против пестицидите , които отравят пчеличките, но не това е актуалното). Щабовете са в обичайната предизборна готовност. Редят се листи, цари оживление. Удоволствието от надцакването още в първите стъпки на кампанията е голямо.

Радост настана при обявяването на изтеглените номера в изборната бюлетина. Разбирачите по нумерология в партийните централи се оказаха повече от тези в платените обяви на вестниците. Илияна Йотова разтълкувала петицата на „Коалиция за България“ като пентаграм: „Ако прочетете, ще видите, че символизира промяна във всички области на живота. Ние сме носители на тази промяна”. Тридесет и три било Христовото число, двадесет и седем били страните – членки на Европейския съюз и т.н.

Тези, които не могат да се похвалят с голям нумерологичен удар, залагат на други печеливши числа като хиляда лева минимална заплата или хиляди работни места. Човек придобива усещането, че активистите от щабовете наистина са претърпели самолетна катастрофа, но преди да оцелеят са имали поне няколко падания на глава.

БСП, например, ту маха, ту оставя плоския данък. Обещава възвръщане на помещенията за пушачи в заведенията и агресивна политика в сферата на заетостта. „Гласувайте за когото искате, само не за ГЕРБ!” – призова лидерът на БСП, от което стана ясно, че се надява не септември да стане май, а май - септември.

Докато Станишев се чудеше как да вдигне партията на крака, Бойко Борисов му помогна: пенсионерите били „изяли” фискалния резерв. И 20 цецомобила да бяха кръжали из София, пак не биха предизвикали същия ефект! Получателите на 140 лева месечен доход не ги интересува кого е подслушвал Цветанов, как е изтекла информацията и дали Флоров не е прякор на Цветанов!

Ето така началото на предизборната кампания постави въпроса дали пък няма договорка за паритет на глупостите между двете водещи сили. Дали партия, чийто лидер призовава подръжниците й да гласуват за когото и да било, но не и за противника, желае да спечели изборите? А дали ГЕРБ не иска да си изравни позициите с нея, запазвайки Цветан Цветанов,  подслушвал президента, а май и папата и неговия шеф?

„Обичам да знам кое е ляво, кое е дясно и къде е банята.” – казваше един герой на Уди Алън. Избирателите обаче няма да имат този късмет. Желанията са едно, реалността – друго. Посоките са сложна работа, дори ако решиш да тръгнеш от центъра, за да си сигурен в пътя.

Впрочем „Център за свобода и достойнство” би могъл да послужи като изходна точка. Освен това само 45 партии и коалиции ще се явят на предстоящите избори. Баш в центъра стои Националното движение „Симеон Втори“ заедно с Народната партия „Свобода и достойнство”. Управлявалите два мандата отново имат претенцията да определят откъде тръгва либералният вектор и накъде води.

Стефан Софиянски пък се е притурил към „Горда България”. „Гергьовден” са преоткрили вечно младия и търсещ дух на СДС. Синьото единство така и не се състоя, но пък ДСБ се обедини с Български демократичен форум, каквото и да означава той. Същото се отнася и за ДПС – обичайният заподозрян коалиционен партньор, чиито нови лица едва ли ще демонстрират промяна, дори ако изтанцуват „Харлем шейк”.

Изборната бюлетина предлага още няколко национални движения и обединения, сдружения, каузи, нови времена. Четиридесет и пет партии и коалиции очевидно са научили, че не успехът е най-важен, а участието. Нещо като олимпийския принцип, но с желанието да спечелиш един процент от гласовете, с които да си осигуриш държгвна субсидия.

Има ли това значение за онези, които дължат сметки за парно и ток, не могат да платят осигуровките си или да покрият вноските по своите кредити?

Не, те се прибраха по домовете си така тихо, както бяха излезли на улицата.

Никой не е запомнил имената им. Зимата на протестите отмина. Темата за „Топлофикация – София” се стопи още в първите дни на протестите и беше напълно забравена. Сметките остават. Колкото до удовлетворяването на желанието за справедливост (или за мъст към чуждите фирми), ДКЕВР обяви, че ще вземе решение за лиценза на ЧЕЗ най-рано след два месеца - в следизборния юни....

Какъв тогава е българският еквивалент на случилото се с Рик Елиас?

Предлагам вариант:

Самолетът лети ниско и започва да се блъска в скалите на околните планини. Пътниците пищят. Тогава първият пилот казва на помощника си: „Абе, тия някой ден ще престанат да пискат и няма да разберем накъде летим!” В това време стюардесите любезно съветват пътниците да затегнат коланите. Здраво, колкото се може по-здраво, защото нищо не се знае.

Все пак всички на борда са слепи. Включително пилотите...


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional